On Catalunya

Descobreix el Maresme aquest estiu: la comarca en què es fusionen el mar i la muntanya

Les seves platges, la seva gastronomia, la seva naturalesa i una infinitat de plans t’estan esperant en una escapada única

Les platges del Maresme estan reconegudes per la qualitat de les seves aigües

Les platges del Maresme estan reconegudes per la qualitat de les seves aigües / Javi Cabrera / Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme

4
Es llegeix en minuts
Pep Canals

L’estiu ja ha arribat al seu clímax i, per tant, les tan anhelades vacances. Es tracta del moment ideal per trencar amb la rutina diària, desconnectar i disfrutar d’experiències úniques. I, en moltes ocasions, no fa falta recórrer milers de quilòmetres per disfrutar de paisatges meravellosos.

El Maresme és, probablement, una de les comarques amb més atractius de Catalunya. El mar i la muntanya es fusionen en un espai que ofereix als visitants i residents una gran quantitat de plans. La gastronomia, les platges, la naturalesa, els esports i la cultura són els principals ingredients que converteixen el Maresme en una escapada amb què disfrutar aquest estiu, tot i que també durant tot l’any.

¿Vols conèixer més coses més sobre aquesta destinació? Et convidem a descobrir-la des de diferents angles.

54 platges molt a prop de Barcelona

54 platges molt a prop de BarcelonaSorra daurada i aigua. ¿Hi ha millor pla a l’estiu que anar a la platja? La Costa de Barcelona-Maresme compta amb 54 platges repartides entre els 16 municipis costaners. La qualitat de les aigües està reconeguda amb distintius com la bandera blava, el BIOSPHERE Certified i la Q de qualitat turística.

Les seves platges són el lloc ideal per passar una jornada cobrint-se a la sorra, banyant-se o disfrutar d’esports nàutics com el caiac, el pàdel surf, la vela o el submarinisme, entre molts d’altres. I això és, en part, gràcies al clima suau que banya les seves costes al llarg de tot l’any.

L’accessibilitat és un dels aspectes que s’han tingut en compte a les platges del Maresme. Per aquest motiu, algunes compten amb servei de bany assistit, cadires i dutxes adaptades, passarel·les i un altre tipus de serveis que afavoreixen una experiència agradable per a les persones amb mobilitat reduïda.

 ¡Ah!, i si t’agrada compartir un bon dia de platja amb el teu amic pelut, algunes de les platges estan habilitades per anar-hi amb animals de companyia. Dutxes per a gossos, espais delimitats... Un escenari complet per disfrutar amb la millor companyia.

Gastronomia i cultura al Maresme

Gastronomia i cultura al MaresmeLa gastronomia i la cultura defineixen la personalitat d’un territori. I el Maresme compta amb una gastronomia molt especial. El pèsol i la maduixa a la primavera; les cireres d’en Roca d’Arenys de Munt, el tomàquet de Montserrat o el pometa del Maresme a l’estiu; les mongetes o els fesols del ganxet de Malgrat de Mar i Palafolls i els bolets a la tardor, són només alguns dels productes que es produeixen als seus horts. I, per descomptat, el peix i el marisc de les costes.

Però no només el menjar és definitori de la seva personalitat. El maridatge perfecte d’un bon plat és el vi amb denominació d’origen d’Alella, molt coneguda pels vins blancs. La comarca compta amb la pansa blanca, la seva pròpia varietat de raïm. Tot això s’aprecia en els seus més de 50 esdeveniments dedicats a la gastronomia que s’organitzen anualment, com la Festa de la Verema d’Alella.

L’altre 50% de la personalitat del Maresme el compon la seva cultura. Festes populars, fires, arts escèniques, festivals, i un patrimoni històric que es remunta a la cultura ibera, passa per l’antiga roma, segueix pel patrimoni indià i arriba fins a l’edat contemporània amb empremtes de l’arquitectura modernista com la Nau Gaudí a Mataró o la casa d’estiueig de Puig Cadafalch a Argentona.

Però si vols conèixer molt més de la cultura del Maresme d’una forma ludificada, pots fer-ho a través d’una aplicació que segueix quatre rutes de la comarca i que, a través d’enigmes, descobreix espais meravellosos.

Naturalesa i esport de muntanya

Naturalesa i esport de muntanyaEl patrimoni natural del Maresme és un altre dels seus al·licients. La comarca compta amb tres parcs naturals: la serralada Litoral, Montnegre i Corredor i la serra Marina. Tres espais únics per practicar esports com el ‘trekking’ o BTT, aquest últim, cada vegada més demanat.

Les sortides en bicicleta per les seves carreteres i camins de muntanya compten amb les meravelloses vistes del mar o a veritables tresors naturals. Precisament, la comarca compta amb una distinció de destinació de cicloturisme i senderisme de l’Agència Catalana de Turisme. I, dos dels seus municipis (Calella i Santa Susanna) estan certificats com a destinacions de turisme esportiu per la mateixa agència.

Al litoral també es pot disfrutar de rutes com la Via Marina del camí de Sant Jaume, que uneix Barcelona i Girona a través de la costa del Maresme; o visitar el far de Calella. També són de visita obligada el santuari del Corredor o el castell de Burriac. I, a més, es pot disfrutar de la màgia de les seves vinyes a través d’un passeig.

Descobreix el Maresme amb la Iaia

Descobreix el Maresme amb la IaiaEl Maresme compta amb la seva pròpia guia. La Iaia del Maresme repassa 10 rutes per disfrutar en família dels 30 municipis de la comarca, especialment amb els més petits de la casa. Allotjaments, restauració, activitats, rutes, festes i moltes altres activitats.

¿Vols disfrutar del Maresme aquest estiu? Pots trobar-ne més informació a través de la seva pàgina web