La gran cita del sector editorial

Zelenski insta a la Fira del Llibre de Frankfurt la unió d’Europa «per lluitar per la llibertat»

El president d’Ucraïna es dirigeix per videoconferència al sector editorial internacional

Zelenski insta a la Fira del Llibre de Frankfurt la unió d’Europa «per lluitar per la llibertat»

Twitter Feria del Libro de Fráncfort

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, s’ha dirigit a la comunitat internacional del món editorial aquest dijous, virtualment a través de videoconferència, en la segona jornada de la Fira del Llibre de Frankfurt en la qual Espanya és el país convidat d’honor i on, com ha recordat el mateix líder ucraïnès, falten dos països que abans eren habitualment presents: Rússia i l’Iran. «Es tornen menys presents en el camp de la cultura i al mateix temps més presents on tot es destrueix, no només la cultura sinó també la vida i els seus elements essencials», ha afegit.

«El que més necessita Europa ara és estar unida en la lluita per la llibertat», ha començat Zelenski: «En lloc d’exportar cultura, l’Iran exporta mort, en lloc d’importar cultura, Rússia importa mort, i després l’escampa», ha alertat, no només a Ucraïna sinó a «l’Europa unida».

«Quan les persones no tenen coneixement, són més fàcilment manipulables pels polítics», ha avisat també el líder ucraïnès, els missatges del qual s’han pogut escoltar des d’una gran pantalla davant l’auditori de l’Harmonie Hall del palau de congressos que acull la Fira de Frankfurt, una de les cites del sector del llibre més importants del món.

Zelenski ha al·ludit a Putin i la invasió russa d’Ucraïna valorant la importància de la cultura per combatre les mentides i difondre la veritat. «Crear, publicar i distribuir llibres sobre aquells que debilitaven Europa (...) La gent hauria de conèixer els que estaven apoderant els estats terroristes (...) Han de saber que la llibertat pot resistir fins i tot quan molts creuen que no és possible. El coneixement és la resposta als que tenen por, als que manipulen i als que no creuen. Llibres, documentals, articles, reportatges, aquestes són les respostes».

Ser testimonis

Zelenski ha convidat a visitar Ucraïna «editors, autors, empresaris i figures públiques, educadors, i periodistes» per ser testimonis i explicar el que hi passa, «les amenaces a què encara ens enfrontem (...) i que altres nacions d’Europa també podrien enfrontar».

Notícies relacionades

Després de les paraules de Zelenski han intervingut en l’acte Jesús Badenes, CEO de Grup Planeta, en representació del Convidat d’Honor, i Oleksander Afonin, President de l’Associació Ucraïnesa d’Editors i Llibreters. «Llegir desenvolupa l’empatia, un sentiment que necessitem més que mai en aquests dies. En els pròxims mesos i anys, tots junts, hem d’assegurar-nos de llegir autors ucraïnesos, augmentar la nostra cooperació amb els nostres homòlegs ucraïnesos i posar els nostres llibres a disposició a Ucraïna», ha assenyalat Badenes, oferint el suport del sector al país ara en guerra.

Està previst que dissabte vinent, la dona del president ucraïnès, Olena Zelenska, participi en una de les xerrades de la fira de manera presencial.