Bayona optarà al Globus d’Or al millor film en parla no anglesa

‘La sociedad de la nieve’ s’enfrontarà a ‘Anatomía de una caída’, ‘Vidas pasadas’, ‘Fallen leaves’, ‘La zona de interés’ i ‘Yo capitán’. ‘Barbie’, al cine, i ‘Succession’, a la televisió, les més nominades.

Bayona optarà al Globus d’Or al millor film en parla no anglesa

NETFLIX

2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Els Globus d’Or intenten sortir de la situació crítica que han viscut en els últims anys. Ara, després de la renúncia de la cadena NBC a retransmetre els premis en directe, serà la CBS la que els aboqui en la seva programació diumenge 7 de gener, data assenyalada pels organitzadors, ja que suposa una tornada a la normalitat i al prestigi que d’una manera o una altra sempre han tingut, a més de continuar considerant-se l’avantsala dels Oscars. Tot sembla indicar que aquí podrem seguir-los a través de Movistar Plus +.

Diversos aspectes destaquen en les nominacions cinematogràfiques d’aquest any. Una és per descomptat la de La sociedad de la nieve en la categoria de pel·lícula de parla no anglesa. Dura pugna, això sí, ja que competeix amb els últims films d’Aki Kaurismäki, Jonathan Glazer, Justine Triet i Matteo Garrone, consagrats a Cannes i Venècia. La pel·lícula de Juan Antonio Bayona s’estrena aquest divendres a Espanya, Anatomía de una caída ho va fer el 6 de desembre i les altres tres arribaran a les sales entre finals d’aquest mes i principis de gener.

‘Barbie’ i ‘Oppenheimer’

Un altre aspecte remarcable és la quantitat de nominacions que acumulen Barbie i Oppenheimer, les dues grans triomfadores a la taquilla: entre les dues ja sumen arreu del món una recaptació de 2.230 milions d’euros, una autèntica barbaritat. ¡El barbenheimer no remet! El film de Greta Gerwig acumula nou nominacions, només una més que el de Christopher Nolan. I podrien guanyar les dues el principal premi, ja que Oppenheimer competeix en la categoria de drama –junt amb Los asesinos de la luna de Scorsese i els films de Glazer i Triet que fan doblet amb la categoria de cinta de parla no anglesa, un altre dur combat– i Barbie en la de comèdia.

Com a comèdia, tot i que no ho sigui en el sentit estricte del terme, potser l’única que pot fer-li ombra és Pobres criaturas, peculiar relectura del mite de Frankenstein, en femení, dirigida pel grec Yorgos Lanthimos amb producció irlandesa i protagonisme estel·lar de l’actriu Emma Stone.

Pobres criaturas i Los asesinos de la luna són pel·lícules que parteixen amb cert avantatge, amb set nominacions cadascuna. En la categoria d’actor de repartiment estan representades la primera per partida doble (Willem Dafoe i Mark Ruffalo) i la segona amb Robert De Niro, però seria estrany que no aconseguís aquest guardó l’irònic Ryan Gosling de Barbie. Emma Stone parteix també com a favorita en comèdia o musical, mentre que Lily Gladstone del film de Scorsese podria donar la sorpresa, amb permís de l’excel·lent Carey Mulligan de Maestro.

Notícies relacionades

Aquest any hi ha un nou premi, possiblement necessari en temps de reivindicació de les sales de cine: el de millor taquilla. Tot el que no sigui guanyar-la Barbie o Oppenheimer seria una sorpresa, però també hi ha els bons dividends obtinguts per John Wick 4 i Super Mario Bros: la pel·lícula.

Pel que fa a les sèries de televisió, Succession en la seva temporada final torna a ser-hi una vegada més, rivalitzant amb The crown i The last of us en la categoria dramàtica, mentre que The bear i Solo asesinatos en el edifició destaquen en la de comèdia. La molt negra Fargo, en la cinquena entrega d’aquesta antologia basada en la pel·lícula homònima dels germans Coen, és una de les privilegiades com a minisèrie.

Temes:

Cine Globus d'or