La veritat rere el festival israelià cancel·lat a BCN

El conflicte armat entre Israel i Hamàs ha provocat que els Cinemes Girona no puguin celebrar el Seret International Israeli Film Festival a les seves sales. Havien rebut amenaces d’un moviment propalestí.

La veritat rere el festival israelià cancel·lat a BCN

QUIM CASAS

2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

El conflicte armat que enfronta actualment Israel i Hamàs ha afectat, i de quina manera, la celebració a Barcelona del festival de cine israelià Seret International Film Festival, que s’hauria d’haver celebrat entre els dies 15 i 18 de febrer als Cinemes Girona, a la capital catalana. Com va comunicar EL PERIÓDICO DE CATALUNYA en la seva edició del dia 14, els responsables d’aquest cinema van decidir anul·lar les projeccions de la mostra. Circulava llavors un comunicat en el qual s’assenyalava que des dels Cinemes Girona s’havien volgut afegir a la crida de solidaritat amb Palestina.

Amenaces propalestines

Alhora, un mitjà de comunicació israelià, N12, segons va assenyalar l’encarregat de la sala barcelonina, va explicar als organitzadors del festival que havien rebut diverses amenaces per part del moviment propalestí BDS (Boicot, Desinversions i Sancions) i d’altres organitzacions favorables a Palestina, i que aquella era la causa de l’anul·lació del certamen. Tot això, informacions creuades i poc verídiques.

Aquest diari s’ha posat en contacte amb el màxim responsable dels Cinemes Girona, que ha declinat fer més comentaris ni alimentar la polèmica, tot i que ens ha assegurat que el cine no ha emès oficialment cap comunicat. I això es pot comprovar a les seves xarxes socials.

També hem contactat amb Patty Hochmann, sòcia d’Odelia Haroush, la directora del festival, perquè expliqui el seu punt de vista. Segons Hochmann, xilena resident a Israel, "volíem fer per primera vegada el festival a Barcelona. Tot anava bé, però 48 hores abans el responsable dels cines ens va dir que el volia cancel·lar per les amenaces de gent que havia anat als Girona. Mai ens havia passat res així".

El festival va néixer el 2012 al Regne Unit i s’ha celebrat en altres països. Aquesta era la primera vegada que es feia a Barcelona, on s’havien de projectar quatre pel·lícules entre els dies 15 i 18 de febrer. El festival té finançament institucional per part de la ISFA (Israel-Spain Forum Alliance), l’Ambaixada d’Israel i el Ministeri de Cultura israelià.

Davant la cancel·lació als Girona, els responsables del certamen han trobat en 24 hores un altre lloc per poder-lo celebrar, tot i que, evidentment, no s’ha fet públic on. Se n’ha informat "només la gent que n’havia comprat les entrades. La sessió d’ahir estava plena i la de demà ja té l’aforament esgotat", explica Hochmann.

Una situació bastant sorprenent provocada per un conflicte armat que no hauria d’afectar –almenys no d’aquesta manera–l’art i la cultura: actualment, el festival ha quedat convertit en una sèrie de projeccions que es realitzen gairebé de manera clandestina en un lloc desconegut de la ciutat.

Els malentesos s’han succeït: dijous a la tarda van aparèixer quatre furgonetes dels Mossos d’Esquadra davant els cines Girona per precaució si es realitzaven manifestacions i protestes contra la celebració del festival, malgrat que llavors el festival ja s’havia canviat de lloc.

Notícies relacionades

Instrumentalització

Vist des de fora, amb ànim objectiu, la sensació és que des de diferents bàndols s’ha intentat instrumentalitzar la situació. Potser ara no era el millor moment per celebrar aquest festival. Uns tenen dret de celebrar-lo i d’altres, de protestar-hi en contra. Situacions similars s’han viscut en els dos últims anys als festivals internacionals en què qualsevol selecció d’una pel·lícula russa motivava les crítiques i la no compareixença de cineastes ucraïnesos. Lògic i lícit, però res és blanc o negre i s’ha d’imposar una reflexió.