On Catalunya

FER ARRELS

El plàtan de la llibertat de Llançà

L'arbre es va plantar per celebrar la revolució de 1868

El plàtan de la llibertat de Llançà, a l’Alt Empordà.

El plàtan de la llibertat de Llançà, a l’Alt Empordà. / A. MADRIDEJOS

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

A partir de la Revolució Francesa es va posar de moda a Europa plantar un arbre a les places majors i altres llocs assenyalats com al·legoria de la llibertat i els moviments d'emancipació. Els grans arbres servirien per recordar fets cabdals de la història. I així es va fer el 1870 a Llançà, en ple centre, per commemorar la Revolució Gloriosa de 1868, que va suposar el destronament d'Isabel II i l'inici del Sexenni Democràtic. Per aquest mateix motiu es van plantar també arbres a Barcelona, Girona, Figueres, Reus, Manresa i molts altres pobles, encara que només uns pocs sobreviuen actualment.

Notícies relacionades

El plàtan de Llançà, que presideix la plaça de la Vila, al costat de la torre romànica i l'església, es va salvar de ser talat per les tropes franquistes el 1939 gràcies a la intercessió del rector. Fa 3,80 metres de volt de canó (perímetre de tronc), està bifurcat a baixa altura en tres grans branques i té un alçada propera als 20 metres.

Localitzador Google Maps de arbres singulars Fer Arrels-On Barcelona

Platanus x hispanica

NOM EN CATALÀ: plàtan, plataner NOM EN CASTELLÀ: plátano  ORIGEN: híbrid europeu sorgit al segle XVII ANTIGUITAT: 1870 LLOC: Llançà (Alt Empordà). Inconfusible enmig de la plaça de la Vila

Temes:

Fer arrels