Un univers fascinant

Els rostres de ‘Dune’, segons Lynch i Villeneuve

David Lynch va realitzar ‘Dune’ el 1984 i el projecte s’havia de prolongar a dos films més. El poc èxit comercial els va cancel·lar. Denis Villeneuve ja ha realitzat dues pel·lícules i prepara la tercera. L’elecció dels intèrprets marca també les diferències: alguns descobriments en el cas de Lynch i estrelles confirmades en el de Villeneuve. Repassem 10 personatges essencials de la saga i les actrius i els actors que els encarnen en les dues versions.

Els rostres de ‘Dune’, segons Lynch i Villeneuve
3
Es llegeix en minuts
Quim Casas

José Ferrer

Christopher Walken

Austin Butler

BARÓ HARKONNEN

Aquí no hi ha comparació, ja que Lynch va portar completament al seu terreny el baró Harkonnen (el bon actor secundari Kenneth McMillan), convertit en un malvat de rostre purulent que es mou en escenaris industrials de líquids oliosos. Stellan Skarsgard resulta igual de pervers, però és menys fascinant com a personatge, en els films de Villeneuve.

Kyle MacLachlan

Francesca Annis

Rebecca Ferguson

Patrick Stewart

Josh Brolin

PRINCESA IRULAN

La filla de l’emperador va tenir escassa importància al film de Lynch: apareixia al principi, filmada sobre un fons còsmic, per situar l’espectador en els avatars del planeta Dune i poca cosa més. Va ser Virginia Madsen –germana d’un dels actors predilectes de Tarantino, Michael Madsen– i ara és Florence Pugh, beneficiada de més metratge i importància.

Virginia Madsen

Florence Pugh

Kenneth McMillan

Stellan Skarsgard

REVERENDA MARE MOHIAM

Una de les reverendes mares, les dones que controlen els poders atàvics de Dune. Siam Phillips, una dama del teatre, el cine i la televisió britànica (va protagonitzar les icòniques sèries Jo, Claudi y també Calderero, sastre, soldado, espía) la va representar a la pel·lícula de 1984. Ara la interpreta Charlotte Rampling, tot i que sempre amb el rostre semiocult.

Siam Phillips

PAUL ATREIDES

Paul és el Messies, el supervivent de la casa Atreides convertit en Fremen. El centre de tot a la saga Dune. Li dona vida un Chalamet bastant solt i més mesurat de l’habitual. No és millor que el debutant MacLachlan, un descobriment personal de Lynch l’etapa del qual amb aquest autor es va estendre a les seminals Vellut blau y Twin Peaks.

Timothée Chalamet

CHANI

A causa de la concentració en un sol film a què es va veure obligat Lynch, el personatge de Chani, Fremen guerrera, proactiva i estimada per Paul, va tenir poca entitat. La va interpretar Sean Young, tot just sortida de la seva magnètica comesa de replicant a Blade runner. La supera en tot la Zendaya escollida per Villeneuve, tan o més protagonista que Paul.

Sean Young

Zendaya

LADY JESSICA

Lady Jessica, la mare de Paul, és un altre dels personatges vectorials de la història, reverenda mare d’hipnòtics poders. Lynch va escollir una més fràgil Francesca Annis, actriu de teatre que havia sigut Lady Macbeth al film de Polanski de 1971. Villenueve aposta per Rebecca Ferguson, heroïna tràgica de les últimes entregues de Missió: Impossible.

STILGAR

Líder espiritual dels Fremen i un gran estrateg, fanàtic religiós en la composició que realitza d’aquest personatge Javier Bardem a les cintes de Villeneuve. En la versió de 1984 el va encarnar un actor menys conegut, Everett McGill, que repetiria amb Lynch a Twin Peaks com el marit de la dona bòrnia que inventa revolucionaris raïls per a cortines.

Everett McGill

Javier Bardem

GURNEY HALLECK

És el millor amic del Duc Atreides, el pare assassinat de Paul en la primera part dirigida per Villeneuve, i es converteix en protector del fill. El 1984 li va donar vida un Patrick Stewart de llavors poca carrera, triomfador després com el capità Picard de Star trek: La nova generació. En la versió actual adquireix els sempre dinàmics trets de Josh Brolin.

EMPERADOR

Denominat l’Emperador de l’Univers Conegut. Ara apareix amb el semblant entre cansat i fastiguejat del gran actor indie de les últimes dècades, Christopher Walken. El va encarnar el veterà José Ferrer en la versió de Lynch. El millor per al personatge no es va materialitzar: l’hauria interpretat Salvador Dalí en el projecte d’Alejandro Jodorowsky.

FEYD RAUTH

Guerrer sàdic i envanit, el favorit de la casa Harkonnen. Un maquillat i rapat Austin Butler, l’Elvis Presley del film de Baz Luhrmann, li dona vida en aquesta última pel·lícula. Menys sàdic, tot i que igual d’inquietant, va resultar en mans de Sting, el músic elegit per Lynch per interpretar-lo quan l’excantant de Police volia triomfar com a actor.

Notícies relacionades

Sting

Charlotte Rampling