On Catalunya
MENJAR EN TEMPS DE RESTRICCIONS
24 restaurants amb bons plats per menjar a casa
Tanquen bars i restaurants, però encara ens queda el 'delivery' i el 'take away'. En aquests restaurants preparen menjar a domicili o per emportar amb les millors creacions de les seves cartes
mundana
Les portes dels restaurants s’han tancat una altra vegada, però molts han deixat una finestra oberta: la del ‘delivery’ i el ‘take away’. Així que, estimats gurmets i ‘foodies’, no tot està perdut. No serà el mateix que sortir a dinar o a sopar, però gairebé. ¿Que no s’hi està bé, a casona? Hem tastat aquestes propostes de menjar a domicili i per emportar amb les quals endrapar de meravella a casa tot i que no sàpigues cuinar.
1. Sabors potents
El món ideal
Els cuiners de La Mundana, preparant un comanda /
Alain Guiard i Marc Martin han encertat amb La Mundana, una taverna animada i sorollosa a Sants on es menja de meravella. El món ideal. Amb el seu menjar a domicili tornen a fer soroll i a animar el personal, ja que els seus plats són del milloret de la ciutat. És igual que ho facin a la brasa, al forn o a la robata i que en les seves receptes facin picades d’ullet a altres cuines del món. Els seus gustos són sempre potents i llargs. Imbatibles les costelles de porc coreanes i el xai a la taronja.
2. Cuina ‘catariana’
‘Fabada, patria queridaaaa’
Alguns dels plats per menjar a casa d’El Chigre 1769 /
Diuen a El Chigre 1769 que preparen cuina ‘catariana’ (catalana i asturiana) amb productes de proximitat i ecològics. Així que igual et serveixen un arròs de pop de ‘pedreru’ amb sàlvia i pistatxos o unes patatines al Cabrales que una amanida de mató o una secallona. Però, sisplau, no perdonis la favada; segurament cantaràs «Catasturias, patria queridaaaaa» a plens pulmons. Si ho fas, mantén 10 metres de distància de seguretat, sisplau.
3. Visca l’ànec
Diràs ‘cuac, cuac’
El mític arròs de confit d’ànec d’Arume /
Si tens gana i t’agrada l’arròs, truca a Arume. El ‘hit’ d’aquesta casa gallega contemporània et farà dir ‘cuac cuac’ en zero coma: quin arròs de confit d’ànec. Porta salsa d’ostres, sofregit de verdures, pebrots de Padrón... No te l’acabes. Al seu poderós sabor no s’hi resistiria ni l’Ànec Donald per molt que per aquest plat hagin sacrificat un dels seus congèneres. I si en vols més, flipa amb la truita de Betanzos amb panceta ibèrica i el tàrtar cremós de vedella gallega.
4. Escalopa XXL
El filet arriba amb l’AVE
L’escalopa de l’Armando, de qui tothom acabarà parlant
L’AVE entre Madrid i Barcelona (això del pont aeri queda obsolet, ¿oi?) ens porta meravelles com les escalopes de l’Armando, un negoci creat per La Ancha, restaurant centenari de la capital espanyola que triomfa amb les seves receptes ‘vintage’. Ara és a Barcelona. I no només serveix aquest tendre i sucós filet arrebossat XXL (¡en tenen un de 40 centímetres!); a la seva carta també hi trobaràs croquetes, truites, llenties, mandonguilles...
5. Pizza ‘dealers’
Es menja, no s’esnifa
Consumint les pizzes de Traficantes de Harina /
Compte amb el nom canalla de Traficantes de Harina, sobretot si t’agrada provar de tot. No, no. Això és legal. Això es menja, no s’esnifa. Això és pizza. De la bona. Com la Sito Miñanco, amb una base de tomàquet natural i mozzarella ‘fior di latte’, amb pernil dolç, patata al forn, porro i salsa brava, o la Heisenberg, amb la mateixa base i botifarra de Girona, bolets, ruca i crema de tòfona negra. Addictives.
6. Des de la zona alta
Com marquesos
Alguns dels plats de l’Aspic /
Si ets de la zona alta et sonarà l’Aspic perquè té dues botigues gurmet amb restaurant i munten càterings ‘top’. ¿Ets de barri barri? No passa res, perquè la seva cuina no és classista. Formatges, embotits, vins i una trentena d’elaboracions amb producte fresc: ensaladilla russa, turbot a l’estil tradicional, rosbif, ‘sashimi’ de salmó, fricandó... Si els avises amb un dia d’antelació pots demanar el que més t’agradi i t’ho preparen. Com marquesos.
7. Pollastre fregit
De Bangkok a Seül
El pollastre fregit és el rei de la carta de Piel de Gallina /
Amb Piel de Gallina viatjaràs pel món com si tinguessis les ales d’un pollastre camperol de l’Empordà, el que utilitzen per fregir-lo: Bangkok, Seül, Casablanca, Kentucky... Cada lloc té els seus sabors, que es poden disfrutar en cubs de 6 o 12 peces, en ‘cachopo’ o en bocates. Podràs acompanyar la carn amb amanida ‘coleslaw’, panotxes...
8. #Arrozparauno
Aquí van al gra
¡Marxant un arrosset d’Al Grano!
A Telefèric s’han espremut el cervell per servir arrossos a domicili o per portar amb la millor cocció en el moment de clavar-hi queixalada. Ara que es veuen capaços de garantir-ho, ofereixen, a través d’Al Grano, 10 tipus diferents que poden demanar-se per a una sola persona: de peus de porc amb gamba vermella, de pollastre amb poma rostida i bolets, de carxofes amb albergínia fumada... L’‘#arrozparauno’, aquest bàlsam per a la solitud.
9. Plats ‘vintage’
Mirant al passat
Un dels plats del menú Tradicions de Windsor
Demanar els plats del menú Tradicions de Windsor, que canvia cada setmana, és el més semblant a menjar amb retrovisor. Gastronomia catalana ‘vintage’ de la bona, molt cuidada, que animarà la iaia a modernitzar-se i entrar a la seva web per demanar fricandó, mandonguilles amb sípia, bacallà a la lleidatana, trinxat... ¡Àvia, tanca l’ordinador, per l’amor de Déu!
10. ‘Good morning’, Vietnam
Aixina els ulls
Mai sentiràs que la sopa ‘pho’ de Món Viêt no et diu ni fu ni fa /
No tenim els ulls ametllats dels asiàtics, però els aixinem quan mengem una cosa bona. Això ens passa amb els plats de cuina vienamita de Món Viêt: sopa ‘pho’ (la recepta més icònica del país), amanida de papaia verda (moooolt millor que ‘El olor de la papaya verde’, aquell conyàs de pel·lícula que tant va molar als predecessors dels ‘gafapastas’), rotllets ‘nem’...
11. On és el meu formatge
Són la llet
Una temptadora taula de formatges de la Fromagerie Can Luc /
Un bon àpat a casa pot acabar amb formatgets. Els de Fromagerie Can Luc i els del Trivial. Amb els primers val la pena deixar-se aconsellar pel seu responsable, Luc Talbordet, enciclopèdia errant sobre aquest producte. En té tants i de tan bons... I si després en vols guanyar alguns en el joc de taula, convida’l a casa, no fos cas que la pregunta més difícil sigui sobre formatges. Guanyaràs segur.
12. Gelats exòtics
Acaba a llepades
¡Que passi el gelat (exòtic) de Selvática! /
¡Ai, que ens faltava el gelat! Doncs tasta els de Selvática. I fas un volt pel seu món sota zero a l’estil italià, artesà i de temporada. I quan diem món, diem món: perquè igual lleparàs sabors clàssics que en descobriràs altres d’exòtics, amb espècies i ingredients que mai hauries imaginat que tastaries. I sense sortir de casa.
13. Sentit Comú
Del xef Jordi Artal, amb una estrella Michelin pel Cinc Sentits
Els canelons de festa major de l’àvia del xef.
Jordi Artal té una estrella Michelin per Cinc Sentits, però ha obert al mateix local Sentit Comú (Entença, 60), amb una proposta gastronòmica més assequible que ara també prepara per emportar de dijous a diumenge. Tots els plats són clàssics, mediterranis, però amb el seu toc: minibrioix de pollastre amb samfaina, croqueta de cua de bou amb allioli de moll a la brasa, canelons de festa major de l’àvia Sofia, turbot amb salsa cremosa de cava, xampinyons i patata nova, melós de vaca vella amb salsa trufada de vi negre...
Preu del menú: uns 30 €.
Sentit Comú. Carrer d’Entença, 60. Barcelona. Telèfon: 933.239.490.
14. Gnocchi 29
Nyoquis casolans i plats per compartir
Alguns dels nyoquis de Gnocchi 29.
Benzina, el restaurant italià amb aires novaiorquesos ubicat a Sant Antoni, ha llançat Gnocchi 29, que ofereix una selecció de deliciosos nyoquis fets a casa entre 14 i 16 € per ració i una varietat de plats per compartir, tot amb un ‘packaging’ 100% biodegradable. Hi ha nyoquis clàssics (amb ‘ragoût’ de conill, per exemple) i creatius (de remolatxa amb crema de gorgonzola) i altres propostes transalpines com ‘parmigiana’ i amanida de burrata de Puglia, que costen entre 10 i 15 €. Ah, ¡i no hi falta el tiramisú!
Preu de la ració: entre 14 i 16 euros
Gnocchi 29. Passatge de Pere Calders, 6. Barcelona. Telèfon: 936.595.583.
15. Poké Maoli
El bol hawaià
Dos ‘poké bowls’ de Poké Maoli /
El ‘poké bowl’ és un plat nascut a Hawaii, que es va posar de moda als Estats Units i que, com no podia ser de cap altra manera, ha arribat a la resta del món del bol. És un bol en què mana l’arròs (tot i que se li pot posar quinoa) i el peix cru (normalment tonyina o salmó). A partir d’aquí no hi ha més regles que el gust del cuiner o del comensal per a la resta d’ingredients. Poké Maoli té diverses creacions, totes, molt completes nutritivament i divertides gastronòmicament. A més de tonyina i salmó (que poden ser picants o cítrics), n’hi ha de calamar i fins i tot vegetarians. O pots demanar que te’n facin un al teu gust.
Preu del poké: Entre 11,50 i 12,90 €.
Poké Maoli. Carrer de Sevilla, 80. Barcelona. Telèfon: 936.317.768.
16. La Taverna del Clínic
Els clàssics de la casa, a domicili
Tàrtar de filet de vedella de La Taverna del Clínic
La Taverna del Clínic, un dels referents gastronòmics a la zona de l’Hospital Clínic, prepara menjar per emportar o el porta a casa. La seva cuina de producte es tradueix en una carta que no baixa el nivell respecte al que se sol menjar al mateix establiment. Cal anotar aquí clàssics de la casa com el garrí desossat amb ‘parmentier’; els canelons d’ànec i bolets; el tàrtar de filet de vedella, i el ‘mi-cuit’ de ‘foie’ caramel·litzat amb poma. També es pot demanar arròs de pop, ‘risotto’ de bolets i trufa i ‘sipionetes’ amb ‘rigattoni’ farcits. I una cosa poc habitual en un servei de ‘delivery’, com gambes vermelles, peix de llotja, cocotxes de lluç al pil-pil, espardenyes, tonyina vermella...
Preu mitjà: uns 35 €.
La Taverna del Clínic. Carrer del Rosselló, 155. Barcelona. Telèfon: 934.104.221 (per WhatsApp al 696.493.372).
17. El Mercader de l’Eixample
Cuina tradicional amb producte ecològic
Canelons de pollastre ecològic d’El Mercader de l’Eixample /
El Mercader de l’Eixample elabora plats tradicionals amb producte ecològic i de proximitat. El seu repartidor lliura els plats envasats al buit. Els que més triomfen, i amb raó, són les croquetes de pollastre ecològic i les de pernil de gla, els canelons de carn ecològica (8 € la unitat) i de marisc (12 €), la paella de la Barceloneta amb peix de la llotja (18 €) i la fideuà (16 €), el fricandó, l’escamarlà amb pollastre ecològic, el bacallà a la llauna, la graellada de verdura amb romesco... El servei està operatiu de divendres a diumenge.
Preu mitjà: uns 30 €.
El Mercader del Eixample. Carrer de Mallorca, 239 (cantonada passatge de Mercader). Telèfon: 679.930.751.
18. Maai
Plats saludables i nutritivament equilibrats
La premissa de Maai és que les seves creacions siguin ‘healthy’ /
Sense aliments processats ni refinats, sense conservants, sense colorants, sense additius, i sense gluten. I amb productes de proximitat, en la seva grandíssima majoria, ecològics. Amb aquests paràmetres treballen a Maai, on serveixen esmorzars, ‘brunchs’ i dinars d’allò més saludables i nutricionalment equilibrats perquè compten amb l’assessorament d’experts. Això es tradueix en plats com llenties ‘beluga’ amb gambes i arròs integral prebiòtic; gofra de cigrons amb ous i alvocat amb espinacs a la catalana; ‘tacos’ de pollastre amb amanida Cèsar vegana amb encenalls de formatge Dziugas, alvocat a la planxa i poma amb ‘tortillas’ de blat de moro; bacallà confitat amb hummus de coliflor, peres al forn i mantega d’ametlla...
Preu: 13 € cada plat.
Maai. Carrer de Regàs, 30. Barcelona. Telèfon: 938.098.341 (WhatsApp 639.669.117).
19. El Filete Ruso
‘Burgers’ de carn eco
Una de les ‘burgers’ d’El Filete Ruso
El Filete Ruso s’ha fet un nom a Barcelona gràcies a un infal·lible ‘steak tartare’ tradicional, amb ou i tàperes, i a les seves hamburgueses de carn ecològica a la brasa amb pa de Baluard, una de les fleques de referència de la ciutat. En el format de menjar a domicili, l’establiment de l’Eixample manté l’‘steak’ tàrtar i sis tipus de ‘burgers’, com la Ibèrica (amb pernil ibèric, oli de trufa, parmesà i ruca), la Califòrnia, o la Chicago (ou ferrat ‘eco’, béicon i formatge cheddar)... També serveix postres com ‘cheese cake’, ‘lemon pie’ i coulant de xocolata. De dijous a dissabte.
Preu: entre 8 i 13 € cada ‘burger’.
El Filete Ruso. Carrer d’Enric Granados, 95. Barcelona. Telèfon: 932.171.310.
20. Tapas 2254
Tapes italianes i catalanes
Biquini de focaccia de Tapas 2254 /
Diuen amb orgull que fan la millor carbonara de Barcelona per emportar-se. T’arriba a casa amb el detall que la pasta va d’una banda i la salsa per l’altra, perquè no es cogui la primera i pugui menjar-se en el seu punt perfecte. Preparen tapes catalanes i italianes en honor al nom de l’establiment, que marca els quilòmetres de distància entre Barcelona i Palerm. El xef Nuncio Cona serveix altres ‘hits’ com el biquini amb pa de focaccia amb formatge taleggio i trufa, la truita a la carbonara, el tàrtar ‘roll’ i el ‘mochi’ de patata (que no és salat i s’assembla a un nyoqui gegant que es presenta amb oli esferificat i trufa ratllada per sobre i una salsa de ‘ceps’ per sota).
Preu mitjà: uns 25 €.
Tapas 2254. Carrer del Consell de Cent, 335. Telèfon: 935.286.002.
21. Què S’hi Cou?
Guisats i plats a la brasa al voltant de Badalona
Torrijas del Què S’hi Cou?
El fum que surt de la cuina de Què s’hi cou? està atraient molta gent a aquest establiment del centre-centre de Badalona: normal, broden els guisats i els plats a la brasa. Les carns també tenen molta tirada, des de les mitjanes de vaca vella madurades durant 35 dies fins a l’hamburguesa, el pollastre o la botifarra a la brasa amb patates. I també triomfen els canelons, les croquetes, les albergínies confitades i brasejades amb crema de burrata, el bacallà gratinat amb sobrassada, mel i avellanes, la caldereta de xai... I les seves torradetes de Santa Teresa estan per llepar-se’n els dits. Reparteixen a domicili a Badalona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Montgat i Tiana. Hi ha menú de migdia laborable (primer i segon amb pa, una beguda i postres o cafè) per 12,95 € (19,95 els caps de setmana), un menú anomenat ‘Txuletón’ per a dues persones per 32,95 € per cap i un menú degustació amb 9 plats per 35 €. A més, si demanes plats de la carta i vi et fan un 10% de descompte.
Preu mitjà: 20 €.
Què S’hi Cou? Carrer de Sant Francesc d’Assís, 5 (Badalona). Telèfon: 615.139.282.
22. Santa Burg
‘Burgers’ gurmet
Una de les ‘burgers’ de Santa Burg /
Els fans de les hamburgueses gurmet veneren el Santa Burg. Aquest negoci, amb dos locals (un a l’Eixample i un altre a Sants), utilitza carns de vaca madurada, pa de brioix de qualitat i salses casolanes elaborades amb productes naturals. Dos dels seus ‘hits’ són la clàssica Royal, amb enciam, tomàquet, béicon i ceba caramel·litzada, i la Jeanluxe, amb escalopa de fuagràs i poma caramel·litzada. També preparen hamburgueses amb carn de pollastre i de porc, i acompanyaments com ara patates fregides, amanides, natxos amb formatge, xili amb carn i guacamole, aletes de pollastre...
Preu: 10 € per hamburguesa.
Santa Burg. València, 273, i Vallespir, 51. Barcelona. Telèfons: 934.871.420 i 936.763.974.
23. Teikit
Sushi de tots els països
Safata de sushi del Tekit /
El seu lema és ‘Cuina de cultures amb base japonesa’, i això significa que fas la volta al món a través del sushi. Per exemple, els ‘uramaki rolls’ han estat batejats amb noms de ciutats i els ingredients que porten hi tenen bastant a veure. Exemples: el París porta foie semicuit, poma enfornada i reducció de Pedro Ximénez; el Buenos Aires s’elabora amb carn de vedella flamejada amb romaní i salsa chimichurri; el New Oslo té salmó ‘teriyaki’ enfornat; el Crunchy Mex incorpora pollastre marinat i salsa mex picant, i el Green Vietnam té gust d’alvocat, ceba, maionesa i salsa de cacauet. També tenen ‘poké bowls’, tàrtars, ‘baos’... Tot ho fan al moment i a la vista (quan els seus locals de Barcelona, Sant Cugat, Sabadell, Terrassa i Badalona estan oberts al públic).
Preu mitjà: 20 €.
Teikit. Travessera de Gràcia, 50. Barcelona. Telèfon: 935.149.090. També compta amb locals a Sant Cugat, Sabadell, Terrassa i Badalona.
24. Gelateria da Gallo
Gelats i pastissos sicilians
La ‘paffutella’, un brioix farcit de gelat passat per la planxa, és la joia de la corona de Gelateria da Gallo /
A més dels gelats artesanals de tot tipus i condició, la joia de la corona de Gelateria da Gallo és la ‘paffutella’, un brioix farcit de gelat passat per la planxa. Aquest mos amb contrast fred-calor és deliciós. Només treballen amb ingredients ecològics i sicilians, i han renunciat als plàstics. El ‘hit’ de la casa és el gelat de pistatxo, que arriba des de la localitat italiana de Bronte.
Notícies relacionadesPreu mitjà: 5 €.
Gelateria da Gallo. Carrer de Mallorca, 277. Barcelona. Telèfon: 936.837.767.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Salaris Aquest és el sou d’un militar a Espanya
- Neteja ¿Per què la gent està tirant sal pel lavabo a la nit?: el truc que evita moltes malalties
- Una cullerada de mel al dia: així canviarà el teu cos si la prens
- El laberint català Així estan les enquestes de les eleccions a Catalunya