On Catalunya

moda

La tardor de la jupa de cuir

La mítica peça passa a un segon pla a l'armari sub-20, que reparteix els seus favors entre el xandall i el folre polar

zentauroepp2026293 onbarcelona axel   marlon moda191021175408

zentauroepp2026293 onbarcelona axel marlon moda191021175408

2
Es llegeix en minuts
Núria Marrón
Núria Marrón

Periodista

ver +

«Cada vegada que em posava lacaçadora de cuiri arrencava d’una puntada de peu el motor de la meva moto, adoptava un paper antisocial», escriu a ‘La caída del hombre’ l’artista anglèsGrayson Perry, en què recorda com a finals dels 70 molts bars encara prohibien aquesta peça associada als motards i la bronca des que, després de la segona guerra mundial, va ser adoptada pels aviadors nord-americans que havien vist en les motos «una manera de reproduir l’emoció del vol de combat».

La pel·lícula‘El salvatge’, ambMarlon Brandoamb gorra i gest perdonavides, va acostar als anys 50 lacaçadorai el seu munt de significats –aquesta suposada rebel·lia que brinden l’accelerador i les carreteres secundàries– al gran públic, que poc després llegiria amb truculent pànic queJames Deanen portava precisament una quan el van treure del garbuix de metalls a què va quedar reduït el seu Porsche Little Bastard.

Així, una dècada després que els rockers iElvis Presleyla convertissin en la peça en cap de l’acabada d’inventar joventut,Yves Saint Laurent, ja als 60, la va portar a l’armari femení, mentreIggy Popse la va ajustar per llançar-se com un animal rabiós i malferit contra tot el que fes olor de hippy amb aquell rodet violent i nihilista que van ser The Stooges.

L’anomenada ‘moda lletja’ uneix adolescents i jubilats

Notícies relacionades

L’anomenada ‘moda lletja’ uneix adolescents i jubilatsConfirmada, doncs, pel punk com a nòvia de la contracultura, la ‘biker’ es va passar els 80, 90 i 2000 sobre les espatlles de tot aquell que, deMadonnaaKurt Cobain, sentís un cert esperit indòmit. Però en els últims anys i de pur èxit, la peça s’ha anat aigualint fins a convertir-se en un clàssic de l’armari de reines, oficinistes, ‘influencers’ i polítics en mítings de cap de setmana. ¿Resultat? Que difícilment avui veurem algú amb menys de 20 anys amb cuir i cremalleres. Més enllà del factor contaminant de les adobadores, l’entrada infecciosa del trap i els ritmes de carrer han escorat la icònica caçadora cap a la categoria de relíquia rock.

La jaqueta de la nova aristocràcia urbana és la delxandalli, per descomptat, les seves cosines germanes, lesdessuadoresi elfolre polar, el qual, catapultat per l’estètica de carrer i anomenada ‘moda lletja’ –aquesta que està unint adolescents i jubilats–, ha augmentat el 50% les seves vendes (dades d’Urban Outfitters) l’últim any. Qui hauria dit que les revistes de moda proclamarien aquesta tardor, amb rang d’esdeveniment, que la jaqueta polar és ja la nova caçadora de cuir.