El premi Documenta de novel·la queda desert per novena vegada

  • Irene Pujadas i Laia Viñas guanyen el premi Documenta ex-aequo

El premi Documenta de novel·la queda desert per novena vegada

Aniol Resclosa

1
Es llegeix en minuts
EFE

El jurat del premi Documenta, format per Jordi Cornudella, Albert Forns, Anna Punsoda, Èric del Arco i Eugènia Broggi, ha acordat per unanimitat declarar desert el premi 2022 al «no saber descobrir entre els originals presentats cap llibre que arribi als mínims de qualitat literària que caracteritzen el seu historial».

Dotat amb 5.000 euros a compte de drets d’autor i dirigit a obres inèdites d’autors menors de 35 anys, el guardó el convoquen des de l’any 2012 conjuntament la llibreria Documenta i L’Altra Editorial. Des dels seus inicis el 1980, el guardó ha quedat desert en nou ocasions: en els anys 1984, 1988, 1999, 2003, 2005, 2007, 2011, 2019 i aquest 2022.

L’última vegada va ser el 2019, quan el jurat va considerar que no hi havia entre les obres presentades cap que satisfés «les expectatives generades pel nivell i ambició literària» dels guanyadors d’altres edicions.

Notícies relacionades

Organitzada per la llibreria Documenta des de 1980 i conjuntament amb L’Altra Editorial des del 2012, la distinció va reconèixer l’any passat la novel·la ‘Distòcia’, de Pilar Codony, i en la seva trajectòria ha estimat altres títols com ‘La mort lenta’, de Xavier Mas Craviotto; ‘Els dics’, d’Irene Solà; ‘El forat’, de Jordi Amor; ‘Germà de gel’, d’Alicia Kopf; ‘Puja a casa’ de Jordi Nopca, i ‘La nostra vida vertical’, de Yannick Garcia.

En l’última dècada, la intenció del premi és «mantenir obertes les portes a noves propostes, sempre elaborades amb rigor, per donar una empenta a noves veus que s’interroguin sobre els temps actuals amb ulls frescos i esperit crític».