Dua Lipa: pop sexi, lectures i geopolítica

Des que el 2020 va treure el seu aclamat segon disc, ‘Future Nostalgia’, l’artista ha aprofitat la seva fama per defensar diverses causes socials. També és una lectora empedreïda i en l’última edició del premi Booker va oferir un inspirador discurs

Dua Lipa: pop sexi, lectures i geopolítica
6
Es llegeix en minuts

Al principi, Dua Lipa tenia previst treure el seu segon àlbum d’estudi, Future Nostalgia, el 3 d’abril del 2020. Però, com que es va filtrar per internet, va decidir publicar-lo una setmana abans. Entre llàgrimes, confinada en una vivenda de Londres, el 23 de març va donar a conèixer la nova data en un directe d’Instagram. El seu plor estava justificat. «He estat una mica indecisa sobre si és el correcte ara mateix, ja que molta gent està patint. No estic segura d’estar fent el correcte, però crec que el que més necessitem en aquests moments és música, alegria i intentar veure la llum», va dir llavors.

Malgrat els dubtes, tenia raó. Mentre estàvem tancats a casa, privats de sociabilitzar o ballar fins a l’alba, aquelles cançons van ajudar que milions de persones suportessin una mica millor aquells mesos d’incertesa. Donada la situació, li va ser impossible promocionar l’àlbum tal com hauria volgut. Però, per a la seva sorpresa, Future Nostalgia es va convertir de manera extraoficial en la banda sonora de la pandèmia. Just quan el món es va aturar, Dua Lipa va despuntar com mai. En temps rècord va passar de ser una promesa del pop a una superestrella. I no precisament una de típica.

El seu pare, que compaginava una banda de rock anomenada Oda amb els estudis d’odontologia, i la seva mare, una estudiant de Dret, es van establir a Londres el 1992. Tots dos, d’origen albanokosovar, fugien de la guerra dels Balcans. Com tants refugiats, van haver d’aparcar les seves aspiracions laborals i guanyar-se la vida en bars i restaurants. Tres anys després de la seva arribada va néixer Dua, un nom que significa «amor» en albanès. Al complir els 11, la família al complet va tornar a Kosovo. No obstant, amb només 15 anys, la futura artista va convèncer els seus progenitors perquè la deixessin mudar-se, amb la filla d’un amic de la família, al barri londinenc de Camden.

Tot això va definir la seva consciència sociopolítica: a part de defensar públicament la causa palestina, Dua Lipa va donar suport a Jeremy Corbyn, que en altres temps havia sigut líder del Partit Laborista, en les eleccions generals del Regne Unit del 2019. «Simplement vaig créixer amb uns pares que no tenen pèls a la llengua. Tot el que dic ve de la meva educació. Veure els meus pares adaptar-se a qualsevol situació, criar una família, tenir moltes feines, anar a la universitat a la nit... Els vaig veure sacrificar-se. Entenc que soc molt afortunada per tenir un passaport britànic i haver tornat a Londres per fer la meva carrera», va asseverar, el 2020, a les pàgines del diari South China Morning Post. I va afegir: «Em sento tan trista per les pròximes generacions. Potser no tenen l’oportunitat de fer això. Em trenca el cor no veure els joves acceptats amb els braços oberts com ho vaig ser jo. Pel tancament de fronteres, per la situació dels refugiats. Ningú vol deixar casa seva si no té per què fer-ho, si no és per allunyar-se de la crisi humanitària. És terrible. De manera que animo la gent a fer el que per mi és el correcte».

Això es va poder comprovar el mes passat. Tan aviat va sorgir el rumor que participaria en la cerimònia inaugural de la Copa Mundial de la FIFA va acudir al seu compte d’Instagram per desmentir-ho. «No tinc res contra Qatar i espero que algun dia tingui l’oportunitat d’anar-hi. Però no m’agradava veure’m embolicada en l’especulació que actuaria en un esdeveniment que realment va en contra de les meves creences», va manifestar fa poques setmanes a la revista Variety.

Un altre dels seus moments polítics més intensos va ser el gran final de gira del ‘tour’ Future Nostalgia, que va celebrar el 28 de novembre a Tirana, la capital d’Albània, en una nit que va reunir 200.000 espectadors i que estava carregada de simbolisme: no només perquè la data va coincidir amb el 110è aniversari de la independència del país, sinó perquè el dia abans li van concedir a l’artista la nacionalitat albanesa. Dua Lipa va compartir fotos amb la tradicional bandera vermella albanokosovar i va agrair el gest a les principals autoritats del país, que no van voler perdre’s l’entrega del seu passaport: el president albanès, Bajram Begaj; el primer ministre Edi Rama i l’alcalde de Tirana, Erion Veliaj, present per celebrar l’ocasió.

Notícies relacionades

Però és que, a més, Dua Lipa és una bibliòfila confessa. A mitjans d’octubre va ser convidada a la cerimònia del premi Booker –el prestigiós guardó que, des de 1969, reconeix anualment la millor novel·la en llengua anglesa–, l’artista va brindar un inspirador discurs: «Igual que molts altres alumnes londinencs, les meves primeres obsessions van ser Roald Dahl i Malorie Blackman, que em van donar petites perles de saviesa que encara avui em guien. Quan tenia 11 anys, la meva família va decidir tornar a Kosovo. La lectura de llibres com Kështjella (‘El cerco’), d’Ismaïl Kadaré, va posar a prova els meus coneixements de l’idioma i em va ajudar a connectar amb l’herència i la identitat albanokosovar de la meva família. A través de Kadaré vaig aprendre sobre l’esperit de resistència albanès, aquesta determinació obstinada que fa que els kosovars continuïn lluitant pel reconeixement internacional de la nostra independència. Sovint em pregunto si els autors s’adonen de quants regals ens fan. Avui, els compromisos de les gires em porten per tot el món i la vida és sovint agitada. De vegades, per sobreviure, he d’adoptar un aspecte dur. En aquells moments, són els llibres els que m’estoven».

Després de finalitzar la gira de Future Nostalgia el 28 de novembre amb un multitudinari concert a l’albanesa plaça Skanderbeg de Tirana, se sap que ja està treballant en el seu tercer disc. Ara bé, això no vol dir que desaparegui del mapa ni que desatengui els seus fans. Al contrari. Des del febrer que compta amb un butlletí setmanal, Service 95, en el qual comparteix articles escrits per ella mateixa i per firmes convidades, receptes, recomanacions literàries i assajos sobre qüestions sociopolítiques d’actualitat. Així mateix, també presenta un pòdcast, Dua Lipa: At Your Service, pel qual recentment han passat el cineasta Pedro Almodóvar i també Dean Baquet, l’antic director de ‘The New York Times’. En efecte, sap de qui envoltar-se.

Temes:

Música