HISTÒRIA
Les autoritats vigilen la casa natal de Hitler per evitar rapinyes
L’edifici de Braunau am Inn, a Àustria, es troba en obres per ser reconvertit en una comissaria. Els residus són triturats i barrejats.
Les obres que tenen lloc en aquest moment per reconvertir en una comissaria la casa natal d’Adolf Hitler a la ciutat de Braunau am Inn, a Àustria, requereixen especials mesures per evitar el robatori de runa per part de neonazis o extremistes de dretes. Fins i tot s’ha hagut de col·locar seguretat privada. Així ho va informar dijous la ràdio i televisió pública ORF de la regió Alta Àustria, on es troba Braunau, situada a prop de la frontera amb Alemanya.
"Tenint en compte que en el passat l’edifici ha atret amb freqüència neonazis i nostàlgics del passat, les obres s’estan portant a terme sota especials precaucions de seguretat", va explicar.
Així, a més d’un servei de monitoratge constant, que vigila durant tot el dia que ningú s’emporti res, la runa generada durant la reconstrucció és triturada i barrejada amb rebutjos d’altres obres per evitar que puguin ser utilitzats com a records per aquells que busquen reliquiaris nazis.
Segons va informar la policia local, fins ara no s’han registrat robatoris de runa, una preocupació que ja havia sigut abordada durant el procés de licitació.
Els treballs tenen l’objectiu de remodelar l’edifici que va veure néixer el dictador nazi perquè en el futur allotgi una comissaria de policia i una sucursal de l’Acadèmia de Seguretat que impartirà cursos sobre drets humans a agents.
Es tracta d’un controvertit projecte que, amb un cost estimat d’uns 20 milions d’euros, es va decidir fa més de quatre anys, després del dictamen d’una comissió d’experts, a fi d’evitar que la casa es converteixi en un santuari de grups neonazis.
Després d’haver-se ajornat a causa de diverses raons, entre les quals la pandèmia de la covid, es preveu que les obres en ple centre de Braunau, una localitat de 17.600 habitants, durin ben bé fins a finals del 2025 vinent.
Notícies relacionadesLa casa natal de Hitler va estar envoltada de polèmica durant anys i, després d’una llarga disputa judicial entre l’anterior propietària i l’Estat, el Govern austríac va decidir el 2017 expropiar-la i el 2019 va optar per convertir-la en una comissaria.
S’espera que el 2026 la policia ja es pugui instal·li al lloc, marcant l’inici d’una nova etapa per a un edifici que està ben carregat d’història i simbolisme.
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- El somriure de l’‘Un, dos, tres…’ que va viure amb el dolor
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- Catalunya es proposa integrar la immigració barri a barri
- Collboni regularà el lloguer turístic en tres mesos
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Benestar i ocupació I ara, salut mental a la feina
- El Barça suma una treballada victòria en la visita al Laguna Tenerife (91-95)
- Ruth Chepngetich firma una marató per a l’eternitat
- Sinner reafirma el número 1 de l’any al guanyar Djokovic