On Catalunya

guia per sortir de festa

La Mercè alternativa: reinventa la festa major de Barcelona

Aquí capgirem el programa. Troba alternatives per sobreviure a la gimcana de celebracions. Fins i tot quan plogui

La Mercè alternativa: reinventa la festa major de Barcelona
7
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

Ningú escapa a la festa major, així que millor fer-li l’ullet que fer mala cara. Més enllà d’haver superat l’època de mascaretes i restriccions, la Mercè 2022 et fa somriure per aquest cartell sensible i acolorit del genial David de las Heras, més el pregó a càrrec de Carla Simón, directora d’‘Alcarràs’. La cosa fa bona pinta, però no ens en refiarem. Saps de sobres que la gent s’engata molt quan hi ha concerts, multitud i activitats gratuïtes. Més encara si la celebració inclou mites del folklore com ara gegants i capgrossos. La festa cal viure-la, però també mola reinventar-la. Una primera idea: aparèixer per alguna cercavila amb un ‘cosplay’ de Galadriel o un d’aquests hòbbits prehistòrics d’‘Els anells de poder’. El pastitx d’imaginaris fantàstics pot fer-se viral. La gràcia és capgirar la programació bàsica i buscar alternatives a cada moment d’aclaparament, aglomeració irritant i pronòstic de pluja

1. Grans escenaris 

Ciutat desconstruïda

Des que vam entendre que la Mercè no necessàriament ha de ser un viatge al centre de la ciutat, la festa es mostra cada vegada més descentralitzada i diversa. A espais recents com el Teatre Grec, els jardins del Doctor Pla i Armengol i la plaça Major de Nou Barris, aquest any s’hi afegeixen el parc de l’Aqüeducte, Ciutat Meridiana i la ronda de Sant Antoni, sense oblidar el circ al Castell de Montjuïc. Dins de la programació de Música Mercè, tornen els escenaris d’emissores musicals, amb nova ubicació a la Zona Universitària.

També es recuperen llocs emblemàtics com la Rambla del Raval i la platja del Bogatell. La conjunció de les obres a Urquinaona i el 200è aniversari de la inauguració del passeig de Gràcia porten de nou el correfoc de diumenge, 25, a aquesta emblemàtica avinguda. 

No hi ha excusa per no recórrer la Mercè de districte en districte. Si prefereixes beure en lloc de caminar, aquí tens una recerca del tresor alternativa: fins dilluns, 26, pots trobar la cervesa d’edició limitada en honor a La Patrona a la Fàbrica Moritz Barcelona, Casa Moritz, Bar Velódromo i Moritz Store. A més, si et dius Mercè, Merche o Mercedes, aquest dissabte et conviden a una canya a qualsevol d’aquests locals mostrant el DNI. ¡Salut!

Les rutes de la festa són infinites. Això sí, un consell: veient com li brillen els ulls a Tomàs Molina davant el seu croma de mapes meteorològics, vagis on vagis, porta el paraigua.


2. Música, mestres 

Noves polifonies

El programa t’arriba als peus, no saps per on començar. Escollir entre l’enriquida oferta de concerts que conformen l’agenda del BAM, Música Mercè i Acció Cultura Viva és de bojos. Segurament et deixaràs arrossegar on et porti la tropa, però és clar que les grans heroïnes són al Moll de la Fusta: divendres cal aguantar fins que Luna Ki surti a revolucionar el personal amb el seu hiperbòlic pop urbà, i la mitjanit de dissabte es cobrirà amb el setí sintetitzat de la sueca Molly Nilsson. La cooperativa L’Afluent ha programat un altre BAM gloriós, i les possibilitats es multipliquen entre la cultura club del col·lectiu El Bloque TV, el hip-hop de les canadenques Cartel Madras, trap de totes les latituds com el del marroquí Issam i la psicodèlia expansiva de Magia Bruta.

Atenció al mareig: la Mercè 2022 compta amb 14 escenaris que acullen més de 100 concerts gratuïts. Les notes culturetes les posen el nou Festival Jazz & Food, que tindrà lloc dilluns, 26, més grans artistes italians com Vinicio Capossela i Alessandro Mannarino, convocats perquè Roma és la ciutat convidada aquest any.

Definitivament, una bona alternativa per deixar d’anar d’erudit urbà o clàssic és anar a la Zona Universitària per fer unes ballarugues ben bones amb el pop comercial que han programat emissores musicals com Els 40, Europa FM i RAC-105. Sempre hi haurà qui es passi de diferent i comenci a ballar amb els trabucaires, però això ja no té cura.

Si la cosa està massa freqüentada o es posa a ploure, que no et talli el rotllo. Toca refugiar-se en un local pròxim i mantenir-se allunyat d’aquests mojitos radioactius que ofereixen arreu. Per exemple, pots buscar empara i beguda a Madame Jasmine (rambla del Raval, 22). Des de la ronda de Sant Antoni, arribes fàcilment al bullici de Joaquín Costa, amb temples de l’animació com la Bodega Berlanga (Joaquín Costa, 39). I si vols conèixer la veritable Barcelona ‘underground’, surt del Moll de la Fusta i creua les portes de Bar Pastís (Santa Mònica, 4).

O, qui sap, potser ets a la platja del Bogatell i prefereixes banyar-te aquest divendres al mar sota la pluja al ritme d’Alizzz


3. Mercè sostenible 

Fira conscient

Mai pot faltar aquesta cara de la Mercè eco, sana i de proximitat. Aquest any la ronda de Sant Antoni acull Terra i Gust, la festa de l’alimentació sostenible. Hi participen 14 restaurants de la ciutat, i se serveix música, xerrades, exposicions i tallers de cuina, posant focus en la sostenibilitat mediambiental i el vessant social. Pots provar platillos eco a 5 euros, o indagar a l’espai de vins naturals i el del Barcelona Beer Festival

Si quan et parlen de cervesa artesana se’t posa la cara més moixa que a Piqué a la banqueta, o simplement si en cau una de bona i se’t cala el platet de cartró, pensa en com de bonic pot ser degustar la terra a refugi de les pèrgoles del Mercat de Sant Antoni.


4. Portes obertes 

Remei per a curiosos

Una altra gran tradició local és gastar com menys de millor, i aprofitar tot el que és gratis. Per això no et pots resistir a les portes obertes que durant la festa major et permetran entrar per la cara a un munt de museus, com el CosmoCaixa, el MNAC i el CCCB, a més d’espais singulars com la Sagrada Família i el monestir de Pedralbes, per exemple. La llista recull desenes de visites gratuïtes, però, compte, perquè moltes requereixen reserva prèvia.

El Macba afegeix a les seves portes obertes una selecció especial de llibres rebaixats a 6 euros, mentre que el Recinte Modernista de Sant Pau recull aquest dissabte una nombrosa agenda amb motiu del 30è aniversari de l’Institut de Recerca del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau: des de tallers interactius per acostar la ciència al ciutadà fins a sessions de swing, passant per una exposició sobre la història de la infermeria.


5. Art i carrer 

Festa a la vorera

Cal tenir molt carrer per gaudir de la Mercè. Així que ves-te fent un impermeable grapant programes de festes, perquè aquests dies el mapa irradia activitat per tots els racons. Mercè Arts al Carrer expandeix les arts escèniques pel parc de la Ciutadella, el parc de Joan Miró, el Castell de Montjuïc, el parc de la Trinitat i el Palauet Albéniz, més la incorporació dels escenaris a Ciutat Meridiana i el parc de l’Aqüeducte.

Si t’agrada la ràdio viva, els dies 24 i 25 Associa’t junt amb la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona donen veu al teixit comunitari des del seu estudi de Ràdio Rambles i una unitat mòbil a Mas Guinardó. Tampoc et pots perdre la gran festa d’homenatge a Pau Riba, el dia 23 a la plaça de la Catedral. Compte a les mostres de varietat artística italiana, des d’espectacles de dansa com els de Mauro Astolfi, la companyia Spellbound Contemporary Ballet i Andrea de Siena, fins als homenatges musicals de Morricone, Sorrentino i Fellini a la plaça de la Mercè.

L’alternativa al carrer, és clar, és la teva santa casa. Des de la teva base d’operacions de geni del mal, ho pots albirar tot gràcies al teu dron del Lidl o terroritzar les masses de la humanitat amb sancionables vols rasos. 


6. Piromusical 

El xou continua

Notícies relacionades

El colofó pirotècnic de la Mercè torna a l’avinguda de la Reina Maria Cristina per retronar timpans i encegar retines. Aquest any el piromusical barreja melodies romanes, música feminista i antibel·licista, més òpera en commemoració dels 175 anys del Gran Teatre del Liceu. Tot això requereix molta perspectiva, per això seria idoni reservar en alguna terrassa amb vistes privilegiades, com la del CC Arenas (Gran Via de les Corts Catalanes, 373), o The Clock Terrace del Hotel Catalonia Plaza (plaça d’Espanya, 6). 

Això sí, amb la que caurà i sent final de mes, potser és més autèntic veure l’espectacle del cel reflectit en un bassal de terra, gràcies als miracles de la reflexió i la refracció.

Temes:

Festes La Mercè