Balanç i pròxims títols

Grup 62 destaca el creixement de l’edició en català després de la pandèmia

El Grupo Planeta compra un 60% de l’editorial valenciana Bromera

Grup 62 destaca el creixement de l’edició en català després de la pandèmia

EPC

3
Es llegeix en minuts

Josep Ramoneda, president del Grup 62, i Emili Rosales, director editorial de la companyia, van valorar positivament aquest dijous en una roda de premsa el creixement que ha viscut el sector de l’edició a Catalunya des de la pandèmia. Fent balanç del curs anterior, la venda de llibres en català ha augmentat un 10% del gener a l’abril del 2022 en comparació als mateixos mesos d’aquest any. El grup editorial ha incrementat les seves vendes també «una mica més d’aquest 10% segons les anàlisis de GfK» ha assegurat Rosales, i preveuen un creixement «sostingut» per a la resta del 2023.

Els dos directius de Grup 62, que han presentat també diferents novetats per a aquesta tardor, han valorat positivament l’adquisició, el gener d’aquest any, de Bromera: «És un referent de l’edició catalana a València». L’editorial s’uneix, per tant, al grup format per: Columna, Destino, Edicions 62, Empúries, Proa, Pòrtic, Educació 62, Estrella Polar, Fanbooks i labutxaca. Sobre la situació després de les eleccions autonòmiques, amb el PP i Vox al comandament del País Valencià, Rosales ha assegurat que és un escenari «preocupant». No obstant, Ramoneda destaca que «també pot donar una certa dinàmica resistencial a tot el sector de l’edició en català».

Segons Emili Rosales, Grup 62 lidera el creixement del sector «amb un catàleg de prestigi i una renovació constant de l’oferta», i efectua la publicació del 31% del total dels llibres en català. «Hi ha més lectors ara dels que hi havia en la prepandèmia», ha destacat el director editorial. El llibre més venut del 2023 ara per ara és ‘Les nostres mares’, de Gemma Ruiz, amb més de 35.000 exemplars distribuïts i reposicions setmanals.

Algunes novetats

L’escriptora Iolanda Batallé, present també en l’acte d’aquest dijous, fa nou anys que prepara ‘Massa deutes amb les flors’, títol que rendeix homenatge a un vers d’Antònia Vicens. El llibre tracta d’una dona escriptora que s’escapa a la muntanya per poder escriure, però acaba trobant la història d’una mort familiar.  «Parla de la importància de dir les coses, la supervivència o la mort dels pobles, el preu de ser dona i escriptora. M’interessen les històries difícils d’explicar, les que fan mal, perquè necessitem entendre el nostre dolor», ha declarat Batallé.

Quant a altres nous títols, destaca la publicació, el dia 20 de setembre, del llibre memorialístic de Raimon, ‘Personal i transferible’, sobre els anys vuitanta. En paraules de Rosales, «parla d’una vida pròpia i intensa, és hedonista, però, també, la crònica d’un país». Altres novetats que arribaran a l’agost són el nou recopilatori de relats de Carlota Gurt, ‘Biografia del foc’, o tots els contes de Maria Barbal al novembre, «amb alguna sorpresa».

Quant a assaig, una novetat serà el nou llibre de Joaquim Albareda, ‘Vençuda però no submisa’. De la col·lecció Brunzits, dirigida per Juliana Canet per a un públic jove, arribarà ‘Un far a tres minuts de casa’, d’Òmnia l’Bakkali Tahiri, i en la de clàssics, la reedició de ‘Terres de l’Ebre’, de Sebastià Juan Arbó. També arribaran novetats de clàssics internacionals: Miquel Desclot prepara un volum de ‘Poesia japonesa’; es traduirà el volum ‘La presonera’, de Marcel Proust, i els ‘Contes escollits’, d’Anton Txèkhov, en una edició i pròleg que va deixar preparats l’escriptor Vicenç Pagès Jordà abans de morir.

Notícies relacionades

El llibre d’Irene Vallejo, ‘L’infinit dins d’un jonc’, veurà la llum en una edició il·lustrada, alhora que en novel·la històrica destaca el nou projecte de Núria Cadenes, ‘Tiberi Cèsar’, sobre el poder a la Roma del segle I. Les novetats, quant a títols de no-ficció, seran ‘Brots de narcosocietat’, de la periodista Fàtima Llambrich; ‘La terra dura’, d’Anna Punsoda; ‘La terra i la cendra’, de Francesc Escribano, i ‘Digue’m boig’, de Roger de Gràcia.

I a la tardor arribarà la novel·la de la valenciana Emma Zafón, ‘Casada i callada’, així com llibres d’autors internacionals: ‘Les urpes de l’àguila’, de Karin Smirnoff; ‘L’últim telecadira’, de John Irving, la seva última obra, així com la nova novel·la de Paolo Giordano, ‘Tasmània’, i la correspondència de John Le Carré.