Cap als Oscars

Vicky Krieps: «La majoria de gent del cine creu que el públic és estúpid»

L’actriu estrena aquest divendres ‘Corsage’, on interpreta Isabel de Baviera, més coneguda com a Sissí

Krieps va guanyar el premi a la Millor Actriu al Festival de Cannes pel seu paper a la pel·lícula

Vicky Krieps: «La majoria de gent del cine creu que el públic és estúpid»

EPC

  • Les princeses estan tristes, adeu al conte de fades

  • ’El hilo invisible’: alta costura cinematogràfica

5
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Es va donar a conèixer el gran públic al costat de Daniel Day-Lewis a ‘El hilo invisible’ (2017), l’obra mestra de Paul Thomas Anderson, però el millor aparador fins ara del seu talent és la pel·lícula gràcies a la qual va obtenir un premi interpretatiu a l’últim Festival de Cannes, i que ara arriba a Espanya. ‘L’emperadriu rebel’ se situa el 1877, just abans del 40è aniversari d’Isabel de Baviera, per imaginar una versió de la princesa que és molt diferent del candit retrat ofert al seu dia per la trilogia ‘Sissí’ –aquí el personatge fuma, beu, es droga, es tatua, desafia el seu marit i el protocol i, si és necessari, fins i tot fa gestos obscens–, i gràcies a la qual l’actriu luxemburguesa ja sona com a probable candidata a l’Oscar.

A ‘L’emperadriu rebel’, vostè ofereix el que per a molts és el seu treball interpretatiu més aconseguit fins ara. ¿Com li prova aquest reconeixement?

És francament gratificant perquè, al cap i a la fi, per a mi protagonitzar aquesta pel·lícula és com un acte d’alliberament o fins i tot d’insurrecció. Perquè ‘L’emperadriu rebel’ surt d’una idea meva, i perquè està protagonitzada per un personatge que ni és amable ni intenta ser-ho, i això va fer que per construir el projecte haguéssim de suportar molt d’escepticisme. La majoria de gent que treballa al món del cine creu que els espectadors són estúpids, però l’acollida que aquesta pel·lícula està tenint demostra que no ho són.

Molta gent sap d’Isabel de Baviera exclusivament a través de les pel·lícules de la saga ‘Sissí’. ¿Com va conèixer vostè la seva figura?

Jo vaig créixer en una casa molt rockera, i una mica ‘hippy’, en la qual les pel·lícules de princeses no tenien cabuda. El meu primer contacte amb Isabel de Baviera va ser ‘Sissí’, però perquè m’ho vaig arranjar per veure una d’aquestes pel·lícules a casa dels nostres veïns. Posteriorment, ja adolescent, em va caure a les mans una biografia d’ella, i al llegir-la vaig sentir que era una dona intrigant, i molt desconcertant. ¿Per què amb prou feines menjava? ¿Per què era tan reticent a ser retratada? ¿Per què estava tan obsessionada amb el fitnes? Vaig comprendre que la imatge popularitzada per ‘Sissí’ era pura fantasia. 

¿És rebatre aquesta imatge el motiu pel qual va decidir protagonitzar ‘L’emperadriu rebel’? 

N’és un, per descomptat. Ella va ser la primera víctima de la cultura de la celebritat. Europa sencera va decidir que era la dona més bonica del continent, s’hi van obsessionar i van decidir que eren els seus amos, i que tenien dret a opinar sobre tot allò relacionat amb la seva vida. Tot això va exercir una enorme pressió sobre ella, que era una dona interessada en política, més interessada a viatjar que a anar a balls i recepcions, i que va ser una de les primeres figures de la monarquia a criticar la institució. Aquest context va ser per a ella com una gàbia.

Romy Schneider, l’actriu que li va donar vida a ‘Sissí’, també va quedar tancada en una cosa semblant a una gàbia per culpa del personatge... 

Sí, era una actriu meravellosa que, com l’emperadriu, volia ser reconeguda per la seva feina i no per la seva bellesa. Les dues dones van patir moltíssim pel mateix motiu. En part, per a mi fer la pel·lícula ha sigut un intent de fer-los justícia a totes dues, de reivindicar-les i proporcionar-los una cosa que en vida no van poder tenir. Tot i que, en realitat, he fet la pel·lícula per a totes aquelles dones que alguna vegada han sigut prejutjades o manipulades perquè fossin mares, perquè es quedessin a casa, i perquè no fessin preguntes o aixequessin la veu. I aquest tipus d’esclavitud de les expectatives socials és una cosa que continua molt vigent. Cada vegada més.

¿Culpa d’Instagram?

En bona mesura. En l’actualitat, tots som una mica Sissí, obligats a oferir sempre una imatge atractiva i a sotmetre’ns constantment a l’avaluació de les altres. Ens hem convertit en els nostres propis espectadors i assetjadors; com més seguidors tenim, més temps hem de dedicar a satisfer-los. Aquest exhibicionisme és un virus, una pandèmia. I la bellesa física té més valor que mai, i això exerceix més pressió que mai sobre les dones. Em sembla repugnant.

¿Ha sentit vostè aquesta pressió?

Inevitablement. De petita sentia que havia de ser prou bonica, divertida i intel·ligent, malgrat que els meus pares no em van ensenyar res d’això. I durant molt de temps vaig pensar que hi havia alguna cosa defectuosa en mi, perquè cap noi em va demanar una cita fins que vaig complir 22 o 23 anys. I fins i tot avui sento aquesta pressió, cada vegada que passejo per una alfombra vermella m’enrojolo i començo a suar. I sovint em pregunto què pinto jo fent aquesta feina, i maquillant-me per a sessions fotogràfiques, i fent entrevistes com aquesta.

Fins ara, la pel·lícula que més sessions fotogràfiques i més passejos per l’alfombra vermella li ha proporcionat és ‘El hilo invisible’, el seu debut en el cine nord-americà. ¿Com va suportar la promoció?

No m’he sentit mai tan sola i tan buida com em vaig sentir durant les setmanes que vaig ser a Los Angeles promocionant aquesta pel·lícula. Vaig passar el temps posant-me vestits que altres persones havien escollit per a mi, pujant i baixant de cotxes i escenaris, somrient per contracte i notant com m’observaven i em jutjaven. Pensava que em tornava boja. Aquesta és una part de Hollywood en la qual, definitivament, no encaixo. I quan veig algunes de les meves col·legues vendre’s a si mateixes, i pidolar acceptació, em costa entendre-ho. 

Notícies relacionades

Pel que sembla, vostè porta a la sang el mateix tipus d’esperit rebel que atresora la seva versió d’Isabel de Baviera. El seu propi avi va ser un heroi de la resistència contra els nazis, ¿oi?

Sí, va estar pres en un camp de concentració, i aquesta experiència li va proporcionar la determinació per voler canviar el món. Posteriorment va arribar a ser ministre de Justícia de Luxemburg, i va ser el responsable de l’abolició de la pena de mort al país. En efecte, crec que n’he heretat certa actitud. Faig pel·lícules per parlar de coses incòmodes i explorar assumptes que són tabús. M’ho prenc com una missió. I l’experiència del meu avi en els camps m’ha empès a passar-me la vida llegint llibres d’història, per mirar d’entendre per què l’ésser humà pot arribar a ser tan atroç. Per descomptat, no he trobat la resposta.