Relleu

José Luis de Vicente dirigirà el Museu del Disseny de Barcelona

L’investigador cultural, ara en el LlumBCN i el Sónar +D, assumirà el càrrec al febrer en substitució de Pilar Vélez amb un projecte que aposta per nous formats

José Luis de Vicente dirigirà el Museu del Disseny de Barcelona

ACN / GUILLEM ROSET

3
Es llegeix en minuts
EFE

L’investigador cultural i comissari d’exposicions José Luis de Vicente assumirà el pròxim febrer el càrrec de director del Museu del Disseny de Barcelona després de ser seleccionat en el concurs públic per substituir l’anterior directora, Pilar Vélez, baixa per jubilació.

Especialitzat en cultura digital, art i tecnologia, De Vicente (Granada, 1973) compta amb una llarga trajectòria desenvolupant projectes en la intersecció entre tecnologia, art, disseny i innovació social. Del seu projecte se n’ha valorat la definició d’un marc estratègic en el qual destaca l’«aposta per nous formats i plataformes que aporten un plus d’innovació i experimentació i que es posiciona molt bé en el context actual i internacional, tenint en compte col·lectius diversos, així com entitats veïnals.»

Segons recull l’informe de valoració, es tracta d’un projecte que «encarna la il·lusió, l’emoció i el desig d’una nova etapa per al Museu del Disseny de Barcelona, en la qual l’equipament ha de tenir un paper articulador amb el teixit cultural i artístic de la ciutat, en el marc de la nova centralitat cultural que representa la plaça de les Glòries», on s’ubica el centre.

Posar en valor les col·leccions

En la primera intervenció davant la premsa, De Vicente ha dit que la seva intenció és «posar en valor les col·leccions del museu», perquè «una col·lecció és un objecte viu, que permanentment s’està mirant a si mateixa», i tenint en compte que «una col·lecció és patrimoni i historia, però també és un instrument fonamental per entendre on som, qui som i entendre noves visions».

El nou director ha recordat, a més, que «tots els museus del món estan immersos en processos de reflexió sobre temes com la descolonització, l’obertura a allò no representat», i dins del món del disseny les preguntes també són recurrents: «Ens interroguem sobre què és disseny, quins en són els límits i quines respostes pot donar per solucionar els problemes de la societat.»

Relació amb el barri

Ha remarcat també que iniciarà un procés d’escolta de l’equip que «va arrencar el museu de zero» així com de les entitats vinculades a l’edifici, el Foment de les Arts i del Disseny (FAD) i la Fundació BCD (Barcelona Centre de Disseny), i de la comunitat del disseny de la ciutat, que compta amb 20 escoles. Partint de la idea que el disseny és una de les arts que té una relació més directa amb la indústria, De Vicente ha pensat el projecte «en relació amb el barri on hi ha el museu, el Poblenou, amb la ciutat i la resta de les institucions culturals», i establint xarxes a Catalunya, Espanya i en l’àmbit internacional.

Després de la incorporació a la direcció del Museu del Disseny, De Vicente abandonarà les seves actuals responsabilitats com a director artístic del LlumBCN, el festival d’arts lluminoses de Barcelona, i del Sónar +D, el congrés de cultura digital i tecnologies creatives del Festival Sónar de Barcelona, iniciat el 2013.

Procés de selecció

Notícies relacionades

En el procés de selecció s’ha comptat amb el suport d’una comissió assessora d’experts, que han destacat la capacitat d’innovació del projecte guanyador. Al concurs, que va començar el maig del 2022, s’hi van presentar 19 aspirants, dels quals dos van quedar exclosos per no ajustar-se a les bases. A més de complir els requisits de la convocatòria, les persones aspirants havien de presentar un projecte que recollís un pla director sobre la direcció del Museu del Disseny de Barcelona.

La comissió assessora ha estat integrada pel crític i professor d’història de l’art Miquel Molins, la museòloga Marta Montmany, l’editor Ramon Prat (ACTAR), l’investigador cultural Jaron Rowan, la dissenyadora d’il·luminació i escenògrafa Maria Güell i l’arquitecta i comunicadora Nuria Moliner.