Millors discos de l’any: polvoritzant la paritat

Les llistes dels millors àlbums de 2023 reflecteixen un predomini inèdit de l'autoria femenina, confirmant canvis de fons i desbordant la correcció del 50%

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

No sembla que pugui respondre a cap pla global premeditat, i el cert és que les llistes dels millors àlbums de 2023 donen un aclaparador domini de creadores femenines. Amb prou feines hem tingut temps d’analitzar-ho, ateses les urgències per armar els ránquines que ens donen a tots en els últims compassos de l’any, però el balanç, en matèria de gènere, no té precedents. Ni aquí, ni obrint el pla a la premsa internacional.

¿Paritat arribada? Deixem-nos de mitjanies: ¡80%! Vuit dels deu discos més ben puntuats de l’any a Metacritic (el portal que recopila i mesura les ressenyes de les publicacions del món anglosaxó) els firmen dones, amb Amaarae, Caroline Polachek i Julie Byrne dalt del podi.

Fa una dècada només van ser tres. Fa vint anys, el 2003, un i mig (Lucinda Williams i el duo mixt The White Stripes). Les artistes ara dominadores s’han construït totes al segle XXI: les més veteranes resulten ser Caroline Bailey Rae i Taylor Swift, que van publicar els seus primers discos el 2006. Després figuren Olivia Rodrigo, Mitski i Boygenius, el trio armat per Julien Baker, Phoebe Bridgers i Lucy Dacus.

¿I a Espanya? Doncs allà estem, amb seleccions com les d’aquest diari, votades per la redacció, on sis dels deu millors àlbums internacionals van ser d’autoria femenina. Incloent (important) els tres primers, a càrrec de Polachek, Lana del Rei i Boygenius.

Notícies relacionades

Balanç semblant al de Rockdelux, el podi del qual és el mateix, però amb un altre ordre, encapçalat per l’enigmàtica Lana. I no molt apartat del de Mondosonoro, la primera plaça del qual l’ocupa Boygenius.

Les seleccions dels millors discos espanyols dibuixen balanços més equilibrats, depenent del medi, destacant a figures com Sílvia Pérez Cruz, María José Llergo o Renaldo & Clara. Aquesta última marca, vehicle expressiu de Clara Viñals, encapçala la llista de discos catalans d’Enderrock, una altra mostra de predomini femení, set de deu. L’evolució està clara i reflecteix un auge de la representativitat femenina que respon a fets i a canvis socials de fons. I el millor és que no obeeix a una política de quotes, perquè va més enllà d’elles, a iniciativa pròpia de crítics musicals i mitjans, desbordant la correcció convinguda del 50% i fent lliscar la foto més completa i emocionant possible d’una realitat que no ens podem permetre el luxe de trossejar ni coartar.

Temes:

Discos