Paràlisi en el cine

Hollywood, a punt del col·lapse: els actors decideixen aquest dimecres si van a la vaga

HBO acomiada David Simon, creador de ‘The Wire’, pel seu suport a la vaga de guionistes

Els guionistes de Hollywood van a la vaga després de no arribar a l’acord amb estudis i plataformes

Hollywood, a punt del col·lapse: els actors decideixen aquest dimecres si van a la vaga

EPC

1
Es llegeix en minuts
Reuters

El sindicat d’actors més gran dels Estats Units, l’Screen Actors Guild (SAG-AFTRA), arriba aquest dimecres al límit que es va marcar per aconseguir un acord amb grans estudis com Disney o Netflix. Dit d’una altra manera: Hollywood podria entrar en col·lapse si, tal com pronostiquen mitjans especialitzats, més de 160.000 actors es declaren en vaga. La mesura seria tot un cop perquè s’uniria a la protesta dels guionistes, que ja ha paralitzat sèries i pel·lícules, en la setmana en què s’anuncien les nominacions als premis Emmy.

Igual que en el cas dels guionistes, els actors volen garanties que la seva imatge i veu no seran replicades per la intel·ligència artificial. Les negociacions s’han mantingut en un discret pla mediàtic en les últimes setmanes, només interromput pel suport explícit de grans estrelles com Jane Fonda, Jennifer Lawrence o Meryl Streep. Però a mesura que el compte enrere s’acaba, els temors que els actors s’uneixin als guionistes en una doble vaga s’han disparat. Seria una cosa mai vista en els últims 60 anys, ja que aturaria gairebé totes les produccions cinematogràfiques i televisives nord-americanes.

Meryl Streep i Jennifer Lawrence, preparades per anar a la vaga

Igual com els guionistes, que ja fa nou setmanes que estan en els piquets, els actors exigeixen salaris més alts per contrarestar la inflació i garanties per al seu futur aliment. A més dels salaris quan estan treballant, els actors guanyen diners extres amb els anomenats «residuals» cada vegada que una pel·lícula o programa que van protagonitzar es torna a retransmetre en plataformes, una font d’ingressos que s’ha vist enormement minvada a causa de la poca transparència de les plataformes amb les seves xifres d’espectadors i visionaments.

Notícies relacionades

En els últims dies, centenars d’actors d’alt perfil, incloses les guanyadores de l’Oscar Meryl Streep i Jennifer Lawrence, van firmar una carta oberta en què van insistir que estaven preparades per atacar, llevat que SAG-AFTRA pugui arribar a un «acord transformador». La carta deia que la indústria de l’espectacle es troba en un «punt d’inflexió sense precedents».

«Necessitem modernitzar els contractes per a les noves tecnologies», va dir a l’AFP l’actriu Kim Donovan, de 52 anys, i va dir que la preocupava que els estudis utilitzessin la imatge o la veu d’un actor sense oferir una compensació.