Estrena de ‘Llaman a la puerta’

M. Night Shyamalan: «Pot ser que sigui naïf, però crec que hi ha una força més enllà de nosaltres»

  • El director torna a ser fidel al seu esperit a la seva nova pel·lícula, protagonitzada per Dave Bautista, en la qual trobem els ingredients fonamentals del seu cine per parlar de l’apocalipsi a través d’una intriga plena de tensió, horror i dubtes.

  • M. Night Shyamalan: «M’agrada pensar, quan dirigeixo, que soc un cuiner de sushi»

  • De vegades veig viu M. Night Shyamalan

M. Night Shyamalan: «Pot ser que sigui naïf, però crec que hi ha una força més enllà de nosaltres»

EPC

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La fórmula Shyamalan no falla. Pocs personatges, un espai únic i una història en la qual les pors i la tensió es desencadena i, el més important, no paren de passar coses tota l’estona perquè nosaltres gaudim. Diu el director que les pel·lícules són com el sushi, que és millor desposseir-les de tots els elements i quedar-se amb l’essencial, amb un producte de bona qualitat. És per això que el seu lema és ‘menys és més’. No sempre ha sigut així. Els seus fracassos més grans van ser precisament superproduccions, en especial ‘After Earth’. Després d’aquesta decepció, va decidir reformular-se. «El sistema no funcionava per a mi i aquest rebuig em va fer pensar, ¿com explicaré a partir d’ara les meves històries? Així que vaig decidir finançar-les jo mateix, hipotecar casa meva. Ara tinc una relació més saludable amb Hollywood perquè jo soc l’amo dels meus projectes, jo trio i ningú em qüestiona», diu el director durant la seva visita a Madrid per presentar la seva última pel·lícula, ’Llaman a la puerta’. 

Aquí torna a abordar un dels seus temes favorits, l’Apocalipsi. En una cabana perduda en un bosc, un matrimoni gai passa uns dies junt amb la seva filla adoptada quan hi irrompen quatre desconeguts dient-los que en ells hi ha la salvació de la humanitat i que un s’haurà de sacrificar. ¿Es tracta d’uns bojos o diuen la veritat? Vet aquí la qüestió. Per al director era un ingredient més per connectar-lo amb el món en el qual vivim, ple de fake news, negacionistes i teories de la conspiració. Tota aquesta bogeria, diu, es troba a l’ambient, però és ferm defensor que ens arriben senyals per tot arreu que el món no va bé. També reconeix que es declara fan absolut d’aquesta mena de relats en els quals la fi del món pot arribar de la manera més inesperada i cita com a referències ‘La nit dels morts vivents’, de George A. Romero i ‘Els ocells’, d’Alfred Hitchcock, amb qui tantes vegades se l’ha comparat i del qual ha recollit el testimoni a l’hora de fer petits cameos a les seves pel·lícules. Sí, a ‘Llaman a la puerta’, Shyamalan també hi surt. 

Al principi de la seva carrera li deien el messies del cine. Les seves pel·lícules sempre han tingut un punt transcendental, i s’han convertit en metàfores recargolades del nostre temps, però en realitat no té res a veure amb la religió, ell defensa la mitologia. «M’agrada configurar una mitologia i plasmar-la com si fos real. Així, el diví, l’impossible, es converteix en terrenal», explica. I afegeix una anècdota sobre el seu pare. Quan era jove va anar que li llegissin la mà i li van dir que el seu nom seria conegut als set oceans. Ell va pensar que l’única manera en què això podia passar era que cometria un crim, així que es va espantar. Anys més tard, quan va anar a l’estrena d’‘El sisè sentit’, ho va entendre, perquè el seu fill es diu com ell. «Pot ser que sigui naïf, però crec en aquestes coses, que hi ha una força més enllà de nosaltres, tot i que no em considero una persona creient de manera convencional». 

La seva nova pel·lícula està basada en la novel·la de Paul Tremblay ‘La cabaña del fin del mundo’, però per a aquells que l’hagin llegit, trobaran canvis substancials, sobretot en el final. I és que al director li agraden les sorpreses, sempre ha sigut famós pels girs de guió, per aquests clímaxs en els quals es capgira el relat per encaixar totes les peces de manera reveladora. Així que cap espòiler, sisplau, una qüestió que el preocupa especialment per no arruïnar l’experiència del primer visionament. 

Notícies relacionades

Està molt orgullós de la sèrie que ha creat per a Apple TV, ’Servant’, que en aquests moments es troba en l’emissió de la quarta temporada, a punt d’acabar. Hi debuta com a directora la seva pròpia filla, Ishana Shyamalan, que sembla que segueix a la perfecció els passos del pare. «Recordo quan vam enviar els tres primers guions. Ens van dir, «està molt bé, però els personatges no han sortit de la casa encara». Van continuar rebent guions, va acabar la primera temporada i em van preguntar: ‘¿però això canviarà?’ Mireu, us seré sincer, és que no sortiran de la casa, mai», riu. 

M. Night Shyamalan per fi ha aconseguit trobar un equilibri en la seva carrera, sobretot des de ’La visita’, produint els seus propis relats i ara la seva relació amb Hollywood és la de mera plataforma de distribució. «Ara puc prendre decisions sense necessitat de fer preguntes». En aquest sentit, també pot ser capaç de muntar una pel·lícula sense estrelles. A ‘Llaman a la puerta’ l’aposta era arriscada, però segura. Va recórrer a Dave Bautista, que ha passat de la lluita lliure al cine i és ben conegut per la saga de ‘Guardianes de la galaxia’ i ha treballat amb directors com Denis Villeneuve a ‘Blade Runner 2049’ i ‘Dune’, tot i que mai havia abordat un paper tan complex com en aquesta ocasió. «Quan el veus impressiona, perquè és com una mola, però té una part molt delicada i innocent i puc assegurar que pocs actors són capaços de memoritzar monòlegs de cinc pàgines i clavar-ho en unes quantes preses».