On Catalunya

ciutat on

On agafar un bon pedal (en bici)

Satan’s Coffee Corner. Tenen normes contra els carrets de nadó, però no contra les bicis. Vénen més clients amb bicicletes que sense, assegura el seu propietari. / JOAN PUIG

Satan’s Coffee Corner. Tenen normes contra els carrets de nadó, però no contra les bicis. Vénen més clients amb bicicletes que sense, assegura el seu propietari.
fcasals36072220 barcelona   barcelones    28 10 2016     on barcelona  repor161103173652

/

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

«No wifi -adverteix un cartell a l'en­trar-, no decaff (no descafeïnats), fuck (que es foti) Tripadvisor». Aquí hi entres amb un pal de selfie i es desintegra. Benvinguts al Satan's Coffee Corner (arc de Sant Ramon del Call, 11), vesper oficiós de ciclistes urbans. «Tenim normes contra els cotxets de nens petits, però no contra les bicis», treu pit el Satan que dóna nom al local. Marcos, diu al seu DNI. No té pinta demoníaca. «Em vaig portar malament de petit», suavitza el malnom. Parla al costat de la seva bici sense candau. És un local 'bikefriendly': l'últim adjectiu de moda que s'estén per Barcelona com una plaga bíblica. S'hi pot entrar amb la bici fins al fons sense que et facin la cobra a l'estil Bisbal. «És que som tots ciclistes», diu Satan. Vénen molts més clients amb bicis que sense, assegura. Fa dos anys que està al Gòtic. Fa nou mesos que va obrir un segon bicicafè a la Gran Via. ¿Especialitat rodada? Esmorzar japonès. «El nostre cap de cuina és japonès». A pocs metres, quan el local no dóna de si, hi ha un pàrquing de bicis. «Ens han posat barres extres», diu el propietari encara sorprès. L'hi van demanar a l'ajuntament. «¡I ens van fer cas!».

«Fixed Lover», es llegeix en un adhesiu a la barra del Satan's. És el distintiu bikefriendly oficiós. Se'l van inventar el Guillem i la Lara (fixlover.com). Fa tres, quatre anys que rastregen bars a Barcelona on es pugui entrar amb bici. Han col·locat el seu adhesiu en uns 60, calculen. «No parem de rebre missatges de nous locals que es volen afegir al projecte», assegura el Guillem. «L'ajuntament s'està posant les piles a poc a poc. Falta reduir els robatoris, o que se sigui més tolerant en oficines/llocs públics». Amics de la bici, per cert, van iniciar fa un any una campanya a les botigues: Porta la teva bici… de compres. Volen crear una xarxa de comerços que deixin entrar amb bicis.

EL+

«Cada dia ve almenys una persona queixant-se perquè li han robat la bici». El Mark ja ho diu sense arquejar les celles. Això és The Bike Club Barcelona (Sepúlveda, 6): una cafeteria «de categoria» -diu el Mark amb la boca gran- amb venda de bicis, lloguer i taller. «Els productes són de Barcelona -afegeix-. I la majoria vénen en bicicleta». Va demanar un pàrquing de bicis al davant, però ell encara s'està esperant. ¿El nou perfil del ciclista urbà? «Hi ha molts jubilats que tornen a agafar la bici». Una de les seves clientes té 88 anys.

MANILLARS DE PARET

Notícies relacionades

Posats a demanar, a Barcelona fins i tot es pot prendre un tiramisú amb cacau empolsat en forma de bicicleta: a Bicioci (carrer Venus, 1-3). «Hem unit la passió amb la feina i ha sortit això», s'arronsa d'espatlles l'Andrea, un dels dos socis italians. Els ha sortit un local rústic hipster amb bicis en totes les seves versions decoratives. Ofereixen esmorzars, berenars, pizzes i fins i tot eines per a la bici.

El Ciclista. Cocteleria gurmet amb bicis penjades, rodes taula i manillars que fan de picaporta. ÁLVARO MONGE

Molt a prop hi ha El Ciclista (carrer Mozart, 18). Dir que el negoci va sobre rodes es passa d'obvi. Hi ha rodes que fan de tauletes i manillars exposats a la paret com cornamentes exòtiques. «La idea era fer un petit homenatge al ciclisme urbà -explica Fernando-. Desglossar una bici en peces i donar-li una nova vida». Només falta sentir Shakira cantant 'La bicicleta' en bucle. És una cocteleria gurmet, la defineix l'encarregat. D'aquí, garanteix rient, «te'n vas amb un bon pedal».