Crítica de 'A fuego lento': delicat joc entre cuina i sentiments
‘A fuego lento’
Director: Tran Anh Hung
Intèrpretes: Juliette Binoche, Benoît Magimel, Galátea Bellugi
Any: 2023
Estrena: 20/12/23
★★★★
A foc lent, en el sentit acurat i pacient del terme, ha condimentat cinematogràficament Tran Anh Hung aquesta pel·lícula d’idèntic títol, ambientada a la França de finals del XIX, en què el plaer gastronòmic i les maresmes del desig amorós es conjuguen en absoluta harmonia. No és un film culinari més. La preparació, enfornat i condimentació de les diverses carns, peixos, llegums i salses juga un paper importantíssim. Com proven els primers 20 minuts de metratge, en els quals el treball a la cuina, l’art de cuinar i disposar bé els plats, està filmat sense gairebé paraules, com si fos un autèntic ballet amb la càmera seguint els personatges entre taules, calders i fogons.
Però a més, el cineasta vietnamita Anh Hung, el primer film conegut del qual no era sobre menjar però tenia un títol molt gastronòmic –El olor de la papaya verde–, narra amb enorme tacte i precisió la peculiar relació entre l’exquisida cuinera que encarna Juliette Binoche i el famós gurmet interpretat per Benoît Magimel. Si el principi és una dansa, la resta del film és un retrat íntim i calmat d’aquests dos personatges que disfruten del menjar i s’estimen, però, per diferents raons, no estan plenament junts.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ‘El Correo de Andalucía’ celebra 125 anys de vida
- Vida més enllà del dol
- El culebró diari, nou objectiu de les plataformes de ‘streaming’
- Xerrades sobre exili i guerra de Herta Müller i Wajdi Mouawad