Clubs de lectura

¿Què fa Dua Lipa amb Irene Vallejo a l’Hay Festival? Les famoses llegeixen i llegeixen fenomenal

¿Què fa Dua Lipa amb Irene Vallejo a l’Hay Festival? Les famoses llegeixen i llegeixen fenomenal
5
Es llegeix en minuts
Desirée de Fez
Desirée de Fez

Periodista i crítica de cinema.

ver +

Fa gairebé un any que la meitat d’internet es va convertir en detectiu per endevinar quin era el llibre que apareixia en un post d’Instagram de Rosalía. I ho van endevinar. Era ‘En aquest món per un moment som grandiosos’, de l’escriptor Ocean Vuong. La confirmació va venir poc després, quan l’artista va repostejar una story de l’autor amb un disc seu amb aquesta dedicatòria: «Per al meu escriptor preferit del món, que sempre m’emociona». Aquest és, sens dubte, un cas meravellós de prescripció literària.

Però, més enllà de les recomanacions puntuals de lectores famoses i amb bon gust (i això va de Rosalía a la reina Letizia), hi ha el fenomen dels clubs de lectura de les estrelles. No és una cosa nova si tenim en compte que un dels més importants, el de la poderosa Oprah Winfrey, es va inaugurar el 1996 com una secció del seu programa ‘The Oprah Winfrey Show’. Però els últims anys aquest fenomen ha crescut per al plaer de lectores i editorials. ¿És aquesta prescripció un gest altruista? ¿És un negoci? Doncs de vegades és una cosa i de vegades les dues. Però sempre surt guanyant. Per molts peròs que posem, animar a la lectura i posar el focus sobre determinats llibres i autores sempre serà una cosa bona.

Actrius, cantants, aristòcrates

L’ús del femení en aquest article no és casual. És veritat que un dels clubs de lectura més famosos dels Estats Units és el de Jimmy Fallon, concebut com un apartat de ‘The Tonight Show’. El presentador proposa cada estiu diversos llibres, convida els espectadors a compartir en les xarxes (amb l’etiqueta #FallonSummerReads) el que els vingui més de gust llegir i, un cop escollit, passa a ser la lectura de l’estiu. L’elecció de l’any passat va ser ‘Demà, i demà, i demà’, de Gabrielle Zevin, avui dia un fenomen arreu del món. Tot i així, tret d’excepcions com la de Fallon, la majoria d’aquests clubs de lectura estan en mans de famoses.

Moltes són actrius, però no totes. També hi ha cantants, fins i tot aristòcrates: Carlota Casiraghi és membre de l’exclusiu club de lectura de Chanel ‘Les Rendez-Vous Littéraires rue Cambon’ (disponible a Youtube i amb xerrades sobre figures com Virgina Woolf). I, òbviament, aquesta majoria femenina determina el tipus de llibres que llegeixen, recomanen, comparteixen i comenten a través de diferents vies (posts d’Instagram, pòdcasts, videotrucades amb autores o trobades presencials). Gairebé totes les seves lectures, tant si són novetats com si no, són llibres escrits per dones. I, en la majoria dels casos, es posa el focus en l’escriptura dels personatges femenins i com aquestes autores aborden temes com l’espai que ocupa la dona en la societat, la maternitat, la sexualitat femenina o la relació amb el nostre cos. Hi ha molts temes i interessos, però és cert que aquests ocupen un lloc central.

Altruisme i negoci

Un dels clubs de lectura més importants és el de Reese Witherspoon. L’actriu va crear el 2017 el Reese’s Book Club (@reesesbookclub), compte d’Instagram des del qual recomana les seves novetats preferides. Les seves recomanacions, sempre de llibres d’autores, no només són màgia: converteix en ‘best-seller’ el que toca. També ha fet d’aquesta prescripció un negoci. A través de la seva antiga companyia Hello Sunshine (la va vendre el 2021 però hi continua vinculada), Witherspoon va comprar els drets d’algunes de les novel·les comentades en el seu Reese’s Book Club per convertir-les en sèries i pel·lícules.

De les seves mans han sortit propostes com la sèrie ‘Big Little Lies’ (2017-2019), a partir d’una novel·la de Liane Moriarty, o l’adaptació de ‘La noia salvatge’, de Delia Owens. Evidentment hi haurà qui consideri que el club de lectura és l’excusa. Però, excusa o no, el negoci de Witherspoon ha donat veu a nombroses autores i ha nodrit la ficció televisiva i cinematogràfica contemporània d’històries de dones, amb protagonistes amb entitat i, en molts casos, amb personatges femenins de més de 30 anys.

És dificilíssim triar entre tants clubs de lectura. En aquest article mereixeria més espai el de Sarah Jessica Parker, que fins i tot té el seu propi segell literari: SJP Lit (@sjplit). També el de l’actriu Emma Roberts, que amb la seva amiga Karah Preiss porta el club de lectura Belletrist, amb 271.000 seguidors a Instagram (@belletrist). Des del seu compte comenten llibres, ofereixen vídeos amb entrevistes a autores i conviden els seus amics a recomanar les seves lectures. O els clubs de lectura de Florence Welch (@betweentwobooks), líder de Florence and the Machine, o d’Emma Watson. Tot i que el 2020 es va desvincular del projecte, no s’ha d’oblidar que l’actriu i activista va fundar el 2016 el club de lectura feminista Our Shared Shelf (@oursharedself), del qual val la pena recuperar la seva entrevista a Rebecca Solnit.

No obstant, n’hi ha tres que criden l’atenció especialment, entre altres coses, pels moments que ens han regalat. Un és el club de lectura de Natalie Portman: Natalie’s Book Club. Des del seu compte d’Instagram @natsbookclub, l’actriu no només recomana (amb gust exquisit i molt pendent d’una àmplia representació cultural) autores com Deborah Levy, Jia Tolentino, Catherine Lacey, Annie Ernaux o Natasha Brown. També ens ha regalat meravelloses videotrucades, en un to molt pròxim, amb autores com Olga Tokarczuk i Rachel Cusk.

Notícies relacionades

Un altre club de lectura que crida l’atenció és el que la model Kaia Gerber va començar a Instagram durant el confinament i que té com a punt àlgid els directes (molt de estar per casa) amb famosos per parlar de llibres. A Youtube estan disponibles, per exemple, les seves xerrades amb Paul Mescal i Daisy Edgar-Jones sobre ‘Gent normal’, de Sally Rooney, o la seva conversa amb la model Emily Ratajkowski sobre ‘Según venga el juego’ de Joan Didion.

Però, sens dubte, una de les famoses que ens ha donat millors anècdotes i moments literaris últimament és Dua Lipa. Fa unes setmanes, sense anar més lluny, l’escriptora Irene Vallejo compartia en les xarxes una foto amb ella feta al prestigiós festival literari Hay Festival de Gal·les, a què la cantant va acudir per gravar en directe un capítol del seu pòdcast ‘Dua Lipa: At Your Service’ amb l’escriptor Douglas Stuart (‘Un lloc per a en Mungo’). Dua Lipa, que l’octubre del 2022 va donar un discurs sobre el valor de la lectura en la cerimònia del premi Booker, ha incorporat a la seva newsletter Service 95 (@service95) l’espai Club de Lectura, en què (vinculada al seu Instagram personal) comparteix les seves lectures i cita autors com Simone de Beauvoir, Virginie Despentes i Kazuo Ishiguro. Les famoses llegeixen i llegeixen fenomenal.

Temes:

Llibres