Costa Brava literària

La casa de Palamós on Truman Capote va escriure ‘A sang freda’ es converteix en una residència d’escriptors

  • L’imperi Finestres obre la llibreria especialitzada més gran en arts de Barcelona

  • Roser Cabré-Verdiell i Miguel Ángel Oeste guanyen els Premis Finestres de Narrativa en català i castellà

  • El Conservatori del Liceu estrena la sala de concerts Live Room

La casa de Palamós on Truman Capote va escriure ‘A sang freda’ es converteix en una residència d’escriptors

Joan Castro

3
Es llegeix en minuts
Leticia Blanco

S’ha escrit molt sobre l’estada de Truman Capote a la Costa Brava els estius de 1960, 1961 i 1962. L’escriptor nord-americà ja era en aquell moment increïblement famós (s’havia començat a rodar la versió cinematogràfica d’‘Esmorzar amb diamants’ que catapultaria la seva carrera) i va decidir allunyar-se de l’enfeinat Nova York, on portava una intensa vida social, per concentrar-se i escriure la que seria (i va acabar sent) la seva gran obra, ‘A sang freda’. A la costa catalana va arribar acompanyat de la seva parella de llavors, Jack Dunphy, milers de folis amb anotacions sobre el crim d’Holcomb, Kansas, que va inspirar A sang freda i diversos animals de companyia: dos gossos, un d’ells cec, una gata i 25 maletes. 

Capote es va allotjar en diferents llocs a la Costa Brava: a l’Hotel Trias de Palamós, en una casa amb vista a la petita platja de la Catifa, en un xalet de Sant Antoni de Calonge i a Cala Sènia, després d’una estada una mica fatídica a Còrsega. A la costa catalana va trobar l’anonimat i la tranquil·litat necessària per escriure. Arribava en les albors de la primavera i marxava quan començava a refrescar, amb l’inici de la tardor. En total, l’autor de Plegarias atendidas va estar uns 18 mesos disfrutant del clima mediterrani mentre produïa algunes de les millors pàgines de la literatura i inaugurava un nou gènere, el Nou Periodisme. En l’última de les seves estades, a Cala Sènia, es va allotjar en una casa senyorial que en aquell moment pertanyia a Luis Urquijo, el marquès d’Amurrio, i que després va comprar la família Ferrer-Salat. I aquesta mateixa casa és, des de fa uns mesos, una residència per a joves escriptors. Cal veure si les seves parets i les seves esplèndides vistes al Mediterrani els proporcionaran la mateixa inspiració que a l’autor d’‘Otras voces, otros ámbitos’.

Notícies relacionades

La iniciativa, que es presentarà de manera oficial d’aquí uns mesos, fa un temps que opera sotto voce. Per la residència han passat ja autors com la catalana Irene Solà, el poeta costa-riqueny Luis Chaves i l’escriptora irlandesa Nicole Flattery. La periodista i escriptora argentina Leila Guerriero està preparant un assaig que per primera vegada documentarà a fons l’estada de Capote a Palamós. I segons fonts consultades, la direcció literària de la residència està en mans d’un professional que hi havia treballat anteriorment a la Fundació Santa Maddalena, una altra residència per a escriptors ubicada a la Toscana per on ha passat la ‘crème’ literària internacional, de Zadie Smith a Michael Cunningham, Annie Ernaux, Maggie O’Farrell o Emmanuel Carrère, un projecte de la baronessa Beatrice Monti della Corte von Rezzori.

Transformar la casa d’estiueig a Palamós en residència literària és una més de les iniciatives de Sergi Ferrer-Salat (Barcelona, 1968), la vinculació del qual al mecenatge cultural s’ha intensificat en els últims anys en l’àmbit literari amb l’obertura de dues llibreries, les Finestres (afrontades en els números 249 i 250 de Consell de Cent), una editorial i un premi especialitzat en còmic català, dos premis literaris més (a la millor narrativa en català i castellà) i dues beques per promoure l’assaig en castellà i català que en total reparteixen 90.000 euros entre creadors cada any. La Fundació Ferrer-Salat atorga els premis Reina Sofia de creació musical des de fa més de 20 anys i té una especial vinculació amb el Conservatori del Liceu, a ple cor del Raval, on fa uns dies inaugurava un renovat bar i una nova sala de concerts especialitzada en jazz amb una programació gratuïta cada dimecres i dijous.