El braç editorial "coral" d’Abacus Futur
Les dificultats del Grup Enciclopèdia van portar Abacus i Jaume Roures a comprar els seus segells editorials. El projecte resultant comença ara a caminar.
Ernest Folch, director general de l’àrea editorial del nou projecte Abacus Futur, va presentar ahir a l’Ateneu Barcelonès les bases, els objectius i les novetats de l’"ecosistema coral al servei de la llengua i cultura catalanes i de les idees transformadores que arriben de la resta del món". Caldrà esperar a les xifres de finals del 2025, quan es compleixi un any de funcionament, per veure si la iniciativa s’ha alçat com el segon o el tercer grup editorial català, després de Grup 62 i molt a prop de Penguin Random House.
Envoltat dels responsables de les editorials que ha sumat el nou grup editorial –Univers, Amsterdam, Ara Llibres, La Galera, Elastic Books, Viena, Catedral, Navona, Arcàdia, La Casa dels Clàssics i Edicions Invisibles– que conforma un equip de 50 persones, Folch va avançar que els 11 segells publicaran el 2025 unes 250 novetats (en català i castellà i sense comptar reedicions) que significaran "una aposta per la qualitat, denominador comú d’aquestes editorials i que serà un dels segells d’identitat del projecte", que busca ser "sostenible i viable".
"Hi ha una caixa comuna, un finançament comú per a totes les editorials, però alhora, cada editorial, per certificar la seva autonomia, tindrà un pressupost propi, un control propi de la seva activitat econòmica i una responsabilitat sobre aquest pressupost. Es tracta, doncs, d’autonomia editorial i també econòmica", va assenyalar Folch, que tot i que va afegir que tot i que encara és aviat per parlar de xifres, treballa "en escenaris de facturació pròxims als 10 milions d’euros durant el 2025 estrictament de l’àrea editorial, al marge de distribució".
Per més endavant quedaran els detalls sobre la creació d’un nou segell digital transversal i que Abacus Futur, el director general del qual és Xavier Mallafré (que va exercir aquest mateix càrrec a Grup 62), anunciï detalls del braç audiovisual del projecte impulsat per l’empresari i productor Jaume Roures, expresident de Mediapro, i el director general de la cooperativa Abacus, Oriol Soler.
Ecosistema més ric
"Respectarem la competència, de la qual podem aprendre moltes coses. El nostre projecte farà més ric l’ecosistema editorial català, que ja ho és molt, amb molts editors independents i grans grups que ho fan molt bé", va assegurar Folch, per afegir que no tenen intenció d’"entrar en cap guerra d’autors amb cap grup ni editorial".
Folch coordinarà un grup "d’editors de referència, amb llarga i reconeguda trajectòria". Es tracta d’Ester Pujol, Joan Carles Girbés, Pema Maymó, Raül Garrigasait, Blanca Pujals, Isabel Monsó, Enric Viladot, Montse Ingla i Antoni Munné.
Notícies relacionadesEl projecte editorial, que s’ubicarà a l’antiga seu de Grup 62, al carrer Peu de la Creu, que havia acollit el Memorial Democràtic i ara està en obres, el defineixen altres aspectes: que tots els segells que el formen "són fundats a Catalunya i editen des d’aquí", que són editorials "amb història" i "d’autor, que creuen en la paciència i en recorreguts a llarg termini" i buscaran "llibres que generin debats". A més, fomentaran la presència al mercat en castellà a Espanya i l’Amèrica Llatina.
Un dels reptes serà contribuir a l’augment de lectors en català, especialment des de l’àrea infantil i juvenil, que des de La Galera i Elastic Books dirigeix Pema Maymó, i de Viena, amb col·leccions com Petits plaers i Club Victòria, que ha rebaixat fins als 18 anys l’edat dels seus lectors quan abans era d’una mitjana de 45.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
-
Ofert per
- La carrera a la Casa Blanca Jo voto Trump
- LA SITUACIÓ DE LA XARXA DE RODALIES Adif retarda el tall previst a l’R3 per no coincidir amb el de Tarragona
- El Govern central surt en tromba a desvincular-se de la xarxa corrupta
- CRÍTICA Una impostora en la tragèdia del Bataclan
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Avançar el rellotge Tot sobre el canvi d’hora d’octubre de 2022 a Espanya: així entrem en l’horari d’hivern
- El perdó al procés La fiscal demana indultar per malversació l’exlíder d’ERC si no se l’amnistia
- Balanç de mandat Rovira passa comptes amb Junqueras i li retreu el seu paper a l’1-O
- Tramitació parlamentària El PP es val dels lletrats del Senat per vetar la llei que beneficia etarres