Distinció
Pepa Plana, Premio Nacional de Circo 2022
El guardó, dotat amb 30.000 euros, se li atorga «per ser pionera a posar la dona en el focus de la creació circense i, concretament, en l’àmbit del pallasso»

Pepa Plana ha sigut distingida aquest dijous pel Ministeri de Cultura i Esport amb el Premio Nacional de Circo 2022, dotat amb 30.000 euros, «per ser pionera a posar la dona en el focus de la creació circense i, concretament, en l’àmbit del pallasso».
El jurat, presidit pel director general de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), Joan Francesc Marco, també ha remarcat l’aportació i «innovació del llenguatge clownesc» de l’actriu i pallassa Pepa Plana (Valls, Tarragona, 1965).
Plana és l’ànima i directora artística de la companyia que porta el seu nom. La companyia Pepa Plana és un referent nacional i europeu en el gènere per la qualitat dels seus espectacles i per la seva contribució a la visualització de les pallasses.
Plana és també directora artística del Festival Internacional de Pallasses d’Andorra, una destacada cita de l’àmbit circense.
Llicenciada a l’Institut del Teatre de Barcelona l’any 1989, després dels seus primers passos en el sector, va participar en la fundació de la companyia Preterit Perfecte, amb la qual van produir tres espectacles.
El 1998 va crear la seva pròpia companyia amb l’objectiu de fer teatre de pallassos per a públic adult. Amb aquesta companyia ha fet 12 espectacles, entre aquests, ‘De Pe a Pa’ (1998), ‘Giulietta’ (2000), ‘Hatzàrdia’ (2004), ‘L’atzar’ (2004) i ‘Penèlope’ (2010).
A partir del 2011 va inaugurar una nova etapa en la seva trajectòria professional vinculada a destacats artistes del sector. En ‘Èxode’ (2011) va compartir escenari per primera vegada amb dos pallassos també reconeguts: Joan Montanyès ‘Monti’ i Joan Valentí ‘Nan’.
El 2012 i el 2013 va col·laborar amb el Cirque du Soleil en la creació i la gira de l’espectacle ‘Amaluna’.
Després d’aquesta experiència, va continuar la producció amb la seva companyia en els espectacles ‘Despistats’ (2014), ‘Paraíso Pintado’ (2016) i ‘Suite’ (2017). En ‘Voces que no ves’ (2019) incorpora per primera un duo de pallasses que es converteix en trio en ‘Si tú te vas’ (2022).
Notícies relacionadesEls seus espectacles han girat també per Europa i l’Amèrica Llatina i el seu treball ha sigut reconegut amb nombrosos guardons, com el Premi Nacional de Cultura 2014, atorgat per la Generalitat de Catalunya.
Entre els guanyadors recents del Premio Nacional de Circo hi ha María Mercedes Ochoa (‘Merche Ochoa’) el 2014, la Unió de Professionals i Amics de les Arts Circenses (UPAAC) el 2015, Miguel Ángel Moreno (‘Bolo’) el 2016, Rolabola Circo el 2017, Consuelo Reyes el 2018, Associació Ateneu Nou Barris el 2019, Los Excéntricos el 2020 i Manolo Alcántara el 2021.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se