1
Es llegeix en minuts
Reuters

Les autoritats gregues han tancat l’estadi esportiu més gran del país enmig de preocupacions sobre l’estabilitat de la seva cúpula d’acer, una fita arquitectònica construïda per als Jocs Olímpics d’Atenes 2004.

L’estadi olímpic, amb capacitat per a 70.000 persones, allotja importants esdeveniments esportius durant tot l’any, inclosa la Lliga de Campions de la UEFA, així com concerts amb entrades esgotades, com el més recent de Guns N’ Roses aquest estiu.

Els funcionaris de l’estadi han decidit aturar indefinidament totes les activitats després que un estudi va trobar que el sostre de l’estadi, així com el de l’única pista per a bicicletes pròxima del país, «no complia els nivells d’adequació estàtica legalment permesos».

La construcció de l’estadi dissenyat per Calatrava, el 2004. /

Efe

Les dues seus estan ubicades al Centre Atlètic Olímpic d’Atenes (OAKA), el complex esportiu més gran de Grècia, que té 100 hectàrees i que va ser seu dels Jocs del 2004 però que s’ha anat deteriorant des d’aleshores. El club de futbol Panathinaikos ha utilitzat l’estadi per als partits europeus a casa de l’equip en la temporada 2023-24, jugant contra el Vila-real d’Espanya el mes passat.

Després de reunir-se amb responsables esportius, inclòs el Comitè Olímpic Hel·lènic, diumenge, el ministre d’Esports, Yiannis Vroutsis, va dir que la decisió de tancar les instal·lacions era «dolorosa» i que s’estaven fent esforços per trobar la millor solució per al lloc «on batega el cor de l’esport grec».

Construïda originalment el 1982, la famosa cúpula de l’estadi va ser dissenyada pel guardonat arquitecte espanyol Santiago Calatrava, que també va dissenyar el centre de transport Ground Zero de Nova York.

Notícies relacionades

El Govern conservador, que va ser elegit per a un segon mandat de quatre anys al juliol, ha enfrontat crítiques pel deteriorat estat del complex olímpic. Havia promès renovar-lo el 2021 i havia encarregat un estudi sobre l’estat de les seves instal·lacions.

En un vídeo a la plataforma de xarxes socials X, anteriorment coneguda com a Twitter, Stefanos Kasselakis, el líder recentment elegit de l’oposició esquerrana Syriza, va anomenar la cúpula «el símbol d’un país que s’està ensorrant en tots els nivells; un Estat que ho deixa tot i a tots enrere». (Report de Karolina Tagaris; editat per Andrew Heavens)