El turment de Lee Sun-kyun

L’actor, un dels protagonistes de l’oscaritzada ‘Paràsits’, es va suïcidar aquesta setmana després d’haver sigut interrogat per tercera vegada i durant 19 hores en una investigació policial per drogues al seu país, Corea del Sud, que manté una lluita ferotge contra el consum i el tràfic.

El turment de Lee Sun-kyun

ADRIÁN FONCILLAS

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Lee Sun-kyun va morir aquesta setmana al seu vehicle aparcat a Seül després d’haver deixat una nota aclarint que no veia cap altra sortida. Havia sigut interrogat per tercera vegada i durant 19 hores en un procés per consum de drogues. Un país al divan es pregunta ara què va portar al suïcidi un jove a la cúspide de la seva carrera actoral (Paràsits...) amb dona i dos fills. La llista de sospitosos no és succinta: la rudesa policial, la fogosa campanya contra la droga, l’exigida conducta immaculada a la faràndula, la impúdica exposició de la seva privacitat... El quadro l’ha resumit Moon Jae-in, expresident i referent moral: "Han d’acabar aquestes pràctiques que causen enormes danys a l’honor i la personalitat, com l’excessiva cobertura mediàtica, i que empenyen a eleccions extremes".

Una prostituta d’un club de l’elitista barri de Gangnam va revelar a principis d’any a la policia que l’actor havia consumit marihuana, ketamina i altres substàncies al seu domicili. Lee va al·legar que ho va fer enganyat i que després va patir xantatge de la seva amfitriona i un còmplice. Totes les anàlisis de drogues sobre Lee van donar resultats negatius, admet la policia. La comissaria d’Incheon, ciutat a l’oest de la capital, pateix ara les garrotades després de saber-se que va ignorar les últimes peticions de Lee: sotmetre’s al polígraf per provar la seva sinceritat i allunyar la premsa de la seva última declaració. La policia ha enviat les condolences a la família i ha respost que les actuacions van seguir el procediment criminal. Va ser Lee que va acceptar l’últim i extenuant interrogatori que va precipitar la seva mort, han afegit.

Govern conservador

Lee és l’última i més cèlebre víctima de la campanya contra les drogues del govern conservador. El president, Yoon Suk Yeol, va prometre després d’entrar a la Casa Blava que no hi hauria gaudi per als infractors i va crear un departament de 840 funcionaris a les ordres de la fiscalia. Les xifres remarquen el seu ímpetu. Més de 17.000 detencions es van comptar l’any passat per 10.000 el 2019, s’han sextuplicat els arrestos d’adolescents i les confiscacions a les fronteres encadenen rècords.

La legislació sud-coreana contempla de sis mesos a 10 anys de presó als que generen, venen i consumeixen. La seva duresa no grinyola al continent. També la Xina, Singapur, el Japó i Taiwan defensen la seva menor tolerància que Occident per la gravetat i urgència del problema. Els experts, no obstant, neguen que les llargues condemnes rebaixin el consum i critiquen que la fórmula emfatitzi el càstig sobre la rehabilitació i la dimensió criminal per sobre de la salut pública. Els advocats de Lee han lamentat que la investigació policial només aprofundís en el seu consum i desdenyés el xantatge.

Les celebritats són una batalla clau en la guerra contra les drogues pel seu factor exemplaritzant. Abans que Lee ja van ser investigats l’actor Yoo Ah-in i el raper G-Dragon. També la Xina va apuntar als famosos quan anys enrere va emprendre la seva més vigorosa campanya. Davant d’aquests afortunats s’obre llavors un abisme de contractes publicitaris cancel·lats, concerts o sèries i pel·lícules suspeses...

Notícies relacionades

En això arrela la diferència cultural. Les bandes de rock a Occident poden apuntalar la seva reputació amb drogues, alcohol, habitacions d’hotels arrasades i altres passejos pel costat salvatge. Àsia espera dels seus engominats querubins una conducta pulcra que acontenti qualsevol sogre. No hi ha aficionats més ardorosos que els asiàtics ni més severs amb qualsevol relliscada. Tampoc hi ha, probablement, cap país amb un percentatge de suïcidis més elevat entre famosos que Corea del Sud.

Lee sumava diversos mesos de turment. Televisions, revistes i youtubers han escrutat amb atenció entomològica les seves declaracions policials i amplificat una presumpta relació afectiva amb la prostituta i altres rumors. El mateix país que va disfrutar en aquella orgia informativa la critica ara. Amb aquest horitzó personal i laboral, aquesta setmana Lee es va tancar al seu cotxe i va encendre la pedra de pols de carbó comprimit que el va acabar asfixiant.

Temes:

Govern Famosos