TEATRE

Sílvia Abril s’enfronta a la bogeria al Poliorama

Sílvia Abril s’enfronta a  la bogeria al Poliorama

EFE / MARTA PÉREZ

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Sílvia Abril s’enfronta a un dels seus reptes més grans amb Esperant Mr. Bojangles, una tragicomèdia basada en la novel·la d’Olivier Bourdeaut, on encarna una dona amb una joie de vivre juvenil que acaba revelant seriosos problemes de salut mental. Ni tot l’amor del seu marit (Lluís Villanueva) ni del seu fill al llibre, convertida en filla sobre les taules (Lua Amat), podran salvar-la d’un terrible final. El muntatge, dirigit per Paco Mir, inicia les funcions avui al Poliorama, però l’estrena oficial serà el dia 15. "És una obra que emociona, que et fa riure i plorar", explica Abril a EL PERIÓDICO.

L’actriu va estar en contacte amb una psiquiatra i va investigar tot el que va poder sobre els diferents trastorns del seu personatge, per interpretar-lo de manera fidedigna. El més difícil, a l’hora d’interpretar aquesta extraordinària dona marcada per un quadro d’histèria, trastorn bipolar i esquizofrènia, és "no caure en el tòpic de la bogeria". "Com que vinc del món de la paròdia hauria resultat fàcil caure-hi". Per sort, Paco Mir, amb qui no havia treballat fins a la data, tenia molt clar on era el límit. "M’ha guiat molt bé, a mi i a tots, a l’hora de buscar l’equilibri per provocar el riure però emocionar l’espectador". Està encantada amb Mir. "És un geni, interdisciplinari, i crea molt bon ambient de feina: treballa des d’un lloc amable, simpàtic. De vegades sento que li costa expressar-se, però com que és un bon mim, es fa entendre". El més complicat per al director, responsable també de l’adaptació, ha sigut "crear una línia dramàtica i argumental perquè el públic entrés bé a l’obra i la disfrutés".

A l’hora de triar un projecte, el que Abril busca són sempre nous reptes. I ho és submergir-se en el personatge d’aquesta dona singular, que es troba en una festa perpètua i viu segons les seves pròpies lleis, aparentment sense límits, fins que tot el seu món s’ensorra. "Per damunt de tot trio projectes que m’emocionin i coses que suposin un risc com a actriu. I Esperant Mr. Bojangles ho és, perquè hi veureu una faceta diferent, la del drama." I afegeix: "Es tracta de sortir de la meva zona de confort".

Com un Quixot

Notícies relacionades

No és que la molesti l’etiqueta d’actriu còmica, ni de bon tros. Per a ella és un tot un honor. "Se’m dona bé fer comèdia, un gènere dificilíssim, però m’agrada provar coses diferents i admiro la valentia de Paco Mir al proposar-me aquest rol". Sens dubte, no té res a veure amb el seu últim muntatge, Las asambleístas (las que tropiezan), una comèdia en vers estrenada a l’últim Festival de Mèrida.

Villanueva, la seva parella en la ficció, destaca que el seu personatge fa una aposta d’amor i segueix la seva dona fins al final. "És com un Quixot que intenta aguantar i complir el que ha promès i ha de gestionar tota mena de situacions: domèstiques, vitals, paternals, de parella. És una mena de mariner que navega contra vent i marea a partir de l’humor, la vitalitat i el positivisme". No obstant, la vida és la vida i s’acaba imposant la crua realitat. Tot té un límit.