Dotat amb 30.000 euros

La barcelonina Luci Gutiérrez, Premi Nacional d’Il·lustració 2023

Luci Gutiérrez, elegància i mala llet

La barcelonina Luci Gutiérrez, Premi Nacional d’Il·lustració 2023

Ángel García

2
Es llegeix en minuts
EFE

La il·lustradora catalana Luci Gutiérrez s’ha alçat avui amb el Premi Nacional d’Il·lustració per la seva «excepcional trajectòria i per ser una de les artistes més excel·lents en el panorama actual, referent de la il·lustració espanyola dins i fora de les nostres fronteres».

Segons ha informat aquest dijous el Ministeri de Cultura i Esport, el jurat d’aquest premi, dotat amb 30.000 euros, també ha destacat l’obra de Gutiérrez (Barcelona, 1977) pel seu «estil net, en el qual contrasta una línia molt depurada amb una paleta de colors expressiva partint d’una economia de recursos gràfics».

Així mateix, el treball de la il·lustradora ha sigut destacat amb aquest guardó per tractar-se d’«una de les nostres il·lustradores més transversals, que destaca pel seu llenguatge polièdric i per una capacitat única per crear metàfores visuals».

«El seu brillant discurs que conjuga l’excel·lència gràfica amb l’aportació d’idees, en què destaquen l’elegància i l’humor intel·ligent, així com el seu compromís social. Amb una gran mestria, l’autora maneja un llenguatge propi de la contemporaneïtat que ha obert camins per a les generacions recents de la il·lustració», ha afegit el jurat en la seva valoració.

Gutiérrez va estudiar il·lustració a l’Escola Massana de Barcelona el 2001 i ha treballat en camps tan diversos com la publicitat, la premsa i els llibres. El 2007 va viure una temporada a Nova York, etapa de què va néixer ‘English Is Not Easy’, un llibre per aprendre anglès del qual s’han fet nombroses edicions per tot el món.

Notícies relacionades

El 2019 va publicar‘Manual de autodefensa’, el seu segon llibre d’autoria total, que deixa ben clar que «la vida, com l’anglès, no és cosa fàcil», segons destaca l’autora a la biografia de la seva pàgina web. I de la seva estada americana també van quedar les col·laboracions regulars a ‘The New York Times’, el ‘Wall Street Journal’ i ‘The New Yorker’, on il·lustra setmanalment la secció Shouts & Murmurs.

Més recentment el seu treball ha sigut reconegut amb el premi de la Society of Illustrators de Nova York i el premi Gràffica, atorgat per professionals del disseny i de la comunicació visual de l’estat espanyol.