On Catalunya

Propostes de temporada

Els millors plans de la tardor a Barcelona

¿Quan arriba el setembre fantasieges amb hibernar? És època que et traguem les castanyes del foc. Al mal temps, bona agenda.

Els millors plans de la tardor a Barcelona
6
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tenies les mateixes ganes que s’acabés l’estiu com de participar a ‘El juego del calamar’: cap. Però així és, toca aguantar perquè ja ha arribat la tardor, i amb aquesta, els dies de pluja, les postes de sol a les sis de la tarda, la baixada de temperatures progressiva, les jaquetes i jerseis, els refredats i tots aquells moments que fan que et lamentis que l’espècie humana no hiberni. Però és hora de canviar de xip. La tardor és igual de divertida que l’estiu, i aquesta llista t’ho demostra. A partir d’ara, ni les estacions de la pizza podran competir contra la tardor.

Per als dies de pluja

Per als dies de pluja Va arribar el ‘cottagecore’

És la paraula de moda, ‘cottagecore’. I no, no la busquis al diccionari, perquè, tot i que cada vegada té més adeptes, aquesta tendència és molt nova. Consisteix a idealitzar el folklore, viure en cabanetes de fusta al mig d’un bosc, llegir davant la xemeneia, prendre xocolata calenta mentre plou i un llarg etcètera d’elements que remeten al mateix: estampes bucòliques rurals. A Barcelona és difícil donar curs al ‘cottagecore’, però hi ha molts locals on recrear aquest cotitzat ambient.

Per exemple, a la xemeneia més famosa de la ciutat: la de la llibreria Byron (Casanova, 32). Butaqueta, caloreta i un llibre. Et sentiràs com el típic escriptor que s’ha quedat sense idees i es reclou en una cabana d’un bosc a inspirar-se. També hi ha la Granja Petitbo (Sant Joan, 82), amb la seva sala en pla nòrdic. O Ugot Bruncherie (Viladomat, 138), que el seu paper pintat i els seus mobles d’inspiració vuitcentista faran de prendre’s un te una experiència al nivell de ‘Bridgerton’.


Pla cerveser

Celebra l’Oktoberfest

L’Oktoberfest, l’estrella de la tardor, una festivitat importada que celebrem religiosament, gairebé com si fos el Nadal. Normal: cervesa, cervesa i més cervesa, ¿qui s’hi podria resistir? Per desgràcia, l’Oktoberfest Barcelona s’ajorna al 2022 per la pandèmia. Però que no s’estengui el pànic, si alguna cosa hi ha a la nostra ciutat és cervesa. I no, no només en els ‘macrobotellons’, sinó que pràcticament pots trobar un bar a cada cantonada.

Per als amants de les cerveses artesanals, La Tèxtil (Casp, 33B), un local de 1100 m amb tot just uns mesos de vida que també té la seva pròpia fàbrica de cervesa. Més recomanacions: La Bona Pinta (Diputació, 433), un petit bar amb un catàleg gegant especialitzat en cerveses de tot el món, des d’artesanes alemanyes fins a ‘greatest hits’ japonesos, o Maestró (rambla de Catalunya, 79), un clàssic de la cervesa artesana barcelonina, o, al costat del metro, el Quatre Pedres (Lleó, 33, Badalona), que es descriu com una cerveseria-museu dedicada al culte d’aquesta beguda.

Finalment, una recomanació més, que no és l’Oktoberfest, però que et deixa igual d’alegre: Pinta Libre, l’aplicació batejada com «el Netflix de les cerveses», que per 4,99 euros al mes et permet prendre una cervesa gratis al dia en desenes de bars. Visca l’octubre.


Febre pels fongs

Caçadors de bolets

És automàtic: arriba la tardor i tots els catalans es converteixen en caçadors de bolets. És clar que si ‘Els caçafantasmes’ s’hagués rodat a Barcelona, més que equips de protons per als esperits, portarien una navalla i una cistella de vímet per als rovellons. És el típic d’aquesta època: s’acaba l’estiu i tots, en marabunta, d’excursió boletaire a Collserola, Montserrat i el Montseny (la trinitat barcelonina dels bolets). I si ets més urbanita, l’equivalent tardoral als pessebres de Santa Llúcia és anar a veure les paradetes de bolets de la Boqueria (la Rambla, 91).


Gelat tot l’any

A tota castanya

La primera pluja de tardor és l’inici d’un compte enrere. En qüestió de setmanes, apareixeran en massa pels carrers de Barcelona els castanyers, aquests superherois tardorals que et treuen les castanyes del foc quan tens un antull de mitja tarda. Però no són els únics que treballen el fruit sec més icònic de la tardor catalana. Aprofitant que encara no fa una rasca inaguantable, a DaGallo (Mallorca, 277), gelateria siciliana, pots prendre un ‘gellato’ de castanyes. I el mateix a la gelateria DelaCrem (Enric Granados, 15, i Sant Joan, 59), que prometen que a finals de mes l’afegiran a la seva carta. ¿Qui va dir que el gelat era per a l’estiu?


Recomanacions dolces

Fans de la xocolata

El món es divideix entre aquells a qui els agrada la xocolata i a qui els fascina. Si ets d’aquests últims, o et mudes amb altres addictes al poble del film Chocolat, o t’apuntes aquestes recomanacions.

El primer, els típics locals el domini de l’art de la xocolata dels quals és envejable i per les quals tot fan, si no ha passat, ja està tardant, com les pastisseries l’Atelier (Viladomat, 140), Escribà (la Rambla, 83) i la Takashi Ochiai (Comte d’Urgell, 110), o el clàssic dels xurros amb xocolata, Petritxol Xocoa (Petritxol, 11). Una altra de destacable és la Hofmann (Flassaders, 44) i el seu producte més instagrameable: les glans de xocolata, uns moníssims pastissos de xocolata en forma de gla (òbviament) que no et podràs menjar sense publicar una desena de ‘stories’.

I si la teva obsessió per la xocolata és tal que ni Willy Wonka podria satisfer-te, prova la xocoteràpia de La Crème (Comandant Benitez, 35). Que no, no és un ‘Xocolaters Anònims’ per als addictes a aquest dolç, sinó un tractament d’higiene facial i massatge utilitzant xocolata. Per assaborir-lo per tots els porus.


Canvi d’armari

Paradís vintage

Se’n va la calor i arriba el fred. La roba fresqueta s’acomiada fins a l’any vinent, i la calentona torna a penjar-se a l’armari. Bones notícies per als fashionistes: per fi podràs combinar més de dues capes. I doncs, aprofitant que toca el canvi d’armari... ¿per què no fer-ho literalment? Passa’t per botigues de mobles de segona mà.

Al voltant de Glòries s’amaga el paradís de les antiguitats. A Gran Via, tens Decorantic (820), Antiguitats Boada (763) i Llopis (753), a Padilla, Antiguitats Serrano (160), a Consell de Cent, Antiguitats Moyano (587) i a Aragó, Argar (530). I a quatre passes, el mercat dels Encants (Castillejos, 158). Fantasia vintage.

Colors tardorals

Excursions d’un dia

Per acabar, un altre ‘must’ de la tardor: excursions a boscos de fulla caduca, obligatòries per disfrutar els colors ocres i taronges que tant caracteritzen aquesta estació... i per descomptat per fer fotos ‘aesthetics’, aquestes imatges de detalls bonics l’única utilitat de les quals és posar-te-les de fons de pantalla, que tant ho peten a les ‘stories’ dels pixapins (i amb raó).

Notícies relacionades

El ‘day trip’ tardoral més famós és a la Fageda d’en Jordà, a la Garrotxa, les fulles taronges de la qual han vist més ‘flaixos’ que un nen en la seva primera comunió. A més, pujant al Pirineu, hi ha més opcions i menys massificades. Per exemple, entre les rouredes de la vall d’Àneu pots ajeure’t a fotografiar els paisatges de la tardor i disfrutar d’un silenci sepulcral que et farà sentir en plena classe de ‘mindfulness’.

I si no tens manera de sortir de Barcelona, serà que aquí no hi ha opcions... Per exemple, algunes zones de Collserola i la carretera de les Aigües solen tenyir-se d’aquests colors. També als parcs del voltant de Montjuïc. O l’acabada d’obrir Clariana de Glòries, una zona ‘chill’ plena d’hamaques i gespa on, tot i que no veuràs gaire ocre, ja que la majoria dels seus arbres són pins, viuràs una autèntica experiència tardoral. ¿O és que estirar-se a la fresca a disfrutar dels últims rajos calentons del sol no és típic d’aquesta estació?