Història i esport

El Barça en la Guerra Civil: de l’afusellament del president al canvi forçat en l’escut

‘En guerra’, la nova novel·la de l’historiador Enric Calpena, repassa els esdeveniments de la Guerra Civil a Barcelona a través de la història blaugrana

El Barça en la Guerra Civil: de l’afusellament del president al canvi forçat en l’escut

EFE / MARTA PÉREZ

2
Es llegeix en minuts

¿Què seria Catalunya sense el Barça? Segons Enric Calpena, una terra i una societat molt diferents de les que coneixem avui dia. El periodista es defineix com a «gens aficionat a l’esport ni al futbol», no obstant, veu en el club una entitat històrica des de la qual retratar els successos de la Guerra Civil a Barcelona, entre el 1936 i el 1939, quan la institució esportiva també va córrer perill de desaparèixer. 

La seva nova novel·la, ‘En guerra’ (Edicions 62), comença amb l’afusellament del llavors president del FCB i diputat d’Esquerra Republicana, Josep Sunyol, l’agost del 36. Una mort que deixa orfe l’equip, amb molts directius i jugadors il·localitzables, i amb una situació de completa incertesa sobre el futur que viurà el Barça, la república i el país en general. Davant el descontrol, és el secretari de la junta, Rossend Calvet, qui es posa al comandament de la situació. Sense saber bé cap a on tirar i amb l’única intenció de mantenir viu el seu treball i els seus, s’acabarà convertint en una espècie d’heroi anònim i en el protagonista del llibre.  

«He parlat amb la seva família, volia saber com era la seva vida quotidiana, on vivia, quina relació tenia amb la gent, els seus hàbits [...]. Es tracta de reivindicar el pilar de la institució, qui la va aguantar. Tots recordem els grans noms, però de sobte et trobes amb gent que va tenir un paper capital en la història i de la qual gairebé no es parla», explica l’autor. 

Un club castigat pel franquisme 

En meitat d’una situació econòmica dramàtica ocasionada pel conflicte i amb l’objectiu de recaptar fons, el primer equip va viatjar en gira per Mèxic i els Estats Units, on van jugar un total de 14 partits durant l’estiu del 1937, a canvi d’uns 15 mil dòlars. Allà, en terres americanes el Barça va ser vist com un ambaixador del republicanisme, la qual cosa no va resultar ben rebuda per les forces de la dictadura, enfocades a eliminar qualsevol element que fes referència a la catalanitat. 

Notícies relacionades

En els anys següents, i com molts altres grups, el club es va convertir en objectiu del règim, fins que va quedar totalment sotmès al seu control. Les oficines, situades al carrer Consell de Cent, van ser bombardejades el 1938 per un impacte que va fer caure parcialment l’edifici, i va reduir a ferralla els gairebé 300 trofeus que l’entitat va aconseguir en el seu primer terç de vida. També es va imposar un canvi en l’escut, del qual es va eliminar la bandera catalana, i en les seves sigles, que van passar de ser FCB (Futbol Club Barcelona) a CFB (Club de Futbol Barcelona) d’acord amb la castellanització del seu nom.

‘En guerra’ repassa el passat de Catalunya a través de la trajectòria d’un equip. Una novel·la que no subestima el paper de l’esport en els moviments de masses, però que tampoc el converteix en l’únic eix narratiu. «Aquest no és un llibre només per als fans del futbol, no és l’important, és el motor narratiu d’una història que va més enllà dels partits i que pot interessar a tothom», aclareix Calpena.