Tradició musical

Els 10 concerts per celebrar el Nadal a Barcelona

La música sacra de Bach, de Händel i les nadales brillen en aquestes dates en sales i auditoris

Els 10 concerts per celebrar el Nadal a Barcelona
4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Retrobar-se amb la tradició és fàcil durant aquestes festes. Són molts els espectacles i concerts que celebren el Nadal. Tot seguit, 10 propostes per disfrutar a Barcelona aquest any.

Conte de Nadal

Experiència màgica que trasllada el famós conte de Charles Dickens amb música del savi Albert Guinovart i imatges sobre sorra, dibuixades ‘in situ’ i projectades en una pantalla. L’especialista a representar les escenes visualment en pocs i encertats traços és Borja González, de la companyia Ytuquepintas, i la música està interpretada pel Cor Infantil Amics de la Unió, juntament amb l’orquestra del Gran Teatre del Liceu. Recomanat a partir de 8 anys.

Liceu. Diumenge 11, 11.30 hores. 10-29 euros.

Bach i Händel al Palau


Una vetllada de música sacra amb dos mestres del Barroc, Händel i Bach. Els salms brillants i de celebració de Händel units a dues cantates de Bach, una per donar la benvinguda al primer diumenge d’advent i una altra per a l’arribada de Crist. Pau Jorquera al capdavant del Bach Collegium Barcelona i el Cor de Cambra del Auditori Enric Granados de Lleida dirigeix el concert amb Maria Espada, soprano, i Joan Francesc Folqué, tenor junt amb guanyadors de la Salvat Beca Bach 2023: Maëlys Robinne, soprano; Gabriella Noble, mezzo, i Timothy Edlin, baix. Es pot contractar un ‘tour’ amb audioguia per l’auditori modernista del Palau abans del concert.

Palau de la Música. Diumenge 11. 17.30 hores. De 30 a 45 euros.

‘Así canta Jerez en Navidad’


El Teatre Apolo acull l’equip d’‘Así canta Jerez en Navidad’ per demostrar-nos que la simbomba torna amb força. Alegria i sentiment, guitarres, palmes, cant i ball s’uneixen en un espectacle flamenc ple de tradició amb la idea de transmetre esperança i il·lusió davant la celebració de l’arribada del fill de Déu a ritme de nadales i cançons de Nadal. La celebració andalusa que es feia als patis de veïns i corrals s’ha estès des d’anys a moltes penyes flamenques i barris.

Teatre Apolo. Dilluns 12. 20 hores. 30 euros

Oratori de Nadal

El Cor de Nens de Windsbach, un dels cors de veus blanques masculines més reconeguts d’Alemanya i l’Orquestra Barroca de Sevilla, gran especialista en música antiga, ofereixen l’’Oratori de Nadal’ de J.S.Bach dirigits per Ludwig Böhme. Com a solistes hi ha Isabel Schicketanz, soprano; Marie Henriette Reinhold, alt; Patrick Grahl, tenor, i Thomas Laske, baix. Bach amb criteris historicistes per reviure el Nadal fidels a la tradició.

Palau de la Música. 13 de desembre. De 34 a 124 euros.

Concert de Nadal amb acordions

No és habitual escoltar valsos i polques de Strauss amb acordions. Aquesta música més composicions de Piazzolla, Falla i Vives, entre d’altres, completa el programa preparat per l’Orquestra de Cambra d’Acordions de Barcelona (OCAB), fundat el 1948 per Pepita Sellés. Val la pena descobrir la primera orquestra d’acordions cromàtics creada a Espanya, famosa per la seva fidelitat d’interpretació. Un concert diferent i singular.

Auditori. Dissabte 17, 18.30 hores. 14-22 euros.

El Messies


El polifacètic contratenor argentí Franco Fagioli torna però aquesta vegada dirigirà ‘El Messies’ de Georg Friedrich Händel amb l’Orchestre de l’Opéra Royal de Versalles i el Cor de Cambra que es repetirà el 17 i 18 a la Chapelle Royale de Versalles. Comptarà com a solistes vocals amb Marie Lys (soprano), Margherita Maria Sala (contralt), Pablo Bemsch (tenor) i Alex Rosen (sota).

Palau de la Música Catalana. Dijous 15 de desembre, 20 hores. 20-85 euros.

Marta Mathéu celebra el Nadal amb la Banda Municipal

Una de les grans sopranos líriques catalanes, Marta Mathéu, actua amb la Banda Municipal que dirigeix José R. Pascual-Vilaplana i cada vegada té més adeptes. El variat programa inclou des de les ‘Nadales catalanes’ de Salvador Brotons a l’estrena d’una nova versió adaptada per a banda simfònica de ‘Quatre cançons populars catalans’, d’Albert Guinovart. Per obrir boca, ‘A Christmas overture’, de Nigel Hess, una peça inspirada en diferents nadales.

Auditori. Diumenge 18. 18 hores. 12-16 euros.

‘El Messies’ participatiu

L’oratori de Händel és un clàssic del Nadal i adquireix una altra dimensió interpretat per 500 cantants amateurs que uneixen les seves veus en en un concert únic amb el Cor de Cambra de Granollers, el Cor infantil Virolet i veus de la Coral Simfònica Vozes, diririgits per Manel Valdivieso. El concert compta amb la fantàstica formació Vespres d’Arnadí i solistes com Leonor Martínez, soprano; Cristina Segura, contralt; Jorge Navarro, tenor i Josep-Ramon Olivé, baríton. Auditori. Divendres, 23. 20 hores. 10-45 euros.

‘El trencanous’

Rubén Gimeno, extitular de l’OSV, dirigirà també ‘El trencanous’ amb l’aportació visual dels dibuixos de sorra de la Companyia Borja Ytuquepintas i Lluís Posada, com a narrador. Es tracta d’una versió reduïda del ballet de poc més d’una hora de durada en la qual el popular conte del soldadet de plom i la ballarina s’explica amb la música i imaginatius traços sobre sorra realitzats en directe i projectats en una pantalla.

Palau de la Música. Diumenge 25, 19 hores. Divendres 6 de gener i dissabte 7, tots dos a les 18 hores. 28-48 euros

Concert de Sant Esteve

Els Amics de les Arts participen aquest any en el tradicional Concert de Sant Esteve, protagonitzat com és tradició per tota la gran família coral de l’Orfeó Català al Palau de la Música Catalana. Oferirà per primera vegada en directe ‘Vides llunyanes’, nadala gravada amb l’Orfeó Català i cantaran un altre tema que prefereixen no revelar. Els artistes associats al Palau tindran un protagonisme especial. De Jordi Domènech s’estrenarà la suite de nadales ‘I va arribar Janus’ que inclou el poema ‘Adorm l’afany’ d’Eduard Escoffet i del compositor Ferran Cruixent, el Cor de Cambra interpretarà ‘Advent’. Les entrades solen esgotar-se. El retransmeten en directe Palau Digital i TV-3.

Palau de la Música. Dilluns 26. 19.00 hores. 20 euros

Temes:

Música