Estrena a les sales

¿Quines pel·lícules i sèries de Marvel has de veure abans de ‘Doctor Strange en el multiverso de la locura’?

  • Petita guia sobre vincles entre personatges, trames i conceptes de la pel·lícula de Sam Raimi, que arriba aquest divendres als cines, i altres títols de l’Univers Cinematogràfic Marvel

¿Quines pel·lícules i sèries de Marvel has de veure abans de ‘Doctor Strange en el multiverso de la locura’?

Marvel

4
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

Divendres arriba per fi als cines ‘Doctor Strange en el multiverso de la locura’, una de les insígnies de l’anomenada Fase IV de l’Univers Cinematogràfic de Marvel (UCM), iniciada el gener del 2021 amb la formidable sèrie ‘Bruja Escarlata y Visión’. Ambientada just després dels episodis relatats a ‘Spider-Man: No way home’, en la qual, recordem, el Doctor Strange obria les portes del multivers a una nombrosa col·lecció de malvats procedents d’altres dimensions a causa d’un sortilegi fallit, la pel·lícula de Sam Raimi relata els esforços de l’Hechicero Supremo per restaurar el vell ordre de l’univers.

L’aparició en el seu mateix títol de conceptes com ara ‘multivers’ i ‘bogeria’ ja ens posa les coses al seu lloc: cal aplicar-se amb atenció si no volem perdre’ns entre els molts plecs de temps i espai. A més, ‘Doctor Strange en el multiverso de la locura’ basteix nombrosos ponts amb títols previs de l’UCM. És cert que, per norma, no cal ser expert en Marvel per disfrutar dels seus impecables productes audiovisuals, però sempre pot resultar útil aquesta petita guia sobre vincles entre personatges, trames i conceptes.

‘Doctor Strange (Doctor Extraño)’ (Scott Derrickson, 2016)


Primera aparició en l’Univers Cinematogràfic de Marvel del personatge creat per Steve Ditko i Stan Lee el 1963. Abans se l’havia pogut veure en un oblidat telefilm de 1978 que havia de ser l’episodi pilot d’una sèrie que, finalment, no es va desenvolupar. La psicodèlica pel·lícula de Scott Derrickson ens presenta el prestigiós i arrogant neurocirurgià Stephen Strange, que perd l’habilitat a les mans després de tenir un terrible accident de cotxe. En el seu desesperat intent per recuperar-se, descobreix la màgia a Kamar-Taj, una comunitat aïllada del Nepal, i s’acaba convertint en Hechicero Supremo amb poders místics per protegir la Terra de malignes forces fosques. Disponible a Disney+.

‘Bruja Escarlata y Visión’ (Matt Shakman, 2021)


D’imprescindible visionat no tant per la figura de Stephen Strange, sinó per la de Wanda Maximoff, també coneguda en l’univers Marvel com a Bruja Escarlata, ja que es tracta d’un dels personatges clau de ‘Doctor Strange en el multiverso de la locura’. La gran sèrie de Disney+ indagava en el trauma de Wanda després de la mort del sintezoide Vision a ‘Vengadores: Infinity war’, fins a l’extrem de construir-se un món propi (la falsament idíl·lica localitat de Westview) on el seu estimat segueix viu i forma amb ell una família amb fills. Després de derrotar la bruixa Agatha Harkness, Wanda acabarà vivint a la cabana d’un bosc remot, on estudia el Darkhold, el gran llibre sobre la màgia negra, i sent els seus fills com demanen ajuda... des d’una altra dimensió. Disponible a Disney+.

‘Loki’ (Kate Heron, 2021)

No hi ha menció directa a Stephen Strange, però sí al multivers. La imaginativa sèrie de Marvel relatava les peripècies del Déu de l’Engany en l’anomenada Autoritat de Variació Temporal (AVT), misteriosa organització encarregada de monitorar els multiversos i controlar l’ordre de les línies del temps, on havia anat a parar després d’haver robat el Teseracte a ‘Avengers. Endgame’. El visionament de ‘Loki’, amb la seva sorprenent resolució a la Ciutadella de la Fi dels Temps, és una lliçó perfecta per entendre els complexos conceptes d’‘univers paral·lel’, ‘línia temporal’ o ‘versió d’un mateix’, fonamentals a ‘Doctor Strange en el multiverso de la locura’. Disponible a Disney+.

‘What if...’ (Bryan Andrews, 2021)

La sèrie animada de Disney+ plantejava escenaris alternatius si haguessin ocorregut esdeveniments diferents en la història dels personatges de Marvel. Cada episodi era autoconclusiu, però el quart obria prometedores portes als fans després que al primer tràiler de ‘Doctor Strange en el multiverso de la locura’ aparegués una versió maligna de l’antic cirurgià. Perquè... aquest episodi titulat ‘¿Què passaria si... el Doctor Strange perdés el cor en lloc de les mans?’, mostrava precisament això: una realitat alternativa en què es veia el doctor en dues versions: l’Strange per tots conegut i el molt fosc, i antagonista, Supreme Strange. Disponible a Disney+.

‘Spider-Man: No way home’ (Jon Watts, 2021)

Notícies relacionades

Allà, en l’última entrega de les aventures de l’Home Aranya, se’ns adverteix dels perills de jugar amb l’espai-temps. Ho recordaran: Peter Parker vol que el món oblidi que ell és Spider-Man i demana ajuda al seu amic ‘venjador’ Stephen Strange. El conjur, no obstant, surt malament, cosa que obre la porta a diversos malvats procedents d’altres tants universos paral·lels. L’única solució per protegir el multivers del caos és que la Humanitat oblidi que Peter Parker ha existit i Strange llançarà un últim encanteri que permetrà l’aparent tornada de tots els malvats als respectius universos. Res, no obstant, és tan fàcil en el món Marvel, com ho demostra la inesperada aparició de Venom en els postcrèdits. Disponible de lloguer a Apple TV+, Google Play, Microsoft Store, Movistar Plus+, Prime Video i Rakuten TV.

Altres aparicions

Qui tingui afany completista, pot fer un intensiu amb totes les aparicions, menors, del Doctor Strange a les pel·lícules de l’Univers Cinematogràfic de Marvel. Se l’ha pogut veure, per exemple, a ‘Thor: Ragnarok’ (on ajuda Thor i Loki a trobar el seu pare, Odin), a ‘Vengadores: Infinity war’ (on forma part de la meitat de la Humanitat exterminada pel Chasquido de Thanos) i a ‘Vengadores: Edgame’ (on torna a la vida). Disponibles a Disney+.