Funeral i enterrament de l’artista

Milers de ciutadans aplaudeixen i homenatgen Concha Velasco en el seu últim adeu

Milers de ciutadans aplaudeixen i homenatgen Concha Velasco en el seu últim adeu

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Milers de ciutadans han aplaudit i han rendit homenatge a l’actriu Concha Velasco en el seu últim adeu, a l’interior i els afores de la catedral de Valladolid, ciutat natal de l’artista morta aquest dissabte als 84 anys, que rebrà sepultura al Panteó de Personatges Il·lustres del cementiri d’El Carmen de la ciutat.

Ha sigut a les 12.09 hores quan el cotxe de morts amb les restes mortals de Concha Velasco ha arribat fins a la catedral entre aplaudiments dels que han anat a acomiadar-la i que no han pogut accedir al temple, part d’ells esperant a la cèntrica plaça de la Universidad des de primeres hores del matí.

Poc abans de dirigir-se cap a la catedral, l’alcalde de Valladolid, Jesús Julio Carnero, ha realitzat una ofrena floral en honor a l’artista, al pas del seguici fúnebre, com a comiat del Gran Teatre Calderón de la Barca, en el qual tantes vegades va actuar l’actriu. «El cor de Valladolid plora», ha dit davant els mitjans de comunicació. Els pocs silencis que s’han produït durant l’homenatge, s’han trencat amb aplaudiments dels espectadors i crits de ‘¡visca Concha Velasco!’. Després de l’emocionant acte, el festeig s’ha dirigit fins a la catedral, on centenars d’assistents s’han reunit per dir l’últim adeu a l’actriu val·lisoletana.

Allà, el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, el ministre de Transport i exalcalde de Valladolid, Óscar Puente, i la ministra d’Igualtat, Ana Redondo, junt amb altres autoritats, han sigut presents durant la missa. Mañueco ha destacat sobre l’artista poc abans d’assistir a les seves exèquies fúnebres que «va trencar totes les barreres en uns temps en què les dones ho tenien molt difícil» i que a la seva ciutat «va ser capaç d’unir-ne uns i d’altres». «Una dona forta, una dona valenta, una dona que a més va connectar a través de la seva professió, a través dels seus papers com a actriu, dels seus papers com a Santa Teresa de Jesús o Juana la Loca o la noia ie-ie, va saber connectar amb els ciutadans, amb les ciutadanes de diferents generacions», ha afegit la ministra d’Igualtat.

Funeral a la catedral

Dins del temple que va començar a construir l’arquitecte Juan de Herrera al segle XVI, l’arquebisbe de Valladolid, Luis Argüello, ha sigut l’encarregat d’oficiar el funeral davant els assistents a les exèquies a la seu, que disposa de capacitat per a 450 persones en bancs i unes dues-centes dretes només en un lateral, ja que una altra part de l’immoble està ocupat per una exposició. A la plaça de la Universidad s’han col·locat dues pantalles de grans dimensions perquè les persones que s’han acostat fins al lloc puguin seguir la missa funeral.

Notícies relacionades

El sepeli ha continuat amb l’enterrament de Concha Velasco al Panteó de Personatges Il·lustres del cementiri d’El Carmen de la ciutat, on reposarà junt amb els escriptors Miguel Delibes, José Zorrilla i Rosa Chacel, entre altres noms representatius de Valladolid.

Prèviament, al matí, el director de la Setmana Internacional del Cine, José Luis Cienfuegos, havia afirmat que es pot plantejar atorgar una Espiga amb el nom de l’actriu i que estan treballant en diferents plans per commemorar la seva figura. Així ho va expressar en declaracions als mitjans al Teatre Calderón. En la mateixa línia, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, va anunciar dissabte que el món del cine rendirà homenatge a Concha Velasco a la pròxima gala dels Premis Goya, que se celebrarà al febrer a Valladolid, ciutat de l’artista.