Estrena de cine

‘Bèsties fantàstiques: Els secrets de Dumbledore’: entre la màgia i les polèmiques

  • La tercera part d’aquest ‘spin-off’ de Harry Potter arriba enredat en no poques controvèrsies que afecten la seva autora, J. K. Rowling, i part del seu elenc protagonista

  • Crítica de ‘Bèsties fantàstiques’: Els secrets de Dumbledore’: convèncer el convençut, per Quim Casas

‘Bèsties fantàstiques: Els secrets de Dumbledore’: entre la màgia i les polèmiques

EPC

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La saga ‘Bèsties fantàstiques’, concebuda com un ‘spin-off’ de Harry Potter, arriba al tercer episodi, i ho fa envoltada de moltes polèmiques en el si de la seva producció. La més important, la invitació, per part de Warner Bros, d’abandonar el rodatge a l’actor que fins al moment havia encarnat el malvat Geller Grindelwald, Johnny Depp, després que perdés la demanda per difamació contra el diari ‘The Sun’, que l’havia acusat de maltractar la seva exdona Amber Heard. Els responsables van haver de posar-se les piles per trobar un altre intèrpret que el substituís en temps rècord, i el personatge va ser acceptat pel danès Mads Mikkelsen, que ja havia exercit d’antagonista de James Bond a ‘Casino Royale’. A més, poc abans de la promoció de la pel·lícula, Ezra Miller (que en aquest episodi té un paper fonamental com a Credence), també va ser cancel·lat després de ser detingut per assetjament i alteració de l’ordre públic.

Massa fronts oberts per a una superproducció de tall popular que no ha tingut la repercussió de la seva predecessora i que ha arrossegat el desprestigi que s’ha guanyat la mateixa autora, J. K. Rowling, per les seves declaracions en contra dels drets de la comunitat transgènere, una cosa que ha enfrontat els mateixos fans i ha comptat amb l’oposició de part de l’elenc original, entre ells la sempre activista Emma Watson i Daniel Radcliffe. 

Per descomptat, de cap d’aquests aspectes es va parlar en la roda de premsa oficial ‘online’ que va tenir lloc a Londres per presentar una pel·lícula que se centra, com bé diu el títol, en els secrets de Dumbledore i que realment tenen la seva importància dins de tot aquest univers perquè per fi es diu de forma clara i sense embuts que el personatge és gai i que va tenir una relació sentimental en la seva joventut amb Grindelwald. 

Fruit d’aquest amor va sorgir un pacte de sang, contingut en un amulet, que impediria a tots dos confrontar-se en el futur de forma directa. És la raó per la qual ara, en un moment en què Grindelwald vol aconseguir el control del món màgic, Dumbledore haurà d’idear un pla per impedir-l’hi sense enfrontar-se cara a cara amb ell. «En la relació entre tots dos ressonen molts temes. Es tracta d’elegir entre l’amor i el sacrifici», explica Jude Law, que encarna el poderós mag Dumbledore. «Aquest jurament que es van fer encarna la passió i la fe de la joventut. Malgrat que les seves vides han pres direccions diferents, continuen connectats, i per al meu personatge, és una cosa molt frustrant, ja que li impedeix poder prendre decisions». 

Dumbledore ha sigut un dels personatges crucials dins de tota la mitologia de Harry Potter. Va ser interpretat pel mític Richard Harris en les dues primeres entregues de la saga i va ser substituït per Michael Gambon després de la seva mort. L’encarnació de joventut (madura) de Jude Law és segurament un dels grans encerts d’aquesta nova trilogia, portant el personatge a una nova dimensió. «El que més em va agradar va ser l’oportunitat de treure a la llum el passat de Dumbledore i aprofundir en la connexió amb Grindelwald. ¿Com i per què es va trencar la seva relació?».

En realitat, el seu distanciament té a veure amb les tendències extremes de Grindelwald, que ara vol posar en pràctica: acabar amb el món dels muggles (els humans). Ho hem vist creant un exèrcit de seguidors, gairebé com si es tractés d’un culte, i es trobava en la clandestinitat pels seus crims fins que ha ideat la manera d’integrar-se dins del sistema, a través de la corrupció. «En els temps foscos, sorgeixen líders foscos», es diu a la pel·lícula gairebé com a metàfora del nostre temps. 

Criatures i viatges

Per combatre Grindelwald, Dumbledore reclutarà el seu pupil, el magizoòleg Newt Sacamander (Eddie Redmayne); el seu germà Theseus (Callum Turner); la seva soferta assistent Bunty (Victoria Yeates); el mag Yusuf Kama (William Nadylam); la bruixa Lally Hicks (Jessica Williams), i el forner muggle Jacob Kowalski (Dan Fogler). 

Notícies relacionades

En aquesta ocasió hi trobem menys criatures, però algunes resulten fonamentals, sobretot l’anomenada Quilin, una espècie d’encreuament entre drac i cavall amb escames iridescents que té l’habilitat de veure l’ànima de les persones i saber si són pures de cor i, per tant, és ell l’únic que pot elegir el nou mandatari del món màgic. A més, les voraces mantícores, entre crustacis i alacrans, i, per descomptat, el niffler anomenat Teddy, i Pickett, company inseparable de Newt. 

‘Bèsties fantàstiques: Els secrets de Dumbledore’ ens porta des de la Xina a la Gran Bretanya, des de Nova York a Alemanya i dels Alps a Bhutan. La dirigeix de nou David Yates, responsable de les quatre últimes entregues de Harry Potter i de totes les de ‘Bèsties fantàstiques’, que en principi està concebuda com una pentalogia. ¿Es completarà la saga?