Cançons amb estilet

Shakira no va ser la primera: cinc grans cançons de despit més

La traïció amorosa és un poderós motor del cançoner universal, com recorden aquests temes portadors de rancor, ràbia i sarcasme

Shakira no va ser la primera: cinc grans cançons de despit més

Archivo

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

‘You’re so vain’, Carly Simon

La cantautora neoyorkina va abonar el misteri sobre el personatge que el 1971 la va impulsar a escriure aquest tema, amb una tornada que diu: «Ets tan vanitós / que segurament creus que aquesta cançó és sobre tu». El 2015, promocionant el seu llibre de memòries, va confirmar que, almenys, una part del text apunta a Warren Betty. La segona estrofa comença dient: «Em vas tenir fa uns anys, quan jo encara era bastant ingènua». Queda obert si altres versos apunten a figures que s’havien creuat en el seu camí, com Kris Kristofferson, Mick Jagger o Cat Stevens.


‘Rata de dos patas’, Paquita la del Barrio

«‘Rata inmunda / Animal rastrero / Escoria de la vida / Adefesio mal hecho…’», recita amb delit aquesta cantant mexicana de cançó ranxera. Aquesta oda al rosegador de forma humana en un dels ‘musts’ del seu repertori ric en trofeus enrabiats com ‘Tres veces te engañé’, ‘Hombres malvados’ o ‘Me saludas a la tuya’. Tot i que aquí, el seu autor, Manuel Eduardo Toscano, confessa que no es va inspirar en la fidelitat amorosa, sinó en un subjecte polític, el detestat president Salinas de Gortari.


‘Go your own way’, Fleetwood Mac

Fita d’una dels ‘divorce albums’ més sonats del rock, ‘Rumours’ (1977), el va escriure el guitarrista Lindsey Buckingham després de la separació de la seva companya de grup, Stevie Nicks. El fons ressentit d’alguns versos va suscitar queixes de la cantant, sobretot quan diu: «Enrotllar-te amb d’altres és tot el que vols fer». Li va demanar que fes el favor d’eliminar aquesta frase, segons ella aliena a la realitat, però ell s’hi va negar, provocant que Nicks hagués de cantar sobre la seva separació des d’un punt de vista que deplorava. Continua sent un dels temes del grup més escoltats (725 milions de reproduccions a Spotify).


‘Hey’, Julio Iglesias

Notícies relacionades

Quatre dècades abans del cas Shakira-Piqué, la separació de Julio Iglesias i Isabel Preysler va comptar també amb la seva banda sonora per distreure la ciutadania. Dards del cantant cap a la seva ex, que, suposadament, sostenia en els seus cercles amistosos que Julio continuava enamorat d’ella. «‘No vayas presumiendo por ahí, diciendo que no puedo estar sin ti, ¿tú qué sabes de mí?’». El cantant es fa gran com a galant romàntic ferit, en línia amb la seva agenda promocional: «‘No creas que te guardo algún rencor, / es siempre más feliz quien más amó / Y ese siempre fui yo¡».


‘Don’t hurt yourself’, Beyoncé

Les infidelitats del seu marit, Jay-Z, floten en diverses cançons de l’àlbum ‘Lemonade’ (2016), amb mostres explícites com aquest tema enfadat i desafiador. «¿Qui cony et creus que ets? No t’has casat amb una qualsevol, noi», li recorda cordialment, abans de recordar-li la seva independència («guarda’t els teus diners, jo tinc els meus») i advertir-li que aquesta és la seva «última oportunitat». Del següent disc, ‘Renaissance’ (2022), i de la multiplicació de la seva família (ja són tres els fills), es dedueix que la senyora Knowles-Carter va concedir el perdó al marit tarambana.