Premis FAD 2023

La Biblioteca Gabriel García Márquez i la Reggio School guanyen ‘ex aequo’ el Premi FAD d’Arquitectura

La Biblioteca Gabriel García Márquez i la Reggio School guanyen ‘ex aequo’ el Premi FAD d’Arquitectura

Jesús Granada

2
Es llegeix en minuts

La Biblioteca Gabriel García Márquez a Barcelona i el projecte Reggio School a Madrid han sigut guardonats amb el Premi ‘ex aequo’ dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme 2023. Els guanyadors de la 65a edició del concurs han sigut elegits entre els 22 finalistes de les 458 obres que es van presentar inicialment.

La Biblioteca García Márquez, a Sant Martí. /

José Granada

El jurat ha considerat que «són dues obres excel·lents, de caràcter contemporani, representatives d’una arquitectura d’ampli espectre». S’ha tingut en compte que siguin projectes innovadors que afrontin problemes contemporanis. Igualment, s’ha valorat positivament els processos d’investigació i la participació ciutadana en el procés de disseny.

La Reggio School de l’arquitecte Andrés Jaque (Office for Political Innovation)posa de manifest la importància de l’educació ecològica, la responsabilitat compartida i l’experiència personal de l’estudiant. Mentre que la biblioteca situada al barri de Sant Martí dels arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano (Summa Arquitectura) crea una gran diversitat d’espais i programes.

El jurat considera que totes dues són obres excel·lents, de caràcter complementari, representatives d’una arquitectura contemporània d’ampli espectre. En els dos projectes es valoren els processos d’investigació i participació ciutadana com a part del disseny.

L’alegria expressiva de la Reggio School, al suburbi madrileny, difícilment deixa ningú indiferent i interpel·la la societat respecte a la importància de l’educació en valors ecològics, així com en la responsabilitat compartida i l’experiència personal de l’estudiant. Així mateix, la biblioteca del barri de Sant Martí desplega una sèrie d’operacions espacials complexes per crear una gran diversitat d’espais i programes.

«Partint de tipologies clàssiques del Mediterrani –el porxo, l’àgora o el pati–, tots dos persegueixen convertir-se en una espècie de condensadors socials, responent, de maneres eficients, als reptes de la societat i del temps actual», assegura el jurat.

L’escola Reggio School, dissenyat per Andrés Jaque, a Encinar de los Reyes. /

José Hevia

Jorge Vidal i Marcos Català han guanyat en la categoria d’Interiorisme per la Reforma Cortijo Garciaz a Càceres. El Condicionament de la vora portuària de Porto do Son ha sigut guardonat amb el premi Ciutat i Paisatge i el Projecte Twist a Madrid amb el d’Intervencions Efímeres.

Notícies relacionades

El Premi Internacional ha sigut per a Susan’s house, als Estats Units i The Dark line a Taiwan. Mentre que les publicacions ‘Arquitectura do Bacalhau i outras espécies’ i ‘España fea. El caos urbano, el mayor fracaso de la democracia’ han sigut premiades amb el guardó de Pensament i Crítica.

A més, el Premi al Centre Educatiu ha sigut per a l’Escola Superior d’Arquitectura del Vallès i el Premi Habitacola, dedicat a estudiants d’arquitectura i interiorisme, per a ‘De casa enfora’.