ruta ‘low cost’

Aquests bars de Barcelona donen tapes gratis

No és una llegenda urbana. A Barcelona hi ha bars on regalen una tapa amb la beguda. Locals que obsequien cada ronda amb taès glorioses. Per la teva cara bonica

Hasta los Andares

Hasta los Andares / ALVARO MONGE

Sembla una llegenda urbana que ningú s’acaba de creure. Però sí, succeeix. L’encantadora tradició de premiar cada ronda amb una tapa a compte de la casa va quallant a Barcelona. El cert és que la majoria de locals que practiquen aquesta fabulosa cortesia tenen el seu origen en altres latituds, com Castella i Lleó o el sud de la Península. Això sí, els bars amb tapa gratis són pocs i escollits. No és fàcil trobar locals que regalin un mos en condicions amb la beguda. Els cercadors ‘online’ o els mapes virtuals no ajuden en aquesta missió cellerera. Així que pot ser que aviat ho vegis grafitejat en algun mur al costat del bar generós, emulant aquell ‘mem’ paranormal de cal·ligrafia horrorosa i hilarant (vanpiro esiten): tapes gratis, existeixen.

1. Hasta los Andares 

En un lloc de la Manxa

L’aroma ibèrica et conquista des que creues el llindar. L’escenari no pot ser més pintoresc i acollidor. T’apostes a la finestra des del teu tamboret sense preocupar-te que les vistes de la Sagrada Familía queden darrere teu, i et deixes portar pels colors blanc i anyil i aquesta decoració superficial feta d’estampes de bestiar en camps assolellats, vitrines que guarden preuats embotits, més regueres infinites d’ampolles de vi i potes de pernil. Hasta los Andares (Provença, 471) és un viatge en tota regla a la vella Castella. Els seus orígens tenen a veure amb una taverna familiar a Campo de Criptana, i estenen les seves menges cada vegada per més ciutats de la Península. 

Li deia Quijote a Sancho: «Canviar el món no és utopia ni bogeria, és justícia». Però et dic aquí que la tapa de regal et fa perdre el cap, entreveure societats perfectes i sentir que per primera vegada el món et tracta com mereixes. Una simple canya es corona amb un tiberi de talls de pernil tallat a ganivet acompanyats de formatge i torrades. Si demanes una ampolla de vi, la tapa es torna més abundant, i amb les successives rondes poden obsequiar-te amb un assortit de formatges i embotits celestials com la seva cecina o el llom embotit. Amb les corrioles plenes i l’eco de riallades de la gent encantada, veus el cartell de la loteria a la porta i penses: «Aquest és el típic lloc on toca el Gordo de Nadal». S’ho mereixen per generosos. / Instagram: @hastalosandaresbarcelona 


2. La Alcoba Azul 

Encant gòtic

La màgia d’ascendir per un dels carrers més antics de l’antic barri jueu es consuma en tota la seva esplendor quan ens plantem davant l’encantadora porta de La Alcoba Azul (Salomó Ben Adret, 14). L’encanteri que exerceix aquesta cova-paradís amagada entre les sinuositats del Gòtic, amb les seves parets de pedra, el parpelleig de les espelmes i aquest antic pou d’aigua ple de monedes es remata quan ens regalen una tapeta amb la beguda. Abans d’emplatar-nos, ens poden complimentar amb una torrada d’hummus amb salsa brava o pebre vermell, pernil amb beixamel, patata amb tonyina i maionesa de kimchi, parmentier amb xoriço, crema de formatge feta, o patata amb allioli, entre moltes altres delícies. Si ja només aquestes tapes commouen, prepara’t a disfrutar amb les meravelles de la seva carta i les ceràmiques de somni en les quals serveixen. 

Abans la seva tapa gratis sorgia de les restes del servei anterior, però ara les elaboren de zero, perquè no els sobra res. S’ha estar molt al lloro, perquè la majoria de dies hi sol haver torns d’espera per aconseguir taula. El seu èxit estratosfèric els ha portat a obrir nous locals: L’Alcobita (Salomó Ben Adret, 10), La Alcoba Barcino (Correu Vell, 10) i fins i tot un altre La Alcoba Azul a Santa Coloma, a Carreró de la Plaça, 5. La màgia es multiplica. / laalcobaazul.com 


3. La Xula Tapería 

Secret a crits

Fa temps que la curiositat ha envaït un dels llocs predilectes del barri de Gràcia. Ja és sabut que si t’acomodes a l’elegant barra de La Xula Tapería (Mare de Déu dels Desemparats, 18) a l’hora adequada, amb la teva canya d’Alhambra t’arribarà un platet de ceràmica amb unes viandes de regal. 

En la nostra recerca apel·lem a locals que no tirin d’aquest mam de fruita seca que fa set, o les útils olives diminutes. A La Xula la tapa de regal concorda amb la seva cuina creativa. Així que si arribes abans de les vuit de la tarda, bé poden sorprendre’t amb un mos de botifarra, hummus, una mostra de la seva carn rostida o un cuscús acabat de fer. Oberta la gana, veus les meravelles descrites en aquesta gran pissarra que presideix el local, i no hi ha qui es resisteixi a demanar unes albergínies amb espuma de foie, el salmó marinat o algun dels seus tàrtars. / Instagram: @laxulataperia


4. Cassette Bar 

Plaers analògics

És molt possible que coneguis aquest pub musical del Raval des de fa anys. Cassette Bar (Est, 11) ha elevat les teves nits de marxa i ballarugues, aquí has sentit que resolies el món mentre sopes o en prens unes quantes al seu elegant saló. El que molts no saben encara és que de dimarts a divendres de 19.00 a 22.00 h, i els dissabtes de 21.00 a 22.00 h, aquest fantàstic temple retrofuturista t’anima totes les consumicions amb una tapa gloriosa. Els seus propietaris, aquesta encantadora parella que són Laura i Fabio, de Lleó ella i de La Rioja ell, tenen per costum portar coses bones del poble. En aquest temple carregat d’al·lucinants ‘gadgets’ decoratius, com aquest popular llum forrat de velles cintes, tot són sorpreses: també les tapes. Així, pot ser que comencis amb una mica d’aquest bon formatge o cecina de la bona, però també et poden tocar croquetes, uns ous de guatlla, i a l’hivern algun caldo o crema de carbassó. També hi ha dies que fan truita de patata o qualsevol altre luxe que es dignin a treure de la cuina. Res virtual, tot analògic. / Instagram: @cassette_bar 


5. Restaurant Rosmay 

La tapa i la bota

Compte aquí. Som davant el nou sancta sanctorum del bon rotllo i l’alegria a la barra. Com tot allò que té a veure amb la veritable felicitat, Rosmay (Martí, 11) és únic, un entre un milió. La simpatia del lloc es percep simplement amb passar davant la secreta cantonada on es troba. Una vegada entres, trobes un ambient imbatible. Senén i el seu fill David controlen la moguda des de la barra, però la parròquia d’habituals saluda també la Meri, que forja meravelles a la cuina. 

Aprecies el somriure portat a l’enèsima gràcies al seu bigoti en punta, mentre Senén acompanya la primera canya amb unes delicioses patates a l’estil pobre. Aquesta salsa de guisat que et porta a la taula de la teva àvia. Amb la segona arriben uns encenalls de pernil amb pa amb tomàquet, i més tard, un formatge picant deliciós i fins i tot truita de patata. Però atenció, perquè aquí no només et donen tapa gratis: també et passen la bota de Prieto Picudo perquè la tastis. El feix de vi directe a la jugular, un altre inesperat flaix de carpe diem. Rosmay manté les tradicions de Lleó instal·lat des de fa 38 anys al mateix carrer on van tancar la sala KGB i l’antiga Sala Beckett. Normal, tothom vol tornar. / Instagram: @restauranterosmay


6. Moll de Rebaix  

Mariners feliços

A la Barceloneta, l’autèntic es manté. Moll de Rebaix (Baluard, 84) és un lloc d’aquests pels quals no passa el temps. Per sort, la màxima s’aplica també al preu del quinto i la canya, que es mantenen a 1,50 €. El cambrer et treu l’ampolleta de la nevera sense deixar anar el comandament de la tele. Si és la teva primera vegada, és possible que t’intimidi l’ambient: tipus de gorra calada recolzades a la barra, parets bigarrades amb bufandes de futbol i fotos velles d’actrius. Se’t passa tota la tonteria quan el Paco, maquíssim, et porta de regal una ració de croquetes, bunyols o patates amb olives. Cada dia fins a les set. Compte que el cap de setmana el lloc es posa a rebentar i els diumenges hi ha tapa especial, des de molles andaluses a pescaíto, arròs amb pollastre o carn en salsa. El que hi hagi del dia, que sempre és brutal. El millor port al qual pot arribar qualsevol mariner. / barelmolldelrebaix.com


7. Bar Cal Chusco 

Com a casa

Si hi ha un lloc on presumir amb el BeReal, és aquest. Cal Chusco (Emília Llorca Martín, 5) és el clàssic bar autèntic de tota la vida, on pengen obridors de la barra i els clients se’ls anomena pel seu nom. La Isabel no escatima. A partir de les 12.00 h, tot el dia i cada dia et premia la visita amb una tapeta del dia. Demanes una canya o un quinto i la cosa no només et surt barata, és que a sobre et t’emportes alguna meravella al paladar. La ració tant pot ser pernil, una tapeta, croqueta, formatge, truita, o fins i tot unes braves. Tot propietari, tot al moment. I després toca arremangar-se i gaudir d’una paella en bona companyia. / Instagram: @calchusco


8. Bodega Berlanga 

Els caps de setmana, miracle

Definició de win-win: incloure una visita a Bodega Berlanga (Joaquín Costa, 39) en els teus plans per al cap de setmana, o al final de la jornada. No només perquè el Berlanga conserva l’atmosfera de local de tota la vida amb aires moderns i vessa carisma a cada racó, és que a més amb la consumició et regalen una tapeta. Solen posar en primer lloc una tapa de fuet de Camprodon, que és potser el producte més demanat al bar. Així la gent ho prova. Com a segona tapa hi ha formatge manxec curat d’ovella, i la cosa pot seguir fins a les onze de la nit amb les tradicionals olives chupadedos. L’espectacle està servit. Es munten grupets a les taules i a la seva cobejada barra des d’on et saluda aquest personal encantador comandat pel Javi i la Lorena, la música sona distant i la nit creix bategant, ingràvida, hipnòtica. / Instagram: @bodegaberlanga  


9. Raspall 

Escull i repeteix

Notícies relacionades

Tria la teva pròpia aventura: som davant l’únic local de Barcelona comparable a aquests paradisos de Granada on pots escollir una tapa gratis amb cada ronda. Exacte: no només de regal, també a la teva elecció, d’entre un repertori que varia diàriament fins a arribar a prop de 20 mos. El més normal si entres a Raspall (Samsó, 8) una tarda qualsevol és que trobis el lloc ple i bulliciós. El costum és fer-li una foto a la pissarra que dona fe de tots els platets, mentre mires de buscar un tamboret lliure. Aquesta setmana pots escollir entre gambetes vermelles, ou de guatlla amb xistorra, truita del dia, tataki de tonyina o la seva clàssica miniburguer amb guarnició, entre d’altres. Però els xollos de vegades costen una mica. El preu de la canya ha pujat a 2,50 €, mentre que el vas és ostensiblement més petit. A més, després de batre’t en duel per un pam de marbre, sovint les cambreres ni tan sols et miren després de diverses passades. Encara bo que a cada ronda continuen atracant al costat del vas aquests platets amb forma de barco viking. / Instagram: @raspallbcn