On Catalunya

saló internacional 

Tot el que has de saber sobre el còmic

Fira Barcelona Montjuïc es convertirà dijous en el paradís del devorador de tebeos: aquí tens una guia perquè no t'assenyalin amb el dit

zentauroepp37678997 onbarcelona salon del comic b de baron rojo170322192926

zentauroepp37678997 onbarcelona salon del comic b de baron rojo170322192926

4
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire

— A —

d’‘Avery’s Blues’

Aquesta meravella de Núria Tamarit (dibuix) i Angux (guió) seria merescuda guanyadora del premi a Millor Obra d’Autor/Autora Espanyol. L’Avery del títol és un aspirant a Gran Bluesman que fa un tracte amb el diable per arribar lluny.

— B —

de 'Barón Rojo'

L’eix temàtic principal serà l’idil·li d’aviació i còmic, del qual han sorgit títols com Buck Danny i Barón Rojo (a la imatge superior). Hi haurà una exposició amb avions reals de diverses èpoques.

— C —

de Caniff, Milton

Un any abans del 30è aniversari de la seva mort, l’autor de sèries com 'Terry y los piratas' i 'Steve Canyon' protagonitzarà una expo amb fins a 90 originals. Disfruteu d’aquestes vinyetes tan cinematogràfiques.

— D —

de Donald

I no precisament l’ànec de Disney, sinó algú amb la mateixa mala bava però menys entranyable: Donald Trump, al centre d’una mostra de dibuix satíric comissariada per Jaume Capdevila Kap.

— E —

d'Eisner, Will

El 6 de març es van complir cent anys del naixement de Will Eisner, tità dels còmics (o de la «novel·la gràfica», terme que va dir que va encunyar per lligar una mica més). També tindrà expotribut.

— F —

de Futur

En aquest temps es desenvolupa 'El día más largo del futuro', nova obra del convidat al certamen Lucas Varela: un futur «regit per les corporacions i supeditat al sistema burocràtic». ¿I si passem això a P de Present?

— G —

de Gaudí

L’any passat, El fantasma de Gaudí va guanyar el premi a Millor Obra d’Autor Espanyol. L’exposició Gaudí entre vinyetes permetrà aquest any descobrir el procés creatiu darrere de l’èxit del Torres i Jesús Alonso Iglesias.

— H —

de Ha, Gene

Nascut en una família d’emigrants coreans, Gene Ha il·lustra còmics per a Marvel, DC i per a si mateix (el recent projecte personal Mae) des de l’any 1993. Aconseguir un esbós seu és missió clau.

— I —

d'Impressió 3D

A més dels habituals tallers de còmic i animació, aquesta edició n’inclourà un sobre creació i disseny per a impressores 3D organitzat per l’escola Joso.

— J —

de 'Jeremiah'

Aquesta sèrie postapocalíptica és l’obra magna de Hermann, que la dibuixa i escriu. El mestre belga arriba al Saló amb Abominable, selecció d’històries curtes de terror.

— K —

de Kindt, Matt

Aquest guionista i dibuixant, que està darrere algunes de les obres més creatives, intrigants i rebentacaps dels últims anys, ens visita amb una flamant col·laboració amb David Rubín: Ether. 

— L —

de ‘Lamia’

Un altre gran còmic nominat a millor obra d’autor/autora espanyol. Surt de la imaginació del canari Rayco Pulido i se centra en la caça d’un assassí en la Barcelona dels 40.

 — M —

de Muñoz, José

Va ser el pare gràfic d’Alack Sinner, un personatge clau del còmic policial. Envelleix amb els anys, i això dona més intensitat a les seves històries. La visita del dibuixant argentí és una gran notícia.

— N —

de ‘Nimio’

Aquest fanzín de València mai ha fet honor al seu nom, però es deixarà de publicar, per desgràcia. El Saló del Còmic li dedica una exposició amb pàgines originals d’Anabel Colazo, Pau Ferrando, María Ponce, Núria Tamarit i Luis Yang, cinc supercinc.

— O —

d'Otero, Sole

Després d’un munt de quadros, il·lustracions i ninots, l’artista argentina ens presenta ara la seva primera novel·la gràfica, Poncho fue, sobre una història d’amor amb trampes i mines. 

— P —

de ‘Paper Girls’

Si el premi a millor obra d’autor/autora estranger depengués del que firma això, recauria en aquesta creació de Vaughan i Chiang, que relata l’odissea fantàstica d’unes joves repartidores 

de diaris. 

— Q —

de QuantumFracture

Aquest canal de Youtube ofereix amens vídeos de divulgació científica i física. El cap de tot això, José Luis Crespo, parlarà al Saló de «quan la ciència… sembla ficció».  

  

— R —

de Rogue Trooper

Dave Gibbons, un dels convidats estrella del certamen, no només ha dibuixat Watchmen, sinó també altres bogeries com les aventures d’aquest soldat futurista, que va cocrear amb Gerry Finley-Day. 

— S —

de Switch

Aquest Saló serà el primer esdeveniment obert al públic on Nintendo mostrarà la seva nova consola, un artefacte que es transforma de consola domèstica a consola portàtil en un instant. Perill de vici molt gran. 

— T —

de ‘TBO’

El centenari del naixement de la revista se celebrarà amb una exposició comissariada per Antoni Guiral (autor del tom imponent '100 años de TBO') 

i conferències i taules rodones.

— U —

d'Usagi

El Saló no és Saló sense una mica de cosplay. I no hi faltarà, segurament, alguna Usagi de Sailor Moon. Si el teu talent artesà és limitat, pots trobar la disfressa a baix cost a Amazon.

— V —

de ‘Virgen roja, La’

Mary M. Talbot i el seu marit, Bryan, han tornat a col·laborar, després de 'Sally Heathcote'. Sufragista, en una novel·la gràfica històrica, ara basada en la vida i les circumstàncies de l’escriptora, educadora, anarquista i feminista Louise Michel. Viatjaran per presentar-la. 

— W —

de Wynbrandt, Gina

'Que alguien se acueste conmigo, por favor' és la primera novel·la gràfica d’aquesta il·lustradora de Chicago, una habilidosa exploradora dels camins de l’autoficció i la sàtira de la cultura pop. Jo la vull firmada. 

— X —

de X

Aquest inquietant (anti)heroi és un dels 25 personatges de l’exposició 'Superherois fora de control', sobre personatges molt al límit (si no directament fora) de la llei. 

— Y —

de Youtubers

Després de l’èxit en l’anterior Saló del Manga, els tallers de youtubers arriben a aquest Saló del Còmic i obren l’espai, a més, als instagramers. No es pot negar el present. 

— Z —

Notícies relacionades

de ‘Zócalo’

La publicació de còmics biscaïna està nominada a millor fanzín espanyol. Només per ser entre nosaltres des del ¡1995! ja es mereix guanyar.