MÉS PERIÓDICO

Lildami: el raper (i jurat d’‘Eufòria’) que se’n riu de la testosterona del gènere

  • Afable membre del jurat en el concurs de TV-3, el músic de Terrassa exerceix d’altaveu de l’escena urbana en català

Lildami: el raper (i jurat d’‘Eufòria’) que se’n riu de la testosterona del gènere
2
Es llegeix en minuts

A més de contribuir a l’alfabetització de la generació post zeta en la diversitat, l’entreteniment en català i una cosa tan ‘vintage’ com la cita familiar televisiva, el ‘talent show’ de TV-3, ‘Eufòria, segueix endavant en la seva marxa triomfal les nits de divendres amb un altre efecte col·lateral no menys curiós: haver investit personatge televisiu de la temporada un noi, Lildami (Damià Rodríguez, Terrassa, 1994), que fins fa ben poc amb prou feines se’l coneixia més enllà de l’àmbit de música urbana.

I allà tenen cada divendres el raper de Terrassa –familiar ja per al gran públic, des del ‘rerepaís’ fins a l’àrea metropolina– exercint des del jurat com una mena d’antítesi del paper que va executar Risto Mejide a ‘Operación Triunfo’. Si el publicista perdonavides creia que la intel·ligència es mesura en la capacitat de ferir xavals vulnerables, el raper resident del ‘talent show’ utilitza l’empatia i una certa afabilitat de carrer. Fins i tot segurament es va guanyar el favor de la franja sènior de l’audiència la nit que es va desfer en llàgrimes quan l’àvia d’un concursant li va fer recordar com s’estima ell les seves.

‘Beefs’ antivirils

Notícies relacionades

Aquesta andanada al clixé de tio dur no només l’executa amb les ungles pintades, les ulleres amb forma de cor i una col·lecció d’arracades que inclouen des de perles Upper Diagonal fins a test d’antígens. Sinó que també les cançons d’aquest enginyer de disseny industrial que ja porta dos discos publicats (‘Flors mentre visqui’ i ‘Viatge en espiral’) fugen d’aquesta competició trasbalsada tan típica del rap i el trap en la qual sumen punts les cicatrius, les dents trencades, les factures de rehabilitació i els Bugattis trucats. «Si no parlo de putes i drogues és perquè aquesta no és la meva vida», deia el músic quan va presentar el seu segon treball, en el qual introdueix una havanera en l’acoblament de rap, trap i reggaeton. «Crec que també és important parlar de la vulnerabilitat dels homes». I fa molt pesat, afegia, que alguns «estiguin tota l’estona mesurant-se la virilitat». 

‘Rara avis’ també en l’ús del català en l’escena urbana, Lildami és a la sala de màquines del festival Maleducats, que al juliol portarà a Terrassa figures del ram com Bizarrap, Wos, Beny Jr, 31 FAM i Quevedo, últim fenomen urbà en explosió. «Si penses que massa gent creu que la música que escoltes, l’art que admires i la teva manera de vestir és més a prop de la mala educació que de la bona, això és casa teva», diu el lema del festival. Sens dubte, el de Terrassa coneix bé l’art de les relacions públiques.