Crítica de cine

‘El protector’, amb Antonio Banderas: el sicari desencisat

  • En els últims anys, l’actor malagueny ha trobat el gust en l’‘action hero’, tot i que gairebé sempre des del costat fosc, mostrant la seva imatge més expeditiva i mig nihilista

‘El protector’, amb Antonio Banderas: el sicari desencisat

Vertice 360

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

‘El protector (The enforcer)’ ★★

Direcció  Richard Hughes

Intèrprets  Antonio Banderas, Kate Bosworth, Mojean Aria

Estrena  9 de desembre del 2022

L’Antonio Banderas que treballa a Hollywood està condicionat, tret d’excepcions, a una imatge hispana molt concreta. En els últims anys, a més, ha agafat el gust a l’‘action hero’, tot i que gairebé sempre des del costat fosc: ‘Bullet head: trampa mortal’, ‘Mariposa negra’, ‘Actos de venganza’ i ‘Security’ han mostrat la imatge més expeditiva i mig nihilista de l’actor malagueny quan ha d’empunyar una arma o repartir cops de puny.

Notícies relacionades

‘El protector’ incideix en la mateixa línia. Sembla una pel·lícula sense guió que ho fia absolutament tot a la imatge desencisada de Banderas, ben diferent, per exemple, de la que mostra en el cine d’Almodóvar, una característica que dona fe de la seva ductilitat. En la primera escena se’l veu caminar malferit per una platja de Miami a trenc d’alba. Tot i que el film torna al passat per explicar-nos el que li ha passat al personatge, un sicari violent però no arrogant, sabem que no hi ha marxa enrere: el destí d’aquest protector està escrit des de les imatges inicials.

La resta del film s’adorna amb la relació d’amistat que estableix amb un jove lluitador, del qual es converteix com en una mena de mentor, i amb una jove a la qual ajuda quan arriba a Miami i que l’endemà descobreix que ha sigut segrestada per una banda amb qui la seva cap té negocis. Farcit rere farcit només salvat per la presència –no exempta de vegades de cansament i ironia– de l’actor.