On Catalunya

PREPARA'T PER AL NOU ANY

19 tendències per al 2019

T'ensenyem 19 tendències que hauràs de seguir aquest any que ve si no vols quedar-te desfasat

zentauroepp46329820 tendencias181227131450

zentauroepp46329820 tendencias181227131450

8
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Arriba un 2019 de color de rosa coral (el que dicta Pantone). Aquest any toca tornar al que és bàsic: reaprendràs a menjar sense ‘selfies’. Compraràs roba vegana, el plàstic et farà urticària, beuràs aigua de vi i parlaràs amb Alexa més que amb la teva mare. I no acabarà d’arribar l’hivern fins a l’abril: l’última temporada de ‘Joc de trons’ ‘is coming’.

1. Veuràs la vida color de rosa coral

És el color oficial del 2019, el que dicta Pantone, el Déu totpoderós que et fa sortir cada any els colors. Nom oficial: ‘living coral’. Coral viu. És a dir, que aquest any veurem la vida de color de rosa ataronjat. Un to –justifica la companyia– que ens omple de “calidesa i empenta”. Reacció acolorida “a l’envestida de la tecnologia digital i les xarxes socials”, afegeix. Ja hi ha qui diu que fins i tot serveix d’antídot contra el mal d’amors. No t’estiris els cabells: ja s’ha convertit en el tint de moda.


2. Deixaràs de viure una ‘instalife’

És una de les tornades de les llistes de tendències del 2019: la vida tornarà a ser més del que cap en una foto d’Instagram. S’ha acabat la lluna de mel amb les xarxes socials, prediu Linkedin. La gent qüestiona l’addicció a les pantalles. Els estudis comencen a relacionar les xarxes amb estrès, ansietat, infelicitat, fins i tot depressió, afegeix l’agència de màrqueting JWT. Hi ha àpats en què es demana als comensals que deixin els mòbils fora de la taula. Es fa paròdia dels ‘foodies’ amb guies per reaprendre a menjar sense ‘selfies’.

Tornen les rutines i els 'looks’ senzills després d’anys de posats complicats a Instagram i maquillatges copiats en algun tutorial de Youtube. Toca tornar al que és bàsic. El 'hashtag' #basic –assenyala JWT– es va afegir al novembre a més de 4,5 milions d’imatges d’Instagram.

Aquest 2019 també es començarà a dubtar de la influència de les noves 'celebrities', a destapar el mercat negre de seguidors de pagament. S’imposen els 'influencers' digitals, supermodels generades per ordinador com Lil Miquela (a la foto superior), que ja ha col·laborat amb Prada i Chanel, entre altres marques, i que té més d’un milió i mig de seguidors a Instagram.


3. Els animals de companyia s’humanitzen

És una indústria que està fent un 'boom’, assegura Forbes. Es multipliquen els productes per als membres peluts de la família (no inclouen els mascles alfa de pèls al pit). Aquest any, les mascotes s’humanitzaran encara més. Ja hi ha fins i tot tele canina (www.dogtv.com) i 'apps’ per lligar (Social Animals). Els gossos de Barcelona tenen bar (EntreDogs Café), pastisseria (Snouts), club social (Barkcelona), sastreria (Caninetto), ‘aquapark’ (Perros al agua), fins i tot poden practicar doga (dog + ioga) amb PAT Educadora Canina. I el que encara ha d’arribar.


4. Silenci, el nou luxe

Després de la contaminació de l’aire, toca preocupar-se per la contaminació acústica. El silenci serà el nou luxe dels urbanites –assegura la pitonissa agència JWT–, tenint en compte que la població de les ciutats no deixa de créixer. Comencen a alarmar els seus efectes: influeix en la concentració, l’estrès i el son, assegura Nathalie Harb, que explora els efectes del soroll en el seu projecte 'Silent room'.  


5. Tecnologia immersiva

Seran les noves paraules màgiques del 2019. Això va vaticinar el Gartner Symposium, referent de tendències 'tech'. Si el 2018 es va popularitzar la realitat de pega (realitat augmentada, realitat virtual, realitat mixta), aquest 2019 es passarà a “una nova experiència immersiva”, auguren. Amb la nova generació de realitat virtual serà possible sentir formes, prometen. A Barcelona, de moment, ja pots quedar per matar zombis com qui va a fer unes cerveses. S’estan multiplicant els locals on enfundar-se ulleres virtuals: va començar eSports Center, el va seguir Red Helmet Experience i acaba d’obrir el gegantí Zero Latency a Terrassa.


6. Altaveus intel·ligents

Fa anys que van deixar de ser ciència-ficció: ordinadors que t’escolten sense queixar-se, com Bertín Osborne. Aquest 2019 es fan 'mainstream’. Parlaràs amb Alexa més que amb la teva mare. Els altaveus intel·ligents es multipliquen com una plaga bíblica, com els patinets elèctrics. Tots dos seran els regals de Reis estrella d’aquest any. Les electroprofecies auguren que en un futur proper els assistents virtuals fins i tot arribaran a detectar emocions basant-se en les expressions facials. Els robots deixaran de ser els dolents de les pel·lícules: ja hi ha empreses que els tenen patrullant. S’acosta una allau de “coses autònomes” amb intel·ligència artificial. És una altra de les tendències per al 2019 del Gartner Symposium.


7. Converteix el vi en aigua

No, no vagis corrent a buscar la gasosa. El miracle de Jesucrist del revés: es comencen a vendre aigües de vi. “Disfruta del poder dels antioxidants del negre, però sense alcohol ni calories”, prometen Napa Hills i O.VINE, dues de les marques que ja venen aquest nou invent. Sí, senyors, aigua de chardonnay.  


8. Cocteleries per tot arreu

S’espera un any agitat (i ben barrejat). Ens ho avança el nostre gastroexpert Pau Arenós. A Barcelona ara dones una puntada de peu i et surten cinc còctels, tots amb efecte ‘guau’. “A Barcelona és on es fa la millor cocteleria d’Espanya”, diuen des de fa anys els entesos. Només s’ha d’entrar a ParadisoCollage o Two Schmucks. Es beuen còctels de nit i també amb els àpats. Fins i tot amagats. Tornen a estar de moda els 'speakeasy': es poden trobar barres darrere de barberies (Bobby’s Free), pizzeries (The Doping Club) o llibreries (Tuxedo Social Club). Altres tendències gastro: més pizzeries gurmet, molts salaonsfumats i fermentats. Desapareix el barroquisme al plat i la fulleta de bleda decorativa. 


9. Encara es trencaran més tabús

“Un altre dia, un altre tabú trencat”, garanteix JWT. L’any passat es va desestigmatitzar la menstruació. El 2019 es parlarà sense embuts de la disfunció erèctil i la cura vaginal.


10. Roba vegana

Les grans firmes de luxe renuncien a l’ús de pells animals. Ja ho han fet des de Versace fins a Burberry. La tendència vegana es trasllada a la roba. “Avui no volem un producte, volem ètica”. Paraula del dissenyador John Galliano. Al març se celebrarà la primera trobada global de moda sostenible i ètica de Barcelona: Re-Barcelona


11. Guerra al plàstic

És un crit de guerra que inclouen bona part dels rànquings visionaris: “No més embalatge de plàstic”. Fa temps que veure una taronja en una safata de porexpan provoca urticària, ja. A Sant Antoni es pot comprar en un súper sense plàstic (Yes Future) des de fa més d’un any. Ara les cocteleries comencen a canviar les palletes de plàstic per d’altres de bambú, paper i vidre. El 2019 continuarà estenent-se la filosofia 'zero waste' (residu zero) i les propostes d’embalatge sostenibles, com els envasos reutilitzables de cera d’abella, apunta la bola de vidre de Pinterest

Continuarà creixent l’ecoconsciència. A la Barceloneta ja hi ha quedades cada cap de setmana per netejar la platja. Els dissabtes, a les quatre de la tarda, et pots apuntar a la cita de The Clean Beach Initiative. Els diumenges, a la mateixa hora, organitza el passeig amb bosses Pure Clean Earth. Una o dues vegades al mes també et pots unir al grup de 'plogging' (‘running’ amb bosses d’escombraries).


12. Allau Jackson

Al juny farà 10 anys de la mort del rei del pop. Louis Vuitton ja ha anunciat que la seva pròxima col·lecció serà un homenatge a Michael Jackson. ¿Més blanca que negra?


13. S’ha de viatjar a Copenhaguen 

És una de les millors ciutats per portar la maleta aquest any, segons Lonely Planet. Completen la llista ‘top’ Shenzhen (Xina), Novi Sad (Sèrbia), Miami (EUA) i Katmandú (Nepal).


14. Tornen les maxisivelles

Això promet ‘Vogue’. És “l’accessori que arrodonirà els teus ‘looks’ del 2019”, prediuen. Si l’any passat vas rescatar dels 80 els 'scrunchies', aquelles mítiques gomes de cabells que havies jurat sobre la tomba de Chanquete no posar-te mai fora de casa, aquest 2019 trauràs de la tomba dels vuitanta el cinturó amb maxisivella. També tornaran els càrdigans –prediu ‘Elle’–, la sahariana, les perles i les agulles de ganxo als cabells.


15. Coneix els veïns via ‘app’

Així es troben ara veïns més amigables que el Ned Flanders d’‘Els Simpson’. S’estenen els Tinder veïnals: en comptes de tirar-te la canya, aquí et demanes el trepant. El setembre passat es van estrenar a Barcelona Nextdoor i ¿Tienes sal? També pots demanar el que sigui a través de Lendi. Amb Olio, comparteixes entre veïns el menjar que et sobra.


16. ‘Superfood’ per als cabells 

Aquest any no et cauran els cabells, no. Els superaliments migren de la taula i de la cura de la pell als productes capil·lars: xampús amb quinoa, condicionadors de ‘kale’, màscares amb alvocat. No sabràs si rentar-te el cap o fer-te una amanida.   


17. Arriben els ‘pegans’

És una de les 100 tendències emergents que prediu Pinterest, seguint les recerques del 2018 més destacades dels usuaris: la dieta ‘pegana’. No és nova, però sembla que ara provoca més curiositat. És una part paleo i una part vegana. Es menja carn, però s’eviten lactis i gluten.   


18. Orgull ‘single’

Notícies relacionades

El 2019, caducaran els vells estereotips sobre la solteria. Ser 'single' ha passat de ser un estigma a convertir-se en un estat civil 'mainstream’. Els solters ara són multitud i, per tant, l’objectiu de les marques. Comencen a treure pit amb orgull: estan més sans, practiquen més sexe i tenen més autoestima, asseguren científics de la University College London, segons recull l’agència JWT.


19. Arriba l’hivern a l’abril  

Torna l’obsessió malaltissa per l’hivern. 'The winter' ja no ‘is coming’: és aquí mateix i sembla que ens agafa descol·locats després de set temporades avisant. L’última remesa de capítols de la sèrie 'Joc de trons’ s’estrenarà a l’abril. De manera que s’acosten quatre mesos de marxandatge de dracs, lleons, foc valyrià i trons de ferro, d’apostes sobre quanta penya matarà aquesta vegada R. R. Martin i de teories boges sobre l’arbre familiar de Jon Neu, Daenerys Targaryen i la mare que va parir els set regnes. No agafis carinyo a ningú, quedes advertit.