On Catalunya

FER ARRELS

El lledoner de Can Puig, a Martorelles

El tronc obert reflecteix la gran antiguitat de l'arbre

El lledoner de Can Puig, a Martorelles.

El lledoner de Can Puig, a Martorelles. / A. MADRIDEJOS

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

El tronc buit del lledoner de Can Puig reflecteix l'inexorable pas de el temps, però és difícil precisar la seva edat ja que no hi ha documents sobre la seva plantació i l'únic que se sap és que pertanyia a la masia veïna del mateix nom, ara inclosa en el inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Encara que el seu aspecte suggereix uns tres segles de vida, cal tenir en compte que és habitual que els lledoners s'obrin sense necessitat d'arribar a ser centenaris. L'insigne arbre de Martorelles, amb un perímetre de tronc superior als sis metres (6,10 m.), la qual cosa el situa entre els més gruixuts de Catalunya, va tenir fins fa poc anys un company en el mateix emplaçament, però el van talar a causa al seu pèssim estat.

Notícies relacionades

El lledoner, característic de les riberes fluvials i zones amb humitat, és una espècie ben adaptada a la vida rural i urbana que des d'antic s'ha plantat al costat de les cases a causa de la seva fusta, ideal per a fabricar estris de cuina i eines agrícoles.

Localitzador Google Maps d'arbres singulars Fer Arrels-On Barcelona

Celtis australis

Nom en català: lledonerNom en espanyol: almez, lidonero, latoneroOrigen: Conca mediterránea, Europa centralAntiguitat: Desconeguda. Possiblement entre dos i tres seglesLloc: Martorelles. (C/Can Puig, s/n). A tocar de la masia de Can Puig i el camp de futbol municipal

Temes:

Fer arrels