Així serà el nou Texas

  • El suport popular al nou cine Texas de Barcelona supera ja els 100.000 euros

  • El nou Texas reobrirà com un espai de fusió entre cine i teatre

Així serà el nou Texas
3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Al nou Texas tot està a punt per començar les obres que convertiran l’històric cine en un espai divers amb bar, sala de teatre per a 200 persones amb públic a dues bandes i dues sales de cine, de 66 i 161 places, respectivament.

Malgrat les bones perspectives davant el gran suport popular que està rebent el projecte de ‘crowfunding’ per a la reforma del local existeix una barreja d’il·lusió, ganes i nerviosisme per la responsabilitat que suposa posar en marxa un nou projecte cultural. Si els seus plans es compleixen, obriran a l’octubre.

La línia l’avancen la productora cinematogràfica Isona Passola (‘Pa negre’) i la productora teatral Anna Rosa Cisquella, de Dagoll Dagom, que gestiona el Poliorama amb Tresxtres. Totes dues treballen colze a colze amb Sem Pons, Rubén García, Andreu Rami i Blanca de Carreras, de BARC; amb membres de la Sala Flyhard com Sergio Matamala, Clara Cols i Elisenda Riera; amb Natàlia Obiols, estreta col·laboradora de Cisquella, i amb Joan Teixidor, responsable del pla de negoci.

«Estem una mica bojos», admeten els socis en aquesta aventura. A Cisquella hi ha molt esperit de treball i cooperació entre tots perquè «estem més preocupats pel que podem aportar que per l’organigrama». Saben que a part de les obres tindrà unes despeses fixes al mes: personal, lloguer, llum... Confien en la bona salut del teatre, que aquesta temporada ha remuntat de manera espectacular a Barcelona perquè el panorama a les sales de cine és molt diferent. «El teatre s’ha recuperat molt més ràpid després de la pandèmia que el cine perquè tothom s’ha acostumat a veure’l a casa», admet Passola, responsable de la programació a les dues sales de cine del Texas, una de de 66 i una altra de 161 places.

«Volem que la gent torni perquè a les sales és on veus i escoltes bé, on hi ha silenci i comparteixes emocions»

Isona Passola

«Volem que la gent torni perquè a les sales és on veus i escoltes bé, on hi ha silenci i comparteixes emocions. Tant si rius com si tens por o plores, és millor fer-ho junts». El Texas tindrà cine, teatre, bar i no descarten oferir música. «Cal deixar de veure les sales de cine com un espai passiu i enfocar-les com un punt de trobada atractiu. Per això és important el bar, que estarà just a l’entrada, el primer que es veurà», comenta. No descarten muntar maridatges entre cine i teatre. D’idees no els falten.

Com en l’última etapa quan el director Ventura Pons va pilotar el local, la programació se centrarà en pel·lícules catalanes i europees que normalment estan massa poc temps a la cartellera. S’exhibiran en català, doblades o amb subtítols. «Però també intentarem posar ‘blockbusters’ i films ‘crispeters’ per atraure un altre públic», diu Passola.

«Servirà de pas intermedi entre una sala petita i una de gran»

Rubén Garcia

Notícies relacionades

«El teatre s’ha preocupat molt per arribar a la gent perquè no teníem mitjans per fer grans campanyes. El cine ha de desenvolupar, com ha fet el teatre, programes per a estudiants que acostin el cine a les aules», afegeix Cisquella. El teatre del Texas es convertirà en espai natural per fer el salt a obres que hagin funcionat bé en sales de proximitat. «Servirà de pas intermedi entre una sala petita i una de gran», assenyala Rubén Garcia.

La Flyhard ha creat muntatges com ‘Ovelles’, que va donar el salt al Poliorama. Però no és fàcil passar d’un local de 40 butaques a un de 700. «També hi ha companyies ja assentades que busquen sales d’aquesta mida», afegeix. De moment ja tenen «un munt» de propostes d’espectacles que busquen una sala de les seves característiques a Barcelona i mantenen oberta la bústia, un bon termòmetre per sondejar la creativitat a Barcelona. El més difícil serà escollir.

Temes:

Teatre Cine