Augment del pressupost

La Generalitat destinarà l’1,5% del seu pressupost a Cultura, que suma 100 milions més

El departament que lidera Natàlia Garriga preveu arribar al desitjat 2% al final de la legislatura

La Generalitat destinarà l’1,5% del seu pressupost a Cultura, que suma 100 milions més

EPC

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

«La proposta de pressupost del Departament de Cultura per al 2023 preveu un increment de 100 M€ i arribaríem a l’1,5%, en el camí cap al 2% que estem fent en diàleg constant amb el sector», ha explicat la consellera Natàlia Garriga aquest matí a la sortida d’una reunió entre els membres de la plataforma Actua Cultura i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al Palau de la Generalitat. 

Fa anys que la plataforma Actua Cultura demana que el 2% del pressupost anual de la Generalitat es dediqui a la cultura. L’any passat es va passar de l’1,1% a l’1,3% i de cara al 2023 s’han aconseguit dues dècimes més, l’1,5%. 

Aragonès s’ha reunit aquest matí amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, junt amb diversos representants del sector cultural: Isabel Vidal, representant d’arts escèniques; Joan Sala, representant de l’àmbit editorial; Eva Faustino, representant de l’àmbit musical; Montserrat Bou, representant del sector audiovisual, i Joan Anton Maragall, d’arts visuals. 

Notícies relacionades

És la primera vegada que el President i el Govern convoquen el sector cultural per comunicar la seva proposta de pressupost per al sector. Garriga ha afirmat que hiha un compromís per part del Govern d’«arribar al 2% a final de legislatura» i ha recordat que l’últim any ja es va passar de l’1,1% a l’1,3%, amb un increment net de 70 M€. Amb aquesta pujada i a falta que s’arribi a un acord polític per aprovar els comptes, el pressupost del departament quedaria en un total de 476 M€.

«Tots els països que aspiren a tenir una societat democràtica, igualitària, creativa, moderna, singular i al mateix temps universal, saben que la cultura ha de ser en el centre de les seves polítiques», ha remarcat Garriga. «Fa molt temps que diem que la cultura és una de les principals eines de les quals disposem per transformar el nostre entorn i apoderar la ciutadania. La cultura és la quarta pota de l’Estat del Benestar», ha afegit.