Article de Patrycia Centeno

La confirmació (que no se suporten)

La confirmació (que no se suporten)
3
Es llegeix en minuts
Patrycia Centeno
Patrycia Centeno

Experta en comunicació no verbal.

ver +

La infanta Sofia ha confirmat la seva fe en el catolicisme (això i que no té cap contacte amb la seva àvia materna). Ho ha fet acompanyada pels seus pares, germana i tres dels seus quatre avis i àvies (deixant evident constància que –pel que sigui– en faltava un). Tots anaven perfectament conjuntats en la gamma dels roses i liles per donar una imatge d’unitat. I, tot i que el pare de Letizia era l’únic que semblava desentonar, ha fet una picada d’ullet al seu gendre al lluir una corbata ‘Verde’ (acrònim que respon a Visca el Rei d’Espanya).

Per posar davant els mitjans, Felip VI i Letizia es van col·locar entre les seves filles (cosa rara perquè en la confirmació d’Elionor les nenes estaven al mig). Acabat el retrat estrictament familiar, s’hi han sumat també els avis. Letizia va cridar la seva mare, que estava parlant amb el seu pare i Elionor va anar a buscar la reina emèrita que s’havia asilat pel fons. Agafades de les mans, l’àvia va clavar una lleugera estrebada a l’hereva perquè l’acompanyés a col·locar-se al seu costat (com normalment es fa en tots els –pocs– posats en què l’emèrita apareix amb el fill, la nora i les netes com en els Premis Princesa d’Astúries).

Letizia, que hauria fet carrera com a cap de protocol d’Isabel Díaz Ayuso, no tenia prevista aquest ordre i ha contestat a la seva sogra amb una altra estrebada a Elionor (pobra nena, ¡la partiran en dos!). Tot i que amb dubte i cert desgrat, l’emèrita va acatar l’ordre de Letizia. A la dreta de Felip VI, en comptes de l’hereva, hi havia la infanta Sofia (la protagonista del dia) i, al costat d’ella, la seva àvia paterna. Ja davant les càmeres, això sí, tots han somrigut convenientment.

Però així com Elionor, al costat de la seva mare, envoltava l’àvia materna amb el braç, no es va veure cap contacte entre la infanta Sofia i l’emèrita. És més, a l’acabar, ha sigut Elionor la que (actuant potser com a hereva i no tant com a neta) ha anat a buscar i abraçar l’emèrita i la seva àvia Rocasolano també s’ha unit a una estampa tan idíl·lica...

Tot i que menor, la picabaralla entre l’emèrita i la reina actual ha recordat a la viscuda fa cinc anys a Palma quan Letizia va impedir que Sofia es fes una foto amb les seves netes. Advertida o no, al sortir de la confirmació, Letizia va agafar, aquesta vegada, sí el braç a l’emèrita. L’escena de presumpte carinyo ha semblat, una vegada més, sobreactuada i ha confirmat el que és un secret de domini públic: no se suporten.

Notícies relacionades

Fa només uns dies, la reina Sofia no va ser convidada a la graduació d’Elionor a l’escola de Gal·les. En canvi, es diu que sí que hi va acudir la mare de Letizia (l’àvia amb qui les nenes tenen tracte). Però per no ofendre ni humiliar més l’emèrita (que es coneix que s’ha queixat en més d’una ocasió que no li deixen veure les netes); Paloma Rocasolano no va aparèixer a les fotos de la graduació. Tampoc en el tan comentat (per nou) ‘selfie’ amb què Letizia va immortalitzar la felicitat de la seva família en la graduació d’Elionor i que la Casa Reial va compartir a les xarxes socials. Ni tan sols en la fotografia que es va prendre del ‘selfie’ que s’estava fent la família s’hi va arribar a veure Rocasolano (tot i que alguns asseguren que segurament va ser ella qui va captar l’instant). I això que en aquest retrat que la Zarzuela (com és habitual) no va filtrar s’hi divisaven fins i tot els cubells d’escombraries de fons...

El 1957, l’assaig d’un periodista anomenat John Grigg sobre la monarquia britànica va posar en alerta tot Buckingham Palace. Grigg es queixava per com d’avorrida i poc natural es mostrava Isabel II i va exigir més espontaneïtat: «La monarquia no sobreviurà, i encara menys prosperarà, llevat que les seves principals figures rendeixin l’esforç més gran possible i demostrin tota la imaginació que elles i els seus consellers puguin desplegar». Qualificar la reina de «col·legiala aplicada» li va fer guanyar-se nombrosos enemics i fins i tot una plantofada per part d’un fidel vassall. Però aquell mateix any, el palau va acabar acceptant els consells de Grigg i la monarca va debutar en el seu primer missatge nadalenc televisat. En el cas de la Zarzuela, algun monàrquic els hauria d’advertir que potser no sigui necessària tanta formació militar i sí més classes de teatre.