On Catalunya

20 tendències per al 2020

zentauroepp51567967 on portada200103161117

zentauroepp51567967 on portada200103161117

9
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

1. Serà un any blau

1. Serà un any blauJa ho avançava fa tres mesos Núria Marrón a la nostra pàgina de moda: «D’ara endavant et sentiràs com si entre tu i el món s’hagués interposat un filtre de la pel·lícula ‘Avatar’». Entrem en un any blau. És el color oficial del 2020, el que dicta Pantone, el Déu totpoderós que et treu cada any els colors. Nom oficial: ‘classic blue’. «Blau cel crepuscular», comparen. Un to –justifica la companyia– que «infon calma, confiança i connexió». Fins i tot diuen que és un «blau fiable amb què sempre podem comptar», com si fos de la colla de ‘Friends’. Tranquil·litat en dona: és del mateix color que el geni d’‘Aladdin’.


2. La Força ens acompanyarà

2. La Força ens acompanyaràAmb prou feines fa uns centímetres, però es va convertir en un fenomen viral quan va treure les orelles verdes per Disney+. L’han batejat com «la nova icona supercuqui». Sap fer ullets millor que el gat de ‘Shrek’. Baby Yoda apareix al final del primer capítol de ‘The Mandalorian’, nova sèrie sortida d’una galàxia molt molt llunyana, encara no disponible a Espanya. És un clon de Yoda de tan sols 50 anyets addicte a la sopa i ara també als mems. Així que aquest any s’acosta una allau de ninots d’orelles punxegudes: el marxandatge no sortirà fins al maig i la gent els està encarregant amb ansietat de jonqui. La sèrie d’‘Star wars’, per cert, arribarà a Espanya al març, per als pocs que encara no l’han piratejat. 


3. Sentiràs ecovergonya

3. Sentiràs ecovergonyaÉs un crit de guerra que inclouen bona part dels rànquings visionaris. «Els consumidors passaran de l’ecoestatus a l’ecovergonya», promet Trendwatching. S’estén el fenomen ‘flygskam’ (vergonya de volar, en suec). És una de les tendències que prediu Folch Studio. Cada vegada més viatgers –assegura– buscaran alternatives als avions com Greta Thunberg (foto). Un altre mantra suec que es repetirà el 2020 serà ‘köpskam’ (la vergonya de comprar). Deixaràs d’anar de botigues amb compulsió de ‘Pretty woman’. Digues adeu a la ‘fast fashion’ i hola al reciclatge, a la moda sostenible, a l’economia circular. 


4. Has de viatjar a Bhutan

4. Has de viatjar a BhutanÉs el millor país per on arrossegar la maleta aquest any, segons Lonely Planet. Les raons són sostenibles, se suposa que per compensar la vergonya de volar. «És pràcticament l’únic país del món amb empremta de carboni negativa», justifiquen. Completen la llista ‘top’ Anglaterra (obre nous trams costaners de l’England Coast Path), Macedònia del Nord (hi ha noves rutes aèries al llac Ohrid), Aruba (preveu prohibir tot el plàstic d’un sol ús) i Esuatini (el que era Swazilàndia), que té nou aeroport internacional. 


5. Menjaràs carn falsa

5. Menjaràs carn falsaEns ho avança el nostre gastroexpert Pau Arenós: la carn que passarà aquest any per bona part de plats serà de pega. Juraràs que fins i tot sagna com la de veritat, però està feta a base d’hemoglobina de soja. Tot molt ecoconscient. «A finals de la dècada, el mercat dels productes alternatius a la carn podria valer entorn de 140.000 milions de dòlars», prediu Linkedin. ¿Què revolucionarà el mercat en la dècada que ve?, es pregunten aquests gurus. «L’arribada de la carn cultivada –responen–: porc o pollastre creats en laboratoris a partir de cèl·lules animals i sense matances pel mig». De moment, es venen hamburgueses amb menys carn, apunta ‘Forbes’. Combinen vedella amb un 25% d’ingredients vegetals.


6. Vestits de ‘crochet’

6. Vestits de ‘crochet’Diuen els endevins de la moda que serà un bàsic. Fins a cert punt (o puntada), és clar. Aquest any toca seguir el lema de la botiga-taller Lalanalú: «Fes el que et doni la llana». A Barcelona fa anys que va deixar de ser cosa d’àvies. Si et va el Do It Yourself, fins i tot pots practicar el Cineknitting: cine «amb llicència per tricotar». A Vil·la Urània et posen una pel·li gratis i et regalen un cabdell. 

Altres bàsics que acabaran al teu armari el 2020: bermudes, pendents de cèrcol i un color neó amb què et sagnaran les retines. 

7. Turisme espacial

7. Turisme espacialNo t’estranyis si comences a veure xancletes amb mitjons al mirar les estrelles. Aquest any la NASA obrirà l’Estació Espacial Internacional (foto) als turistes. Per fer-se ‘selfies’ a l’espai cal treure de la màniga uns 50 milions de dòlars. És el que calculen que costarà cada viatge. 35.000 dòlars per nit, només el menjar i l’allotjament. 


8. Coses autònomes

8. Coses autònomesHo vaticina el Gartner Symposium, referent de tendències ‘tech’. S’intueix una allau de «coses autònomes» amb intel·ligència artificial. Arribaran per terra, mar i aire: en forma de drons, robots, barcos. I realitzaran tasques que fins ara feien només humans. 


9. El gènere neutre

9. El gènere neutreÉs una de les 100 «tendències inspiradores» que prediu Pinterest, seguint les recerques més destacades dels seus usuaris. «S’està generalitzant –conclouen– una perspectiva d’identitat de gènere més tolerant». S’eviten etiquetes. S’esquiven roses i blaus. El que es busquen ara són noms neutres, roba unisex, vestits de casament andrògins. «Cada vegada més empreses de tot el món –apunten– estan llançant productes inclusius, com les noves nines de gènere neutre de Mattel Creatable World, que poden personalitzar-se sense límits de gènere». 


10. Roba de llet

10. Roba de lletSí, aquest any podràs dir que els teus ‘outfits’ són la llet. S’estén el «milk-made», la moda feta a base de llet rebutjada, apunta Trendhunter. Una altra tendència que aprofita l’ecoconsciència. Ja l’anomenen «el material del futur».   


11. Assistents hologràfics

11. Assistents hologràficsAra que la gent ja parla amb Alexa més que amb la seva mare, els altaveus intel·ligents passen a nivell ‘Star wars’: quan et descuides se t’apareix un holograma de butxaca. Arriben els assistents ‘smart’ mida princesa Leia amb problemes. Siris que et responen mirant-te als ulls. Es podran trobar a tot arreu, apunten, des de dispositius casolans fins al cotxe. Xerren, canten, et compten acudits, algun fins i tot menja com un Tamagotchi, i fins i tot t’ignoren si els parles de males maneres.  


12. Tornada a la naturalesa

12. Tornada a la naturalesa«L’antídot perfecte per a l’esgotament digital», garanteix Pinterest. Han augmentat un 1.069% les recerques d’acampades a l’estil de ‘bushcraft’. ‘Bushcraft’ = «Viure al medi natural amb els recursos que existeixen». És a dir, que aquest any toca convertir-se en una barreja de MacGyver i el presentador de ‘Bricomanía’. Als parcs de Catalunya imparteixen cursos PlayD Survival (foto). Ensenyen tècniques de supervivència i ‘bushcraft’. És a dir, que el mateix aprens a fer foc que una caseta només amb un tendal i un parell de glans. «Si la Pantoja va poder sobreviure –et garanteixen–, tothom ho pot fer».  

13. Benvingut a ‘Matrix’ 

13. Benvingut a ‘Matrix’ Creuràs que has tingut una sobredosi de pastilles blaves. El rar aquest any serà no estar perdut per alguna realitat virtual. L’any passat es van multiplicar els locals on enfundar-se ulleres de realitat virtual. Només al desembre es van inaugurar dos megaespais: Zero Latency (a la foto de la pàgina següent) i Vive Virtual. I això no ha fet més que començar, garanteixen. Aquest 2020, preveuen que les ulleres VR (les seves inicials en anglès) s’estenguin per restaurants, hospitals, museus, escoles, turisme. (Past View ja ofereix a Barcelona rutes guiades al passat amb ‘smartglasses’).  

Fins i tot es viuran experiències socials amb ulleres virtuals, avança Amparo Valdivia, de Vive Virtual, l’Arcade VR més veterà de la ciutat. «Poden ser cites virtuals –apunta– o un bar amb jocs socials». I es mouran més de 150.000 milions de dòlars, calcula. Facebook ja ha tret el seu món virtual: Facebook Horizon, i encara estan per arribar les ulleres VR d’Apple. 

14. L’any del 5G 

14. L’any del 5G És la tornada de les llistes de tendències del 2020. Arriba «la revolució tecnològica més gran en comunicació», auguren els tecnopopes. Suposarà més velocitat –es podran descarregar pel·lícules en 5 segons, destaca ‘Forbes’– i menys consum energètic. I el que ha de venir. «Permetrà connectar coses que actualment no sabem que podem connectar», adverteixen des de Xataca. ¿Que has demanat un mòbil nou als Reis d’Orient? Aquest any t’estiraràs els cabells. «Sobra dir que per poder utilitzar la xarxa 5G és necessari tenir un mòbil 5G». 

15. L’era ‘single’

15. L’era ‘single’El 2019 van caducar els vells estereotips sobre la solteria. Ser ‘single’ va passar de ser un estigma a convertir-se en un estat civil ‘mainstream’. El 2020 es normalitza com una «opció positiva», apunta JWT. Ja es parla de la «era ‘single’». Aquest any, afegeix aquesta agència pitonissa, «l’individualisme continuarà creixent», implicant nous valors. «La solteria –justifica– és una evolució natural, junt amb el ‘coliving’, l’amplitud de mires sexual i la connexió digital».  

16. Mòbils plegables

16. Mòbils plegablesVan envair el Mobile World Congress i els gurus preveuen que aquest nou any comencin a abaratir preus. Aquest tipus de pantalles s’incorporaran en tota mena de superfícies –afegeix la BBC–, fins i tot en frigorífics. 


17. ¡Silenci!  

17. ¡Silenci!  ¿Creus que el silenci és valuós? Doncs aquest any començarà a passar per caixa. Ja s’ofereixen habitacions «lliures de soroll» i llibres de viatges on trobar «pau i tranquil·litat», avança Trendhunter. Fins i tot es ven el silenci en vinil (‘Silent meditation’): un disc amb 20 minuts d’absolutament res per cara.  

18. Tecnologia tàctil

18. Tecnologia tàctilLa tecnologia no només semblarà i sonarà més humana. «Ara els investigadors es fixen en la nostra pell perquè també se senti més humana», avança l’agència JWT. Ja hi ha dispositius amb pell artificial (Skin-On Interfaces) a què es pot pessigar i fins i tot fer pessigolles (en comptes de deixar anar rialles, envien un emoji plorant del riure). Donen bastanta esgarrifança, sí. ElectroDermis (foto) també té uns ‘wearables’ que no desentonarien a ‘Black mirror’. Són de posar i treure, flexibles i elàstics. Una espècie d’embenats electrònics per caminar pel món amb la seguretat de ‘Terminator’. 

19. Obsessió pels 90

19. Obsessió pels 90«Posa’t el barret de pescador i agafa el reproductor de CD», aconsella Pinterest. Els 90 seran per tot arreu: passarel·les, escenaris, festes temàtiques. Ja fa temps que es distingeixen per Netflix les sèries dels 90 (‘Friends’, ‘Padres forzosos’, ‘El príncep de Bel Air’, a la foto). Ara tornen els dispositius retros, la moda ‘grunge’, els ‘scrunchies’ (aquests lligacues folrats que vas enterrar al costat de la laca Nelly). Així que comença a fingir –aconsellen– que el nou mil·lenni s’acosta.   

20. Un altre ‘winter is coming’

Notícies relacionades

20. Un altre ‘winter is coming’S’intueix un altre hivern sagnant en l’horitzó televisiu. Arriba una altra temporada final amb gairebé tants morts per capítol com a ‘Joc de trons’. Un ‘winter is coming’ en format noruec. History Channel estrenarà al desembre la sisena i última temporada de ‘Vikings’ amb les seves respectives batalles èpiques entre els fills del mític Ragnar Lodbrok. Després del final, arribarem al Valhalla, és clar: Netflix ja s’ha agenciat l’‘spin-off’ viking.