On Catalunya

Any nou, dieta nova

10 restaurants on menjar ‘healthy’ i barat a Barcelona

Ha arribat la pujada de gener. La cartera et demana clemència i el cos t’implora menjar saludable. Aquí tens propòsits 3 en 1: menjar bé, sa i a bon preu és possible

10 restaurants on menjar ‘healthy’ i barat a Barcelona
7
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

S’acumulen les teranyines al teu compte bancari i el gener tot just acaba de començar. S’acumulen els mitxelins a la teva en altre temps tauleta i, el que dèiem, el gener tot just acaba de començar. El cos t’implora menjar saludable i baix en calories. La cartera et demana clemència, perquè els números són més vermells que el cul d’un mandril. El gener tot just acaba de començar, repeteixo, de manera que l’equació per sobreviure està clara: necessites que les variables bo-healthy-barat es conjuguin en perfecta harmonia per esquivar el colesterol i la ruïna en un començament d’any no apte per a pusil·lànimes. Menjar sa, menjar bé i menjar barat és possible a Barcelona, tot i que no ho sembli. Raó aquí.  

Vegà amb galons 

Fast & healthy

És un dels restaurants vegans més longeus de Barcelona, asseguren que hi són des de 1980, de manera que van ser pioners del menjar sa quan per menjar sa enteníem posar-li pastanaga a les tripes. Biocenter alimenta treballadors del Raval cada migdia amb una fórmula que conjuga bons aliments i bons preus, dos elements que no solen ocupar la mateixa fórmula. Magnífiques cremes de verdures, amanides que podrien ser plat únic, heura, seitan i quinoa a raig, sucs de fruites per refrescar el ganyot, més burgers veganes que a casa de Gwyneth Paltrow i diferents combos per al menú del dia que no t’obligaran a recórrer a la teva societat offshore per abonar el compte. Per menys de 12 euros, menú complet. Per menys de 10, pots demanar un primer i un segon. I per menys de 8, plat únic per si hi ha molta pressa, poca gana o estàs mal acompanyat.   

Pintor Fortuny, 25. restaurantebiocenter.es


‘Real food’ per a la penya 

Honestedat en cadena

Ho està petant moltíssim. Aquesta cadena de restaurants (quatre sucursals a Barcelona) ha convertit en ‘cool’ el menjar sa, i ha connectat no només amb un públic adult, preocupat per la seva alimentació i finances, sinó també amb molts joves que fotografien amb avidesa els seus plats, espirals de color curulles de vegetals de temporada. Tot i que a molts els produeixi recel el seu aspecte de franquícia (que no ho és), a Honest Greens fan honor al seu nom i li fan un gir modern i seductor al menjar sa, sense rastre de processats, additius, sucres i altres sospitosos habituals. Tot i que en el seu ‘slang’ destaquen termes que marejarien els nostres avis com a plant based, keto o veggie, no renuncien a la proteïna animal i treballen amb matèria primera molt fiable (el salmó i la vedella de pastura compleixen). Els preus són acceptables i el xut de salut per a tu i per als teus ‘stories’ està garantit.   

 Rambla de Catalunya, 3. Tuset, 4. Pla de Palau, 11. Diagonal, 208. honestgreens.com


La milla verda 

Mims vegetals

Potser et toca esprémer una mica més la Visa, però a Et Quiero Verde no hi ha insatisfaccions que valguin. En aquest restaurant eco-friendly s’imposen els vegetals de temporada i els substituts de la carn, tot i que també hi ha espai per a paladars flexitarians. Al menú del dia, per uns raonables 14,50 euros, tens entrant, primer i segon plat, postres, beguda i pa. I et pots trobar plats tan suggeridors com un carpaccio de moniato, una crema de porros i bledes o un wok de fideus, verdures i heura. Als sopars els preus pugen, però a la carta pots trobar joies com els cappelletti amb trompetes de la mort i tofu, uns deliciosos sams d’heura amb ‘causa a la limeña’ o unes tallarines de calamar amb hummus i tabule. Sorpresa: menjar sa pot ser molt divertit.   

Rosselló, 235. @tequieroverdebcn


Amb un bol n’hi ha prou 

Sa i estalvi

Demanes a la barra, esperes a la teva taula i quan el plat està llest, tu mateix el vas a recollir. A Bohl, el que s’estalvien en personal, repercuteix en la teva butxaca. L’aigua filtrada, per començar, és gratis, i els preus dels seus extraordinaris plats, bols i torrades presenten una de les millors relacions qualitat-preu de Barcelona. Els seus bols vegetarians i vegans són antològics i variats. Demana la torrada d’alvocat amb kimchi d’acompanyament. Descobreix una de les amanides verdes amb fruita seca més potents, abundants i saboroses de la ciutat: es diu Green Goddess. Posa’t amb el curri de verdures o amb aquest bol del dia amb vegetals i caldo de miso que et reconciliarà amb la humanitat. Per menys de 12 euros en surts feliç, amb les teves defenses crescudes per la punxada de verdor i sense blau al braç. ¡Ja t’està bé, Pfizer!  

Trafalgar, 47. bohl.co


Raval ‘veggie’ 

No a la carn

Un dels meus restaurants favorits quan el meu dietista amenaça de denunciar-me a l’OMS. A Teresa Carles menges sa, verd, calent i ràpid sense haver d’hipotecar la segona residència dels teus pares. Aquest vegetarià etern té una fórmula per al menú del dia a l’estil Tetris: pots provar diferents combos fins a trobar el format que t’encaixi. El menú complet està a 14,45 euros, però per 10,50 et menges un entrant i un principal. I s’ho treballen: mandonguilles de cigrons en salsa verda, lasanya de carbassó, fesols amb carxofa i bròcoli... Per cert, els sucs de la casa queden genial a Instagram, però no són barats: si els regals nadalencs t’han cruixit, conforma’t amb una mica de H2O.   

 Jovellanos, 2. teresacarles.com


Sushi ‘plant based’ 

Crispetes ‘healthy’

Sushi vegà: es diu aviat, sembla un impossible, però a Roots & Rolls surten airosos del repte i et posen safates de nigiris i makis amb vegetals, fruites, bolets, espècies i heura com elements principals (a més d’unes delicioses salses per sucar-los). Són saborosos i divertits, presenten un arròs impecable i volen alt malgrat les limitacions i l’absència de peix. Els entrants vegetarians també valen la pena. Em quedo amb les xips de kale i atenció: ¡les crispetes de coliflor! No hi ha bemolls de vendre-les als cines.   

Consell de Cent, 401. es.rootsandrolls.com


Bany de vapor 

No als fregits

Tot cuinat al vapor. A Vabowl podràs fugir dels fregits i trobar confort en els seus platillos de cuina asiàtica a preus bastant ajustats. Diuen que la cuina al vapor enforteix les defenses i manté gairebé tots els nutrients intactes, i això és el que li interessa ara mateix al teu cos. Vegetals, carns, peixos i dim sum se sotmeten a les felicitacions d’aquesta tècnica tan saludable. La seva fórmula del dia (12,90 euros amb tres plats, beguda, postres i arròs) és una bona notícia tant per al teu gestor com per al teu nutricionista. Per cert, tenen menú clàssic, vegetarià i vegà: inclusius fora de mida.    

Diputació, 139. vabowl.com


La zona horta 

Sabor casolà

Un altre vegetarià amb cabells blancs al Raval, un barri abonat al verd. Es diu L’Hortet, i és una trinxera per a amants de la salut i els sabors casolans. Sense ostentacions ni concessions hípsters, aquesta casa de menjars vegetariana porta eons apostant per una alimentació basada en la verdura, el vegetal, el llegum... I ho fa ajustant preus perquè tothom en pugui disfrutar: menú complet, 11,80 euros. Primer i segon plat, 10 euros. Plat únic, 7 euros. Sopa o crema, 5 euros. La teva salut... no té preu.   

Pintor Fortuny, 32. restaurantvegetariahortet.com


Pla setmanal 

Calories de qualitat

Si no tens temps per cuidar-te, que et cuidin uns altres. A Welthy et dissenyen menús setmanals (cinc menjars al dia) i te’ls porten a casa perquè controlis el teu pes, et tonifiquis, t’alimentis sa i no passis gana. Són plans d’alimentació amb producte de proximitat, dissenyats per nutricionistes i pensats perquè mengis ‘healthy’ a casa. Una solució meravellosa per a esclaus del teletreball i víctimes del Nadal. Els menús setmanals varien segons l’aportació calòrica total, que va de les 1.200 a les 2.500 calories. Tu decideixes el pla, les dates i la quantitat de dies. Els preus són realment econòmics, ah, i els veggies també tenen els seus respectius plans setmanals, que aquí hi juguem tots.   

Passeig de Sant Gervasi, 28. www.welthy.es


Sortida d’hummus 

Happy meal

Notícies relacionades

Amb un nom així, és impossible que no brodin la recepta. A Hummus ofereixen varietat i qualitat en matèria d’hummus, el plat estrella d’una carta desenfadada, vegetariana, vegana, saborosa i amb picades d’ullet a l’Orient Mitjà. Per 12,50 euros et claves un entrant, un principal, unes postres i beguda. I el partit no s’acaba en els hummus, atenció al falàfel, al cuscús i les amanides: preus justos i sabors desmesurats. 

 València, 227. hummusbarcelona.eltenedor.rest