Crònica rosa

Fills de famosos, ¿menors o figures públiques?

Els fills de les ‘celebrities’ acaparen l’actualitat rosa amb els naixements, els batejos i les comunions des que existeixen les revistes del cor. Alguns es deslliuren de l’exposició pública, d’altres són exhibits com micos de fira.

2
Es llegeix en minuts
Lorena Vázquez
Lorena Vázquez

Periodista

Especialista en premsa rosa

ver +

Julio Iglesias va plantar la seva primogènita, Chábeli, a la portada d’un dels seus discos i ha protagonitzat una infinitat de reportatges amb els seus vuit fills, hem vist créixer les bessones de la baronessa Thyssen gràcies a la revista Hola, Kiko Rivera va ser Paquirrín abans que discjòquei perquè la mare Pantoja el va fer pujar a l’escenari a cantar Mi pequeño del alma, entre altres belleses, qualsevol excusa és bona perquè Ana Obregón llueixi la seva filla-neta a la seva publicació de capçalera... Ens sobren exemples de com alguns pares dels fills dels nostres famosos més famosos se salten allò de protegir el dret a la intimitat i a la imatge pròpia dels menors. "Hem de fer un esforç per protegir la imatge dels nens per no causar perjudici a la seva intimitat i dignitat. Si no ho fem, els passarà factura en el futur", ens explica Javier Urra, el que va ser el primer Defensor del Menor de la Comunitat de Madrid (1996-2001) i un dels precursors de la famosa llei de protecció del menor de 1996. Els mitjans de comunicació estem obligats a pixelar les cares dels menors per protegir la seva imatge des de 1982, però va ser el 1996, amb l’esmentada llei Orgànica, quan es va començar a perseguir seriosament la publicació d’imatges sense desenfocar. Marta Robles, Ana Obregón, Eugenia Martínez de Irujo, Isabel Gemio i Terelu Campos, entre altres rostres coneguts, després de diverses reunions amb el Defensor i la Fiscalia de Menors, van demanar empara i protecció per salvaguardar la intimitat dels seus petits i van aconseguir que els mitjans tinguessin una especial cura amb totes les informacions que poguessin afectar els menors d’edat i, a més, que mai mostressin la seva imatge descoberta sense tenir un permís explícit dels seus progenitors. ¿Però què passa quan són els pares els que exhibeixen i exposen la imatge dels seus fills en revistes i xarxes socials? ¿Quins recursos tindran aquests menors quan creixin i sentin que la seva imatge ha sigut vulnerada o no s’identifiquin amb la imatge digital que s’ha creat d’ells sense el seu consentiment? "La mateixa Ana Obregón ha fet un gir de 180 graus. Primer va demanar protecció davant els mitjans per, anys més tard, posar ella mateixa en perill la imatge de la seva neta", prossegueix Urra.

Fills de famosos, ¿menors o figures públiques? /

Lorena Vázquez

Alguns personatges públics són extremadament gelosos de la intimitat dels seus fills (Penélope Cruz i Javier Bardem o Susanna Griso). D’altres, però, exhibeixen els seus fills davant els mitjans sense fre (Ana Obregón o Shakira). Existeixen altres famosos que protegeixen i veten la imatge dels seus fills a la premsa però, en canvi, són menys escrupolosos a les xarxes socials (Paula Echevarría o Pilar Rubio). ¿Però s’hauria de sol·licitar algun tipus de protecció contra l’ús públic de la imatge d’alguns fills de famosos per part dels seus pares, davant la total impunitat d’aquesta pràctica? Les Mamarazzis creiem que sí.