On Catalunya

LA RUTA DELS ‘PLANT LOVERS’

Les plantes amb més pedigrí de Barcelona

S’han convertit en les noves mascotes amb arrels. Aquests són els temples dels ‘hipsters’ botànics: ‘boutiques’, bars i cafès selvàtics

Les plantes amb més pedigrí de Barcelona
7
Es llegeix en minuts
Toni Garcia Ramon

La pandèmia no ens ha fet millors, però sí més entusiastes: primer se’ns en va anar la mà amb el llevat, el repartiment de menjar a domicili i la subscripció a plataformes de ‘streaming’. Quan ja se’ns havia passat, vam decidir que calia apostar per coses més elevades. Per exemple: les plantes. Alguns experts ho atribueixen al confinament, al fet que passar més temps a casa ha provocat que ens posseïssin els fantasmes de l’interiorisme i els de la bellesa, tots dos alhora, i tots junts hem decidit que estaríem millor cuidant una cosa que només necessita aigua i llum.

El negoci ara va vent en popa, a cavall d’una marea verda que sembla no tenir fi; una nova generació de militants de les plantes. Aquesta mena de ‘hipsters’ botànics ha insuflat oxigen a una indústria que s’ha convertit en una cosa tan transversal com l’amor per les patates braves. Deixem-ho clar: si un desitja iniciar-se en el món de la planta, acaba de caure en el reportatge correcte. 

Apostant al verd 

Friquis & testos

«Definitivament, cada vegada hi ha més gent que aprecia les plantes i que vol més plantes, però particularment en els últims anys ha sorgit un moviment de ‘plant lovers’ o ‘plant friquis’ que va en superaugment. Aquesta gent col·lecciona plantes i van a la recerca de plantes molt específiques: en saben molt de plantes», explica a l’‘On Barcelona’ la hispanovenezolana Jeanette Ramírez, paisatgista i experta en el tema, que porta les regnes d’un establiment molt particular, filla de la curiositat i multifuncional. Una botiga bufona, que fa cantonada, molt ben assortida, amb debilitat pel disseny, on un pot trobar un bon munt de popes plantòfils, visitants que en saben més que la propietària i sí, segurament, algun friqui. Segurament, el millor lloc per preguntar quina planta queda bé i on, perquè compleixi dues funcions bàsiques alhora: embellir i decorar.  

Studio Topic. Plaça de Gal·la Placídia, 14. studio-topic.com.


Fúria botànica 

Jardiners ‘welcome’

¿Què dimonis és un bar botànic? Ens ho preguntem i ens ho responem: un lloc on un pot sopar, fer una copa, i després –si li ve de gust– comprar-se una planta i emportar-se-la a casa. Al menú, braves de moniato, hamburgueses de llentia i pastanagues i la possibilitat de deixar-ho tot regat i ben regat amb vi, cervesa o una impressionant llimonada casolana. L’invent va arrencar el 2020, pandèmia ‘time’, quan Joako Santos i Noel Apestuguia van obrir La Suegra del Jardinero, perquè a alguns els agrada el risc i la resta d’humans els ho hem d’agrair. «Aquest és un local amb consciència, la nostra clientela és jove, d’entre 20 i 45 anys, en colla, en què normalment hi ha vegetarians i vegans i venen aquí perquè estem especialitzats en aquesta classe de menjar i, a més, fem uns còctels meravellosos». Un lloc amb jardí interior, genial per omplir el pap i amb còctels de primera classe. El bar botànic de tota la vida, vaja. 

La Suegra del Jardinero. Provença, 125. Instagram: @lasuegradeljardinero


Catedral amb arrels 

‘Verde que te quiero verde’

Dos paios es coneixen, es muden, es posen la manta al cap i acaben regentant una ‘boutique’ amb més plantes que l’Amazones. Així s’explica l’aventura de Jesús Monteagudo i Pancho Doren, els dos bojos per les plantes que han enamorat un barri sencer amb la seva petita botiga a la part alta de Barcelona. Un lloc que traspua amor pels testos, les fulles i l’oxigen, perfecte per començar a moure’s en la dimensió planta. Què carai, fins i tot tenen un llibre anomenat ‘Me quiere, no me quiere: guía para no matar a tus plantas ni de amor ni de pena’, que és lectura essencial per a aquells que no desitgin assassinar el que habita als seus testos per entusiasme o menyspreu. Junts han convertit un espai petit i bufó en una catedral on tots els déus tenen arrels i del qual és impossible sortir amb les mans buides.   

Casa Protea. Ramón y Cajal, 124. casaprotea.com.


Clàssics moderns 

Per culpa teva, Umberto Eco

Aquí es venen roses. Probablement, algunes de les de més qualitat de Barcelona s’amaguen en aquest espai (algunes de tan exclusives com les Piaget i les de Kenya, per exemple), que s’especialitza també en espectaculars arranjaments florals i que té la casa mare a París, on va obrir les portes el 1991. És un espai reduït, amb fileres de plantes que s’exposen a l’interior i exterior de la botiga i l’especialitat ja esmentada com a gran atractiu, a més de plantes per a principiants i expertes en la matèria proveïdes rere el taulell. No sabem què en pensaria Guillem de Baskerville, de tot això, però almenys segur que la seva meravellosa olor és millor que la de l’abadia de la pel·lícula que dona nom a la botiga i que allà dins és poc probable que s’hi presenti la Santa Inquisició. Ah, i les seves plantes tenen tan bona pinta com les beneïdes roses i et duraran una mica més. Probablement.  

Au Nom de la Rose. València, 203. aunomdelarose.es.


‘The coolest of the cool’

Beure, llegir, plantar

Un altre d’aquests llocs on anar a alinear els txakres gràcies a una combinació letal: un magnífic cafè, una cuidadíssima selecció de revistes i un munt de plantes. El que els moderns anomenen ‘concept store’ i la resta, una botiga maquíssima. Obert el 2015 en un barri que acostuma a canviar de pell cada sis mesos, però que ja s’ha convertit en un clàssic del barri. La seva fundadora i ‘alma mater’, la Lucía, venia del món del disseny i la cosa es nota. i molt. en la creació d’un espai on el verd fa que respiris més i millor. Un local que hauria de ser a Berlín (influència reconeguda de la seva propietària), però ha caigut aquí i és un d’aquests establiments on fer petar la xerrada, posar-te al dia del que es porta als llocs més distingits del món i comprar-te una planta amb pedigrí: ¿què més vols?  

Espai Joliu. Badajoz, 95. whereplantsmeet.coffee.


Palau vegetal 

El pulmó del RavalEl lloc més selvàtic de Barcelona, destí ideal per als que busquin un nivell de sofisticació extrem, amor per la sostenibilitat i un ecosistema únic que arranca en allò de canviar els contenidors clàssics pels de vidre reciclat a Europa. Amb altres paraules: un ‘vegetal store’ de l’hòstia. El Joffrey i la Marie han obert al Raval una de les botigues de plantes més boniques de Barcelona, on es prioritza una obsessió per la bellesa, amb un local ben pensat on tot és pensat perquè això d’anar a comprar una planta sigui una experiència realment disfrutable. Casa Pampa beu també de la idiosincràsia d’un barri amb una personalitat molt marcada. Aquí es ve a disfrutar, a alegrar-se la vista i a emportar-se a casa un dels seus bestials terraris, capaços de vestir una casa més que un gerro de la dinastia Ming.  

Casa Pampa. Lleialtat, 10. casapampa.net.


A tot color 

‘Flower power’

D’acord, estem fent trampes (només una mica, que quedi clar) perquè a Tiesto l’autèntica especialitat són les flors, de totes les mides i colors. Tant és així, que un entra a la botiga i té la impressió que algú hi ha fet explotar una bomba de Plastidecors. No obstant, la gent de Tiesto també treballen les plantes i saben tocar molt bé un d’aquests elements que continuen guardant encara una bona dosi de misticisme: l’orquídia. Com ells mateixos t’explicaran si t’hi passes, aquesta planta que es distingeix per la complexitat i bellesa de la seva flor, no necessita gaires atencions i és la mare de totes les coses en clau verda que un pot ficar a casa. ¿Dubtes de què comprar a Tiesto? No dubtis més, aposta per l’orquídia: una inversió segura.  

Tiesto Bcn. Balmes, 435. tiesto-bcn.com.


Plantes & ‘píxels ’

¿Ets una mica gandul?

Notícies relacionades

Hem afegit aquesta opció per a aquells que són reticents a tornar a casa amb un test des de qualsevol lloc, per als que veuen pegues al pla de sortir un dia, comprar un ficus i haver-lo de transportar. La gent d’Alblanc te’l porten a casa i problema solucionat. Flors i plantes a la porta de casa teva, tallers (presencials, per si un dia et decideixes a donar-ho tot i vols tornar a casa sabent com fer una maranta en ‘kokedama’) i la possibilitat de posar-te al dia amb l’univers verd sense haver de moure’t del sofà. Perquè no es digui que no donem opcions fins i tot per a mandrosos, diletants i altres amants de les plantes que no vulguin gastar el seu calçat en missions urbanes.  

Alblanc. Alblancatelier.com.

Temes:

Plantes Botigues