On Catalunya

Cafeïna per a sibarites

Barcelona fa olor de cafè (d’especialitat): aquestes són 10 de les millors cafeteries

  • Aquests temples utilitzen els millors grans per servir-te una allau de matisos i aromes. El súmmum dels cafeïnòmans

Barcelona fa olor de cafè (d’especialitat): aquestes són 10 de les millors cafeteries
7
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Aràbiga per un tub. O més ben dit, per un filtre. El cafè d’especialitat ha deixat de ser un sac de boxa per a pessimistes (moda ‘hipster’, deien) i s’ha convertit en una de les revolucions més importants que Barcelona ha viscut en els últims anys. Amb la seva allau de matisos i aromes, el cafè d’especialitat és ja una cultura molt assentada i en constant expansió. La màquina rugeix, el filtre degota, el barista acaricia cada tassa com si fos un ‘haiku’.

En aquestes cafeteries d’especialitat disfrutaràs del cafè preparat amb els més alts estàndards de qualitat. Grans avalats per la Specialty Coffee Association. Torrats artesanalment. Molts al moment. El súmmum dels cafeïnòmans. 

1. Amb filtre i com un boig 

Buscant la perfecció

El millor barista que s’ha creuat al meu camí és Junzhi Liu, un artesà del cafè en filtre, la pedra de toc de la casa. Ell i el seu equip facturen cafès d’especialitat a un nivell de perfeccionisme que espanta. Viuen, respiren i somien cafè. La seva trinxera és un espai càlid i relaxant, amb una terrassa molt cobejada. És la cafeteria dels baristes. Un santuari que converteix el filtre en instrument musical, tot i que la màquina també rugeix: el ‘flat white’ és un escàndol. I sempre experimenten; l’última filigrana que va caure a la meva taula va ser un matxa amb suc de taronja orgiàstic. Per si no fos prou, la mare de Liu prepara excel·lents entrepans i un pastís de formatge espectacular. En lloc d’un cor a l’espuma, hi hauria de posar la seva firma.

Brew Coffee. Roger de Flor, 102. instagram.com/brewcoffeebcn.


2. Nòmades de la cafeïna 

Institució cafetera

Nomad Coffe Lab és una de les experiències més gratificants per a un amant del cafè. El rètol avisa: només accepta pagaments amb targeta i no hi ha sucre. S’amaga al preciós passatge de Sert i no sembla una cafeteria, sinó un espai lliure, sense etiquetes, com si fossis en una cafeteria del futur. Una barra, mitja dotzena de tamborets, maquinària minimalista, bosses de cafè i ja està. Aquí es ve a tastar i experimentar. Burundi, Colòmbia, Ruanda, Brasil... Per la paret desfilen els cafès més especials del planeta, no en va Nomad és un dels importadors, torradors i distribuïdors més prestigiosos. El projecte de Jordi Mestre nodreix infinitat de restaurants i cafeteries de prestigi (i segurament prepara el millor ‘cold brew’ de Catalunya).

Nomad Coffee Lab. Passatge de Sert. nomadcoffee.es.


3. Raval brew 

Petit gran cafè

Si no és la cafeteria més petita de Barcelona poc li falta, però en aquest cas la mida no és el que importa, sinó la qualitat. El projecte de Borja Roselló s’ha convertit en el baixador cafeter més estimat del Raval. Selecciona i torra el seu propi cafè, que pots comprar empaquetat per fer-te’l a casa. Mol el gra al moment. Es pren el seu temps perquè les tasses brillin. I als seus majestuosos ‘flat whites’, expressos i ‘cold brews’ se suma una interessant col·lecció de brioixeria ‘premium’, biquinis de qualitat, sucs i kombutxes. I la seva terrasseta, davant de la Facultat de Geografia i Història, és un massatge per a l’ànima.

Dalston Coffee. Ramelleres, 16. dalstoncoffee.com.


4. La casa dels Marcs 

Cafeïna de disseny

Marc Aguyé, Marco Paccagnella i Marco de Rebotti van posar potes enlaire Fort Pienc amb Three Marks. Ara ja tenen una torradora pròpia en el Fòrum i una ‘store’ minimalista a Poblenou on comprar producte o prendre un cafè, mentre al·lucines amb el disseny. A la cafeteria de Fort Pienc, la que més conec, tot és felicitat. Seleccionen el gra i el torren, faltaria més. Toquen tots els pals bé: exprés, de filtre, fred, ‘chai, ‘matcha’... I a més et mimen amb brioixeria, pastisseria i bocates de qualitat. L’acollidor espai de Fort Pienc engoleix la llum diürna a través dels finestrals i tempta els diumengers amb una terrassa assolellada de la qual costa desenganxar les natges.

Three Marks. Ausiàs Marc, 151; Moll de la Ronda; Pere IV, 205. threemarkscoffee.com.


5. Catedral del cafè 

Gra perfecte

És igual si ets de ‘brew’ o d’exprés. Als seus dos establiments refinen l’art del cafè d’especialitat (seleccionat entre petits productors, sostenible i torrat per ells), extreuen nèctar dels filtres i màquines, i broden les infusions en fred. Sense deixar res a l’atzar. Amb la traçabilitat del gra ben clara. I no tenen objeccions a explicar-te els matisos del material elegit. A més, et posen el cafè en una safata de fusta ‘cuqui’ amb gotet d’aigua incorporat i t’alimenten amb un impressionant catàleg de ‘muffins’ i croissants. La meva perdició és el seu biquini de gall dindi i formatge. Combina’l amb un ‘flat white’, és una ordre.

Hidden Coffee Roasters. Canvis Vells, 10; Constança (cantonada Déu i Mata). hiddencoffeeroasters.com.


6. Highway to hell 

Baristes amb actitud

Va ser de les primeres, i continua mostrant-se com una de les cafeteries amb més caràcter. El responsable és Marcos Bartolomé, un inconformista que va trencar motllos amb el minúscul Satan’s del Raval, espai ja desaparegut que va encapçalar la revolució de la cafeïna per a sibarites, tot i que molts el van qualificar de bogeria moderneta. Ni bogeria, ni moderneta. Pots trobar la fórmula Satan’s en un espai lluminós i minimalista al Gòtic, que la setmana que ve obre cuina. Sense wifi, sense tonteries, sense sucre, sense descafeïnats. No et perdis la petita sucursal a l’Hotel Casa Bonay: un refugi a l’Eixample.

Satan’s Coffee Corner. Arc de Sant Ramon del Call, 11; Hotel Casa Bonay (Gran Via, 700). satanscoffee.com.


7. Ben acompanyat

Nou a la ciutat

És la nova aventura del temple de les tapes Chicha Limoná; ocupa l’espai que està al costat del restaurant. La cafeteria Sol es recolza en l’experiència i savoir faire de Nomad per garantir-se un cafè d’especialitat impecable en totes les seves variants possibles. El combina amb altres complements d’entitat, com la brioixeria ‘premium’ de Duval, els ‘rolls’ de Demasié o la cervesa artesana de Garage Beer, entre altres meravelles. La nineta dels meus ulls és la seva llarga barra de ceràmica: s’hi està millor que a casa.

Sol. Passeig de Sant Joan, 80. solocoffee.bar.


8. Prestigi intocable 

Torrat imperial

És com la fàbrica de Willy Wonka en cafè. Un raconet que desprèn la millor aroma imaginable, una capella on es destil·la l’art del torrat fins a refinar el gra com si fos un diamant. El prenen gairebé com una religió. Les aromes i sabors que les seves torradores extreuen del gra poden disfrutar-se al taulell de l’entrada, del qual no paren de sortir cafès per emportar que tornarien boig l’agent Cooper. La meva última incursió va acabar amb un ‘shakerato’ al qual només li faltaven àngels amb trompetes.

Cafès El Magnífico. Argenteria, 64. cafeselmagnifico.com.


9. Premsa amb llet 

Tasses i revistes

A Barcelona comencen a florir els híbrids de quiosc i cafeteria, però el primer va ser News & Coffee, que va deixar mitja ciutat bocabadada amb una fórmula que semblava bogíssima i s’ha revelat triomfal. Ja té tres quioscos i ben aviat n’inaugura un altre a Marsella. News & Coffee ven prestigioses revistes d’importació (gastronomia, disseny, música, cine, moda), diaris i cafès d’especialitat preparats in situ per baristes experimentats. Es pren molt seriosament el seu producte i el prepara amb tots els honors: doble, tallat, exprés, caputxino, ‘batch brew’, ‘iced latte’ ... Fins i tot torra el seu propi cafè, que pots adquirir embossat. Tinta i cafeïna: matrimoni perfecte.

News & Coffee. Passeig de Sant Joan, 17; Diagonal, 598; Plaça de la Vila de Gràcia, 14. newsandcoffee.eu/es.


10. Torrat i enfonsat 

Tasses viatgeres

Notícies relacionades

Si ets dels que paguen 12 € per una copa a Pacha i et queixes perquè un ‘latte’ és molt car, passa de llarg. Si respectes el cafè i a tu mateix, entraràs de cap a Roast Club, una de les cafeteries més fiables i encantadores. Cada tassa és un viatge. Selecció de gra molt seriosa. Torrat artesanal de molta categoria. Calidesa i bona vibra. I no cau en els tòpics del ‘coolness’, prefereix la familiaritat. En tindràs prou de tastar una de les seves torrades o bocates amb tocs italians per comprovar que no només el cafè compta en aquest oasi al qual li ha sortit un germanet al Poble-sec.

Roast Club. València, 190; Tamarit 99. instagram.com/roastclubcafe